İrmik Helvası Tarifi
Tatlı severlerin evde kolayca yapabileceği ve lezzetiyle herkesi mest eden irmik helvası, hem yemek sonrası tatlı olarak hem de 5 çaylarında ikramlık olarak tercih ediliyor. İşte, damakları şenlendirecek en güzel irmik helvası tarifi!
İrmik Helvası (Sütlü) Malzemeleri
- 1,5 su bardağı irmik
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1/2 su bardağı çam fıstığı
- 1,5 su bardağı su
- 1,5 su bardağı süt
- 1,5 su bardağı toz şeker
İrmik Helvası (Sütlü) Nasıl Yapılır?
İlk olarak, geniş bir tavada 3 yemek kaşığı tereyağını eritin. Ardından, yarım su bardağı çam fıstığını ekleyerek kavurmaya başlayın. Fıstıklar hafifçe altın rengini almaya başladığında, 1,5 su bardağı irmiği tavaya aktarın. İrmikleri sürekli karıştırarak kısık ateşte yaklaşık 20 dakika boyunca kavurun.
Şerbeti hazırlamak için; küçük bir sos tenceresine 1,5 su bardağı su, 1,5 su bardağı şeker ve 1,5 su bardağı sütü ekleyin. Karışımı güzelce karıştırdıktan sonra, kısık ateşte kaynamaya bırakın. İrmikler iyice kavrulduktan sonra, sıcak şerbet karışımını azar azar irmiklerin üzerine dökün. Şerbetin etkisiyle irmik kaynamaya başlayacak, bu esnada karıştırmaya devam edin. Helvayı kısık ateşte 8-10 dakika daha pişirin. Ardından, dinlenmesi için üzerine bir kapak kapatın. Dinlenen irmik helvasını servis kaselerine alarak, tercihinize göre dondurmalı ya da dondurmasız olarak ters çevirip servis edebilirsiniz.
İrmik Helvası (Sütsüz) Malzemeleri
- 2 su bardağı irmik
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su
- 1 paket vanilya
Sütsüz İrmik Helvası Tarifi Nasıl Yapılır?
Derin bir kabın içinde 4 su bardağı su ile 1,5 su bardağı toz şekeri, şeker tamamen eriyene kadar karıştırın. İçine 1 paket vanilyayı ekleyip bir kenarda bekletin. Yapışmaz tabanlı derin bir tencereye 1/2 çay bardağı sıvı yağı koyun ve ardından 2 su bardağı irmiği ekleyin. Ocağın altını açarak irmikleri sürekli karıştırarak, yaklaşık 15 dakika boyunca esmerleşene kadar kavurun.
İrmikler istediğiniz kıvama geldiğinde, daha önce hazırladığınız şerbet karışımını irmiklerin üzerine dökün. Karıştırmaya ara vermeden irmiklerin tüm şerbeti çekmesini sağlayın ve yaklaşık 10 dakika daha pişirin. Servis yaparken tercihinize göre dondurmalı ya da dondurmasız sunabilirsiniz.