1. Haberler
  2. Sağlık
  3. İpek Ertan’ın Sirkenin Faydaları Üzerine Açıklamaları

İpek Ertan’ın Sirkenin Faydaları Üzerine Açıklamaları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İpek Ertan’dan Sirkenin Faydaları

İpek Ertan'dan Sirkenin Faydaları

Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, son yıllarda popülaritesi artan sirkenin birçok sağlık faydasına sahip olduğunu, kilo kontrolüne yardımcı olmasının yanı sıra kan şekerini dengeleyici etkisiyle de dikkat çektiğini vurguluyor. Ancak, sirkenin yanlış ve aşırı tüketiminde sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda da uyarıyor.

Kilo Kontrolüne Katkı Sağlıyor

Yapılan araştırmalar, her gün yemeklerde 1 yemek kaşığı sirke kullanmanın, üç ay içinde beden kitle indeksinde 0.4-0.7 puanlık bir azalmaya yol açabileceğini göstermektedir. İpek Ertan, “Salatalarınıza ve yemeklerinize ekleyeceğiniz 1 yemek kaşığı sirke, su ile seyreltilerek de tüketilebilir. Ancak, bu uygulamanın obezite tedavisi olarak görülmemesi gerektiğini unutmamak önemlidir” diyor.

İnatçı Öksürüğe İyi Geliyor

Hipokrat’ın M.Ö. 400’lü yıllarda sirkeyi yaraların ve enfeksiyonların tedavisinde kullandığı biliniyor. Günümüzde bal ve sirke karışımının inatçı öksürükler üzerinde olumlu etkiler yarattığı gözlemleniyor. İpek Ertan, “Sirkenin tahriş edici özellikleri nedeniyle derideki enfeksiyonlarda kullanımı, enfeksiyona neden olan bakterinin türüne göre değişebilir. Ancak asidik yapısı göz önünde bulundurularak dikkatli kullanılmalıdır” uyarısında bulunuyor.

Hijyen Sağlamaya Destek Oluyor

Sirke, asetik asit içeriği sayesinde gıdaların bozulmadan saklanmasına yardımcı olur. Zararlı bakterilerin yüksek asit ortamlarında yaşamadığını belirten Ertan, “Sebze ve meyvelerin son yıkama suyuna ekleyeceğiniz 1 yemek kaşığı sirke, besin hijyenini artırabilir. 1 litre suya eklenen sirke, sebzelerin ve meyvelerin dezenfekte edilmesine yardımcı olur” diyor.

Yüksek Tansiyona İyi Geliyor

Fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, sirkeli su tüketen farelerin tansiyon seviyelerinde belirgin bir düşüş gözlemlendi. İnsanlar üzerinde henüz bir çalışma bulunmamakla birlikte, sirkenin yiyeceklere kattığı lezzetin tuz ihtiyacını azaltabileceği düşünülüyor. İpek Ertan, “Yüksek tansiyonu olan bireyler, sindirim sorunları yoksa günde 1 yemek kaşığı sirkeyi bol su ile karıştırarak tüketebilirler” diyor.

Tümörlerle Savaşıyor

Başka bir çalışma, sirkenin tümörler üzerindeki etkilerini incelemiştir. Kanser hücreleri oluşturulan farelerde, sirkeli su ile beslenen grubun tümör hücrelerinin daha küçük olduğu gözlemlenmiştir. İpek Ertan, “Sirkenin antitümör özellikleri henüz tam olarak tanımlanmamış olsa da, bilim insanları bunun diyet lifinin sağlıklı yağ asitleri ile parçalanmasından kaynaklandığını düşünmektedir” şeklinde açıklıyor.

İpek Ertan'ın Sirkenin Faydaları Üzerine Açıklamaları

Kan Şekerini Dengelemeye Yardımcı Oluyor

Karbonhidrat içeren bir öğünden sonra beyaz sirkenin tüketilmesinin glisemik yanıtı anlamlı şekilde azalttığı ve insülin duyarlılığını artırdığı gösterilmiştir. Ertan, “Glisemik indeks, bir yiyeceğin tüketiminden iki saat sonra kan şekeri seviyesindeki artışı ifade eder. Düşük glisemik cevap, sağlık açısından daha faydalıdır. Sirke, karbonhidratların daha iyi sindirilmesine yardımcı olabilir” diyor.

Bağırsakları Koruyor

Sirke, eski mayalı ürünlerden biridir ve mayalanma sırasında ortaya çıkan yararlı bileşikler, özellikle antioksidanlar sayesinde bağırsak sağlığı için faydalıdır. İpek Ertan, “Bağırsak floramızı güçlendirmek ve bağışıklığımızı artırmak için beslenmemizde sirkeye yer vermeliyiz” diyor.

Bu Uyarılara Dikkat!

Birçok faydası bulunan sirkenin tüketiminde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. İpek Ertan, “Sürekli sirke kullanmak diş minesinin aşınmasına neden olabilir. Böbrek hastalığı olanların düzenli sirke tüketiminden kaçınmaları gerekmektedir. Ayrıca ülser, reflü veya gastrit gibi sindirim rahatsızlıkları olanların sirkeden uzak durmaları önemlidir. Sağlık sorunu bulunmasa bile sirkeyi doğrudan değil, mutlaka su ile seyrelterek tüketmek gereklidir” diyerek uyarıda bulunuyor.

İpek Ertan’ın Sirkenin Faydaları Üzerine Açıklamaları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin