İki Yakın Arkadaş Olarak Seyahat Maceralarımız
İki çok yakın arkadaş olarak dünyayı geziyorsunuz ve bu anları da @oitheblog isimli Instagram hesabınızdan takipçilerinizle paylaşıyorsunuz. Oi ne demek ve nasıl çıktı bu fikir? Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
Aslında tam olarak öyle değil, biz ilkokuldan beri tanışan ve kardeş gibi büyüyen iki arkadaşız. Birlikte kurduğumuz oitheblog.com adlı bir web sitemiz var. Burada, gittiğimiz şehirlere dair pek çok konuya değinen detaylı seyahat rehberleri oluşturuyoruz. Instagram sayfamız da zamanla sitemizin bir uzantısı olarak gelişti.
Zamanla Instagram’a eklenen hikaye gibi özellikler sayesinde seyahatlerimizi daha görsel bir şekilde anlatma fırsatı elde ettik. Oi, birçok dilde selamlaşma anlamına gelen bir kelime ve aynı zamanda isimlerimizin baş harflerinin birleşiminden oluşuyor.
Seyahat Planlaması ve İş Bölümü
Seyahatlerde aranızda bir iş bölümü yapıyor musunuz? Planlama, uçak bileti, konaklama gibi işleri nasıl planlıyorsunuz?
Evet, aramızda belirli bir iş bölümü var. Ben (Öykü) içerik üretimi ile ilgilenirken, İdil organizasyon, markalarla iletişim ve projelendirme gibi konularda görev alıyor. Planlama aşamasını birlikte yürütüyoruz çünkü bu aşamadan büyük keyif alıyor ve araştırmalarımızı birleştirerek daha kapsamlı gezi rotaları oluşturabiliyoruz. Geri kalan işler ise seyahatin bir marka veya turizm ofisi işbirliği ile mi yoksa bağımsız olarak mı gerçekleştirileceğine bağlı olarak değişiyor.
Para Kazanma Yöntemleri
Gezginlere en çok sorulan ve belki de en merak edilen soru, ‘Nasıl para kazanıyorsunuz?’
Bizim için işlerimiz iki ana kategoride toplanıyor: web ve sosyal medya. Asıl işimiz yazılı içerik üretmek ve fotoğraf çekmek. Bunu hem web sitemiz hem de çeşitli yayınlar için yaparak gelir elde ediyoruz. Yani, bir dergi veya gazeteye bağlı çalışmak yerine bağımsız bir şekilde içerik üretiyoruz. Bugüne kadar birçok dergi ve gazeteye içerik sağladık ve 2013 yılından beri web sitemizde de içerik üretmeye devam ediyoruz. Aynı zamanda, ülkelerin turizm ofisleriyle işbirlikleri yapıyor ve şehirlerinin tanıtımını gerçekleştiriyoruz. Bunun yanı sıra, sosyal medyada markalar için içerik üretiyor ve çeşitli tanıtımlar gerçekleştiriyoruz.
Seyahat Planlama Tarzı
Gezilerinizi nasıl planlıyorsunuz? Bir program dahilinde mi yoksa spontane mi gelişiyor?
Gezilerimizi planlamak bizim için uzun ve detaylı bir süreç, ama bu aşamadan büyük keyif alıyoruz. Spontane gelişmiyor çünkü bu işi profesyonel bir şekilde yapıyor ve hayatımızı bu şekilde kazanıyoruz. Dolayısıyla, bir şehre gitmeden orada yapacağımız neredeyse her şeyi önceden biliyoruz. Gitmeden önce çok fazla araştırma yapıyor ve bu doğrultuda dönüşte her şehri farklı açılardan ele alabileceğimiz rehberler hazırlıyoruz. Kısacası, keyif almak da önemli ama sorumluluklarımız ağır basıyor.
Arkadaşlık ve Seyahat Uyumu
Aslında iki kişi bile olsanız tatile biriyle gitmek, bazen gereğinden fazla zor olabiliyor. Seyahate çıktığınız kişiyle o uyumu yakalamak pek kolay değil. Siz bunu nasıl başarıyorsunuz ya da başarabiliyor musunuz?
Biz en son ne zaman “tatile” gittiğimizi hatırlamıyoruz. Seyahat etmek en büyük tutkumuz olsa da ve eğlenceli anlar yaşasak da gezilerimiz genellikle yoğun bir iş programı gibi geçiyor. Herkes, neyi nasıl yapması gerektiğinin bilincinde, bu da işleri daha da kolaylaştırıyor. Ancak bazen gerilimli anlar da yaşıyoruz; çünkü kardeş gibiyiz, bu yüzden birbirimizin yanında rahat davranıyoruz. Örneğin, bir buzul gölünün kenarında veya penguenlerin arasında bağrışıp bozuştuğumuz anlar oldu. Sonuçta, kardeş gibi olmanın getirdiği bir avantajla, her durum tatlıya bağlanıyor, çünkü ne olursa olsun her zaman dost kalacağımızı biliyoruz. Ancak, benzer ilgi alanlarına sahip olmadığınız biri ile seyahat etmek pek de iyi bir fikir değil.
Harcamaları Planlama
Harcamalarınızı nasıl planlıyorsunuz?
Bu, gideceğimiz ülkenin koşullarına göre değişiklik gösteriyor. Ancak genel olarak kendimizce uyguladığımız bir yöntemimiz var: ortak bütçe oluşturmak. İkimiz de her gün aynı miktarda parayı ortak bütçemize ekliyoruz ve harcamalarımızı tek bir bütçe üzerinden yapıyoruz. Zaten kazandığımız parayı da paylaştığımız için bu konu bizim için karmaşık değil.
Gezmek İçin Çok Para Gerekir mi?
Gezmek, yeni yerler ve kültürler görmek için çok paranızın olmasına gerek var mı?
Çok paranızın olmasına gerek yok, ama evet, bir miktar paraya ihtiyaç var. Özellikle günümüz koşullarında, Türkiye özelinde X Euro ile 8 ülke gezdim hikayeleri pek de gerçekçi görünmüyor. Eğer sadece sokaklarda yürümeyi ya da bir şehirde 2 saat geçirip dönmeyi o ülkeyi gezmek olarak değerlendiriyorsanız başka. Ancak biz, bir şehrin kültürünü, mutfağını, müzelerini, tarihini, sanatını ve insanlarını tanımadan, buna yeterince zaman ayırmadan keşfedilmiş sayılmayacağını düşünüyoruz. Bunları gerçekleştirmek için hem zamana hem de buna bağlı olarak bir miktar paraya ihtiyacınız var. Ayrıca, ülkeye gitmeden önce pasaport, vize, uçak bileti ve konaklama gibi meseleleri halletmek için belli bir bütçe ayırmanız gerekiyor. Hayalperest olmak ve maceracı bir ruh taşımanın kulağa güzel geldiği doğru, ancak günümüz koşullarında biraz da gerçekçi olmak gerek.
Pandemi Sürecinin Değerlendirilmesi
Pandemi döneminde çoğumuz evlerimize kapandık. Seyahatlerimizi iptal ettik, ailelerimizi göremedik, alışılmadık bir dönemden geçtik. Siz nasıl değerlendirdiniz bu süreci?
Bizim için de oldukça zor bir süreçti ve hala öyle. Hem seyahat edememek hem de işimizi yapamamış olmanın getirdiği zorluklar yaşadık. Bu süreçte uzun süredir sahip olmadığımız bir şey olan “evde düzenli bir hayata sahip olma” fırsatını değerlendirerek kendimizi geliştirmeye, okumaya ve araştırmaya odaklandık. Tabii ki her günümüz dolu dolu ve verimli geçmedi; bu koşullar altında herhangi bir şeye konsantre olmak gerçekten çok zordu.
Gelecek Planları ve Seyahatler
En son seyahat ettiğiniz yer neresiydi? Önünüzde planladığınız bir rota var mı?
En son seyahatimiz, pandemi öncesinde gerçekleştirdiğimiz Japonya ve Münih gezileri oldu. Önümüzde Amerika (birkaç şehri kapsayan bir tur), Güney Amerika (birkaç ülkeyi kapsayan) ve Polonya gibi rotalar var. Bazılarının biletlerini bile aldık ama pandemi nedeniyle hepsini beklemeye almak durumunda kaldık. Umuyoruz ki 2021’de hepimiz için her şey yoluna girer ve planlarımızı gerçekleştirebiliriz.
Seyahatlerde Zorluklar
Birbirinizin seyahatlerdeki en zor yanları neler?
Zaten yıllardır birlikte seyahat ettiğimiz ve birlikte yaşadığımız için seyahat ve yaşam alışkanlıklarımız çoğunlukla benzerlik gösteriyor. Birbirimizi çok iyi tanıdığımız için seyahatlerde ne tür davranışlarda bulunmamız gerektiğine de alıştık. Dolayısıyla, seyahatlerimizde özel bir zorluk yaşamıyoruz.