- Fırında
- 6+ Kişilik
- 20 dk (Hazırlanma Süresi)
- 40 dk (Pişirme Süresi)
Yapımı için malzemeler:
- 400 gram tuzsuz beyaz peynir
- 2 adet yumurta
- 2 adet yumurta sarısı
- 2 su bardağı un
- 2 su bardağı irmik
- 1 çay kaşığı karbonat
- 3 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su
- 1/2 adet limon suyu
- 10 yemek kaşığı kaymak
- 10 yemek kaşığı tahin
- 1/2 su bardağı ceviz içi (iri parçalanmış)
Hazırlanışı:
Trakya mutfağının gözdesi olan Hayrabolu tatlısı, Rumeli göçmenlerinin bu bölgeye kazandırdığı eşsiz bir lezzettir. Tuzsuz beyaz peynir ve zengin tahin sosuyla buluşan bu tatlı, Kemalpaşa tatlısını anımsatsa da, en belirgin farkı daha fazla yumurta kullanılmasıdır. Peki, Hayrabolu tatlısı nasıl yapılır? İşte adım adım tarifi:
1. adım: Peyniri derin bir kaba alın ve elinizle iyice ufalayın. İsterseniz, bu işlemi mutfak robotu ile de gerçekleştirebilirsiniz.
2. adım: Ufaladığınız peynire 2 adet yumurtayı ve 2 adet yumurta sarısını ekleyin. Tüm malzemeleri güzelce karıştırarak homojen bir karışım elde edin.
3. adım: Ardından un, irmik, karbonat ve bir miktar tuz ekleyerek yoğurun. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde etmelisiniz.
4. adım: Hazırladığınız hamurdan mandalinadan biraz büyük parçalar koparın. Bu parçaları avuçlarınızda yuvarlayarak şekil verin ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
5. adım: Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üstleri güzelce kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.
6. adım: Pişen kurabiyelerinizi fırından alın ve soğumaya bırakın.
7. adım: Şerbeti için, toz şekeri ve suyu bir tencereye alın. Şeker eriyene kadar karıştırın, ardından kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu ekleyin. Soğuyan kurabiyeleri şerbetin içine yerleştirin.
8. adım: Tatlıları şerbetle birlikte yaklaşık 10 dakika daha kaynatın. Ardından altını kapatın ve şerbetin çekmesi için bir kenara alın.
Son adım: Şerbet tamamen soğuduktan sonra tatlıları şerbetten çıkarın, servis tabağına yerleştirin. Üzerini kaymak, tahin ve iri parçalanmış cevizle süsleyerek servis edin.
Afiyet olsun!