Hoşaf ve Kompostonun Faydaları
Hoşaf ve komposto arasında belirgin bir fark bulunmamakla birlikte, genellikle kurutulmuş meyvelerle yapılan içeceğe hoşaf, taze ve yaş meyvelerle hazırlanan içeceğe ise komposto denir. Her iki içecek de vücudun su ihtiyacını karşılamakta önemli bir rol oynamaktadır. Vitamin açısından zengin olan bu sağlıklı içecekler, yaşlanmayı geciktirici etkileri ile bağışıklık sistemini güçlendirme özelliğine sahiptir.
Hoşafın Tarihi
Osmanlı döneminde, her ziyafetin sonunda hoşaf sunulurdu. Kahveden önce ikram edilen bu içecek, sofrada iki kaşık ile servis edilirdi; bir kaşık çorba, diğeri ise susuzluğu gidermek için hoşaf veya şerbet içmekte kullanılırdı. Ramazan aylarında bu şifa dolu içecekler, sahur ve iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alır. Sizler için birkaç hoşaf tarifini derledik.
Kuru Üzüm Hoşafı
Kuru üzüm, doğal bir antioksidan kaynağı olarak, vücudu serbest radikallerden koruyarak hastalıklara karşı savunma mekanizmasını güçlendirir. Aylık olarak en az bir kez dört gün boyunca kuru üzüm suyu içmek, karaciğerin temizlenmesine yardımcı olur.
- 2 su bardağı sarı çekirdeksiz kuru üzüm
- 5 su bardağı su
- 1 çay bardağı toz şeker
Kuru üzümleri bir kaba alın ve üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyin. 10 dakika boyunca beklettikten sonra, üzümleri süzün ve bir tencereye yerleştirin. Üzerine 5 bardak su ekleyin ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra, ocağın altını kısarak toz şekeri ekleyin ve 5 dakika daha pişirin. Soğuduktan sonra soğuk servis edin.
Kuru Kayısı Hoşafı
Kuru kayısı, sindirime yardımcı olan ve yaz aylarında rahatlıkla tüketilebilecek bir sağlık deposudur. Hazır meyve suyu yerine çocuklarınıza bu lezzeti sunabilirsiniz.
- 1 su bardağı kuru kayısı
- 6-7 su bardağı su
- 1/4 su bardağı toz şeker
Kayısıları yıkayıp küpler halinde doğrayın. Derin bir tencereye doğranmış kayısıları koyduktan sonra üzerine su ve şekeri ekleyin. Şeker eriyene kadar karıştırın ve orta ateşte kayısılar yumuşayıncaya kadar pişirin. Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
Elma Kompostosu
Elma kompostosu, bağışıklık sistemini düzenleyen, kemikleri güçlendiren ve sindirim sistemine fayda sağlayan bir içecektir. Ramazan ayında sofralarınızı zenginleştirecek harika bir alternatiftir.
- 4 adet elma
- 6 su bardağı su
- 1,5 çay bardağı toz şeker
- 3-4 diş karanfil
- 1 adet çubuk tarçın
- Yarım limon suyu
Elmaları yıkayıp soyduktan sonra çekirdeklerini çıkarın ve küp küp doğrayın. Tencereye elmaları, limon suyunu, 2-3 elma kabuğunu, suyu, karanfil ve tarçını ekleyin. Elmalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Yumuşadıktan sonra toz şekeri ekleyin ve şeker eriyene kadar karıştırarak pişirin. Kompostoyu oda sıcaklığına gelene kadar dinlendirin ve soğuk servis edin.
Kırmızı Erik Kompostosu
Kırmızı erik kompostosu, göz alıcı rengi ile iştah açan ve dışarıda satılan meyve sularına göre daha sağlıklı bir alternatiftir. C vitamini içeren erik, kalp hastalıkları, katarakt ve bazı kanser türlerinin önlenmesinde önemli bir rol oynar. Ayrıca A vitamini ihtiyacının %8’ini karşılar.
- 1,5 litre su
- 8 yemek kaşığı şeker
- 1 kilogram kırmızı erik
- 4 adet karanfil
- 1 adet çubuk tarçın
Erikleri yıkayıp ortadan ikiye kesin. Çekirdeklerini çıkararak derin bir tencereye alın. Üzerine su ekleyip pişirmeye başlayın. Kaynadıktan sonra şekeri ilave edin ve bir süre daha kaynatmaya devam edin. Ocaktan alıp soğuması için bir kenarda bekletin. Soğuduktan sonra bir kaseye aktarın ve karanfil ile tarçını ekleyip buzdolabında bekletin.
Vişne Kompostosu
Vişne kompostosu, bağışıklık sistemini güçlendiren ve sağlıklı içecekler arasında yer alan bir diğer mucizevi seçenektir. Çocukların da seveceği bu lezzeti iftar sofralarından eksik etmeyin.
- 500 gram vişne
- 1 litre su
- 1-2 su bardağı toz şeker
Vişneleri yıkayıp saplarını ayırın. İsteğe bağlı olarak çekirdeklerini çıkarabilirsiniz. Yeterince büyük bir tencereye şekeri ve suyu koyarak orta ateşte karıştırın. Şeker eriyince vişneleri ekleyin ve yaklaşık 15 dakika kısık ateşte pişirin. Soğuk servis yapın.
Ayva Kompostosu
Ayva kompostosu, kış aylarında asitli ve sağlıksız içecekler yerine sağlıklı bir alternatif sunar. Ayvalar hala taze satılırken onlara bir şans verin!
- 3 adet orta boy ayva
- 3/4 su bardağı toz şeker
- 5 su bardağı su
- 2 adet karanfil
- 1 adet çubuk tarçın
Ayvaları önceden soyup limon suyu ile ovmayı unutmayın. Uç kısımlarını alıp dört eşit parçaya böldüğünüz ayvaların çekirdeklerini temizleyin. Küçük küpler halinde doğradığınız ayvaları tencereye alıp toz şeker ile karıştırın. Karanfil ve çubuk tarçın ekledikten sonra suyu ilave edip ocağa alın. Şeker eriyene kadar orta ateşte karıştırarak pişirin. Kaynadıktan sonra kısık ateşte ayva küpleri yumuşayana kadar devam edin. Ocaktan alıp baharatları çıkarttıktan sonra ılık veya soğuk olarak servis edin.
Karışık Hoşaf Tarifi
Eğer tam bir şifa dolusu tarif arıyorsanız, karışık hoşaf tarifini mutlaka denemelisiniz. Sahurda ve iftarda bu lezzetli içeceği tüketerek susuzluğunuzu giderebilirsiniz.
- 50 gr kuru üzüm
- 50 gr kuş üzümü
- 50 gr kuru kayısı
- 2 adet elma
- 400 gr toz şeker
- 7 çorba kasesi su
Meyveleri yıkayıp kayısı ve incirleri bölün. Su ve şeker ile kaynatın. Soğutun ve servis yapın.