Dahiliye olarak da bilinen iç hastalıkları; pek çok hastalığın teşhis ve tedavisi ile ilgilenen bir tıp uzmanlığıdır. Pekala iç hastalıkları nedir, neye bakar? Dahiliye kısmı hekimi hangi hastalıklara bakar? Dahiliye ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların karşılığı için haberimizi okuyabilirsiniz.
İç Hastalıkları (Dahiliye) nedir, neye bakar?
Yetişkin insanların iç organlarında yaşadığı zahmetlerle ilgili teşhis ve tedavi hizmetinin verildiği kısımdır. Ayrıyeten hastalıklardan korunma konusunda bilinçlendirir ve öteki şikayetler konusunda ilgili uzmana yönlendirme sağlar. Dahiliye kısmında 15 yaş üzerindeki hastalara bakılır.
Hastanelerin ekseriyetle en çok olarak başvurulan kliniklerinden olan iç hastalıkları kısmı, birçok hastanın hastalığa ait başlangıç belirtileri ile başvurduğu klinik olması nedeniyle çok değerlidir.
İç hastalıkları; üst ve alt teneffüs yolu hastalıkları, hipertansiyon, mide-bağırsak sistemi hastalıkları, böbrek hastalıkları, tiroit hastalıkları, şeker hastalığı, romatizmal hastalıklar üzere çok geniş bir skalayı kapsar.
İç hastalıkları alt özellikleri ortasında alerji ve immünoloji, kardiyoloji (kalp hastalıkları), endokrinoloji (hormon hastalıkları), hematoloji (kan hastalıkları), bulaşıcı hastalıklar, gastroenteroloji (bağırsak hastalıkları), nefroloji (böbrek hastalıkları), onkoloji (kanser), pulmonoloji akciğer hastalıkları) ve romatekoloji (artrit ve kas-iskelet sistemi hastalıkları) bulunmaktadır.
Dahiliye kısmı tabibi hangi hastalıklara bakar?
– Grip
– Zatürre
– Bronşit
– Göğüs ağrısı (buna bağlı sol kol ağrısı)
– Astım
– KOAH
– Hipertansiyon
– Kalp ritim bozuklukları
– Kalp yetmezliği
– Koroner kalp hastalıkları
– Diyabet
– Guatr
– Ağız kuruluğu
– Ülser
– Gastrit
– Mide ekşimesi
– Öksürük
– Karaciğer hastalıkları
– Safra kesesi hastalıkları
– Böbrek hastalıkları
– Karın ağrısı
– Kabızlık
– İshal
– Spastik kolon (sinirsel kolit)
– Kansızlık
– Hemofili
– Troit hastalıkları
– Obezite
– Kolesterol ve trigliserit yüksekliği
– Gut hastalığı
– Ateşli eklem romatizması
– Osteoporoz
– İdrar yolu hastalıkları
– Baş dönmesi
– Baş ağrısı
– Migren
– Hepatit
– Akdeniz anemisi
– Kistler
– Alerjiler
– Daima hapşırma
– Kanser
Dahiliye kısmından nasıl randevu alınır?
Dahiliye (İç Hastalıklar) kısmından randevu almak epey kolaydır. Devlet hastanelerinden randevu almak için Alo 182 veya internet üzerinden (Merkezi Tabip Randevu Sistemi-MHRS) sistemi üzerinden rahatlıkla randevu alabilirsiniz. Devlet hastanesi dışındaki özel hastanelerden randevu almak için gideceğiniz özel hastanenin telefonun numarasını arayarak yahut var ise internet sitesinden rahatlıkla randevu alabilirsiniz.