Human Papilloma Virüs (HPV) Hakkında Bilgiler
Jinekolog, cinsel terapist ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Demir Yüzer, Human Papilloma Virüsleri (HPV) ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yüzer’in sözleri şu şekilde:
Human Papilloma Virüsler (HPV), oldukça yaygın olarak görülen, çoğu zaman belirti göstermeyen ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar arasında en sık rastlanan DNA virüsleridir. HPV enfeksiyonları, ülkemizde de giderek artan bir sıklıkla karşılaşılmaktadır. Hem erkeklerde hem de kadınlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, her 10 kişiden 1’inin HPV taşıdığı bilinmektedir. Bir bireyin 50 yaşına kadar HPV enfeksiyonuna yakalanma riski ise %80 olarak belirtilmektedir. Genellikle enfekte olma yaşı 15-25 yaş aralığındadır. Çoğu durumda, virüs vücuda girdikten sonra 2-3 yıl içinde belirti vermeden, bağışıklık sistemi tarafından tamamen temizlenir.
HPV NEDİR?
HPV’nin 100’ün üzerinde farklı tipi bulunmaktadır. Bu tiplerden bazıları siğil oluşumuna neden olurken, bazıları da hem kadın hem de erkek üreme organlarında kansere yol açabilmektedir. Kadınlarda rahim ağzı (serviks), vajina (döl yolu) ve vulva (döl yolu girişi) kanseri ile ilişkilendirilirken, erkeklerde anüs ve penis kanseri riskini artırabilir. Siğil oluşturan HPV tipleri arasında 6 ve 11 numaralı tipler bulunur. Ancak siğiller, kansere dönüşmez. Rahim ağzı kanseri ile sık ilişkilendirilen HPV tipleri ise 16 ve 18’dir.
SİĞİL BELİRTİLERİ NELERDİR?
Siğiller, elde, ayakta, nefes borusunda, ağız içinde, dudakta ve cinsel bölgede ortaya çıkabilir. Bu siğiller, karnabahar görünümünde olabilen, tek bir bölgede veya birkaç bölgede, bazen toplu iğne başı kadar küçük 1-2 tane, bazen de çok sayıda, 3-4 cm’ye kadar büyüyebilen, genellikle ağrısız ve ten renginde, beyaz veya siyah renkte olabilen kısmen sert kitlelerdir.
HPV NASIL BULAŞIR? NASIL KORUNABİLİRİZ?
Human Papilloma Virüs (HPV), cinsel ilişki sırasında enfekte cilt bölgelerinin karşılıklı teması veya elle temas yoluyla bulaşır. Çok sayıda cinsel partnerin bulunması, bulaşma riskini artırmaktadır. Prezervatifler, mutlak koruma sağlamasa da, enfekte cildi tamamen kaplamak mümkün olmadığından, her cinsel ilişki öncesi kondom kullanımı şiddetle önerilmektedir. Servikal kanser tarama testleri (Pap test) aşı yapılsa bile düzenli olarak yapılmalıdır. %10 – 20 oranında enfeksiyon, vücutta kalabilir ve bu durum, servikal kanser veya kanser öncüsü hastalıkların gelişmesine zemin hazırlayabilir. Ancak bu tarz kanserle ilişkili durumların ortaya çıkma süresi genellikle 15-20 yıl civarındadır. Bu nedenle, düzenli tarama programları, gelişen kanser veya kanser öncüleri için kritik bir öneme sahiptir.