Hünkar Beğendi Nasıl Yapılır?
Hünkar beğendi, patlıcan ile etin eşsiz birleşimi ile ortaya çıkan, Türk mutfağının gözde ve tarihi yemeklerinden biridir. Geleneksel olarak kuzu eti ile yapılan bu lezzetli yemek, tavuklu, kıymalı gibi çeşitli varyasyonlarıyla da karşımıza çıkmaktadır. Bizler, sizler için kuzu etinden hazırlanmış, damaklarda unutulmaz bir tat bırakan hünkar beğendi tarifini detaylı bir şekilde sunuyoruz. Peki, pratik ve kolay hünkar beğendi nasıl yapılır? İşte tarifimiz…
Hünkar Beğendi Tarifi
Malzemeler
- Et Sotesi İçin:
- 800 gram kuzu eti
- 2 yeşil biber
- 2 domates
- 1 kuru soğan
- 2-3 diş sarımsak
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı salça
- Kekik, kimyon, karabiber, pul biber, tuz
- Beşamel Sos İçin:
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1,5 su bardağı süt
- 1,5 yemek kaşığı un
- Karabiber
- Tuz
Hünkar Beğendi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle patlıcanları ve yeşil biberleri yıkayıp, tepsiye yerleştirin.
- 180 derece fırında, patlıcanlar yumuşayana kadar közlemeye bırakın.
- Ayrı bir tencerede kuşbaşı doğranmış kuzu etlerini, orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
- Suyunu çektiğinde, üzerine 2 bardak su ekleyin ve etler yumuşayana kadar pişirmeye devam edin.
- Etler suyunu çektiğinde sıvı yağı ekleyin; ardından doğranmış biber ve soğanları ekleyerek kavurun.
- Sarımsak ve salçayı ekleyin, 1 dakika kadar kavurduktan sonra küp doğranmış domates ve baharatları ekleyin. 2-3 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.
- Beşamel sos için; tereyağını bir tencereye alıp eritin. Ardından unu ekleyerek hafifçe kavurun.
- Sütü de ekleyip karıştırarak, tuz ve karabiberini ekleyin. Koyulaşmaya başladığında közlenmiş patlıcanları ekleyip iyice karıştırın ve ocaktan alın.
- Servis tabağına önce beşamel soslu patlıcan karışımını koyun, üzerine de hazırladığınız et sotesini yerleştirerek sıcak servis yapın.
Afiyet olsun!