1. Haberler
  2. Dünya
  3. İsrail’de Yargı Reformu Protestoları ve Hükümet İçi Tartışmalar

İsrail’de Yargı Reformu Protestoları ve Hükümet İçi Tartışmalar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsrail’de Yargı Reformu Protestoları Devam Ediyor

İsrail’de aşırı sağcı koalisyon hükümetinin gündeme getirdiği yargı reformu, ülke genelinde büyük tartışmalara yol açarken, halk 30. haftada da meydanları doldurdu. Hem muhalefet hem de protestocular, müzakerelerin yeniden canlandırılması için çağrıda bulunuyor. Başta başkent Tel Aviv, Batı Kudüs, Hayfa, Birüssebi, Herzliya ve Rehovot gibi önemli şehirler olmak üzere, ülke genelinde birçok noktada on binlerce İsrailli, gösterilere katıldı.

Tel Aviv’deki gösterilerde konuşan protesto hareketinin liderlerinden Shikhma Bressler, hükümetin yargı düzenlemesini İsrail parlamentosu Knesset’ten geçirmesi üzerine, “direnişi artırmaları gerektiğini ve bunu yapacaklarını” ifade etti. Göstericilerin Tel Aviv’de Kaplan Caddesi’nde açtığı büyük pankartta yer alan “Daha yeni başlıyoruz” yazısı dikkat çekti.

Geçen hafta Knesset, “yargıya darbe” olarak nitelendirilen reform tasarısının en önemli maddelerinden birini kabul etmişti. Muhalefet vekillerinin katılmadığı bir oylamada, kabul edilen “akla yatkınlık” tasarısı ile Yüksek Mahkeme’nin, “yürütmenin ‘makuliyet’ ölçüsünü aşması durumunda hükümet uygulamalarını” iptal etme yetkisi sınırlanıyor.

Başbakan ve Bakanlar Arasındaki Çatışma

Tasarı Knesset’ten geçtikten sonra Yüksek Mahkeme’ye taşındı. Yerel basına göre, mahkemenin itirazları eylül ayında incelemesi bekleniyor. Ancak Başbakan Binyamin Netanyahu, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalarda, mahkemenin tasarının iptali dahil vereceği kararlara uyup uymayacağı konusunda belirsizlik yaratan ifadeler kullandı. Bunun üzerine, Netanyahu’nun liderliğindeki iktidar partisi Likud üyesi ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, dün Bakanlar Kurulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, hükümetin yargı reformu çerçevesinde yapılan son yasa değişikliğini reddetmesi halinde mahkemenin kararına uyacağını söyledi.

  • Gallant, “Biz demokratik bir hukuk devletiyiz ve hukuka uygun hareket edeceğiz” dedi.
  • Meclisteki kritik oylama öncesi görüşmeleri erteleme çağrısında bulundu.
  • Gallant, daha önce reforma karşı yaptığı açıklamalardan dolayı 26 Mart’ta görevden alınmış, ancak kitlesel tepkiler üzerine yeniden atanmıştı.

Geçen perşembe CNN’e demeç veren Netanyahu, Yüksek Mahkeme’nin söz konusu “akla yatkınlık düzenlemesine müdahale etmesi halinde nasıl bir tepki vereceğine yönelik “Umarım bu noktaya gelmeyiz” ifadelerini kullandı.

Müzakereler İçin Yeni Koşullar

Bir önceki başbakan ve mevcut ana muhalefet lideri Yair Lapid, dün sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, reformlar için üzerinde anlaşmaya varılacak bir formül çerçevesinde müzakerelerin yeniden başlaması için hükümetin halkın geniş tepkisini çeken tasarının 18 ay süreyle dondurulmasını talep etti. Lapid, bu tür bir anlaşmanın hem muhalefet hem de hükümet tarafından yasalaştırılması gerektiğinin altını çizdi.

İsrail’de Yargı Reformu Protestoları ve Hükümet İçi Tartışmalar
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin