Trakya’ya selam olsun! Rumeli göçmenlerinin Trakya mutfağına kazandırdığı bu muhteşem lezzet, Hayrabolu tatlısı, özellikle tatlı severler için vazgeçilmez bir seçenektir. Tuzsuz beyaz peynir ve tahin ile soslanan bu özel tatlı, Kemalpaşa tatlısını andırsa da, tek farkı Hayrabolu tatlısında daha fazla yumurta kullanılmasıdır. Şimdi, bu eşsiz tatlının nasıl yapıldığını öğrenelim.
Malzemeler:
- 400 gram tuzsuz beyaz peynir
- 2 adet yumurta
- 2 adet yumurta sarısı
- 2 su bardağı un
- 2 su bardağı irmik
- 1 çay kaşığı karbonat
- 3 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su
- 1/2 adet limon suyu
- 10 yemek kaşığı kaymak
- 10 yemek kaşığı tahin
- 1/2 su bardağı ceviz içi (iri parçalanmış)
Nasıl yapılır?
- Peyniri bir kaba alın ve elinizle iyice ufalayın. İsterseniz, daha pratik olması açısından robottan da geçirebilirsiniz.
- Ufaladığınız peynire 2 adet yumurtayı ve 2 adet yumurta sarısını ekleyip güzelce karıştırın.
- Ardından, diğer malzemeleri ekleyerek yoğurmaya başlayın. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Hazırladığınız hamurdan mandalinadan biraz büyük parçalar kopartın. Bu parçaları elinizle yuvarlayarak yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.
- Önceden ısıttığınız 180 derece fırında, tatlılarınızın üstü güzelce kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.
- Kurabiyeler piştikten sonra fırından alın ve soğumaya bırakın.
- Şerbeti için şekeri ve suyu bir tencereye alıp, şeker eriyene kadar karıştırın. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra içine limon suyunu ekleyin.
- Soğuyan kurabiyeleri şerbetin içine atarak, tatlıların şerbeti çekmesi için yaklaşık 10 dakika daha kaynatın. Ardından altını kapatıp bir kenara alın.
- Şerbet tamamen soğuduktan sonra tatlınızı şerbetten alın ve servis tabağına yerleştirin.
- Son olarak, tatlınızın üstünü kaymak, tahin ve kırık cevizle süsleyerek servis edin.
Afiyet olsun!