Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Sedef Kuran, inflamatuar bağırsak hastalıklarının doğru tanısının hayati önem taşıdığına vurgu yaptı. Bu hastalıklar, genellikle kronik bir seyir izleyen, nedeni tam olarak belirlenemeyen, sessizlik ve aktivasyon dönemleriyle karakterize edilen iki ana grup altında toplanmaktadır: Crohn hastalığı ve ülseratif kolit.
Sedef Kuran, şu şekilde bilgi verdi: “Ülseratif kolit, kalın bağırsakta iltihaplanma ile seyreden bir hastalıktır. Genellikle hastalar, kanlı ishal ve karın ağrısı gibi belirtilerle başvururlar. Bu durum, eğer çok şiddetli hale gelirse hayati tehlike oluşturabilir. Diğer yandan, Crohn hastalığı, ağızdan anüs bölgesine kadar bağırsakların herhangi bir kısmını etkileyebilen, ancak sıklıkla kalın bağırsak ve ince bağırsak birleşim yerini tutan iltihabi bir hastalıktır. Bu hastalıkta, karın ağrısı, makat bölgesinde iltihaplanmalar, apseler, fistüller ve bağırsakta darlıklar gibi çeşitli komplikasyonlar gelişebilir.”
“İltihaplanma Sonucu Gelişen Bir Hastalık”
Ülseratif kolit, kalın bağırsakta iltihaplanma sonucu ortaya çıkan bir hastalık olup, genellikle rektumdan başlayarak kalın bağırsağın daha üst kısımlarına kadar yayılabilmektedir. Crohn hastalığı ise, ülseratif kolitten farklı olarak, gastrointestinal sistemin herhangi bir yerini etkileyebilir ve bu iki lezyon arasında normal bağırsak dokusu bulunabilir. Bu hastalıkta, bağırsak duvarının tamamı iltihaplanabilir ve sıklıkla ince bağırsak ile kalın bağırsağın birleşim yeri olan terminal ileum etkilenmektedir.
“Gençlerde Daha Sık Rastlıyoruz”
Kuran, “Her iki hastalıkta da tanı koyma süreci oldukça detaylıdır. Hastaların öyküleri, fizik muayene bulguları, kan testleri (kansızlık ve iltihap belirteçleri), dışkı testleri, abdominal ultrasonografi, gerektiğinde tomografi veya manyetik rezonans görüntüleme, ayrıca pasaj grafileri, kolonoskopik değerlendirme ve biyopsi sonuçları birlikte ele alınarak tanı konulmaktadır. Hastalıkların birçok diğer sağlık sorusuyla benzerlik göstermesi nedeniyle, ayırıcı tanı oldukça önemlidir. İnflamatuar bağırsak hastalıkları her yaş grubunda görülebilir, ancak genç bireylerde daha sık rastlanmaktadır. Bununla birlikte, orta ve ileri yaş grubu da hastalığın sıklığının arttığı dönemlerdendir.” diye belirtti.