Hatay Mutfağını Keşif: Unutulmaz Bir Gezi
18-19 Haziran tarihlerinde Thermomix’in düzenlediği eşsiz bir geziyle, Hatay’ın dillere destan mutfağını deneyimleme fırsatı buldum. Yemekleri ile ün salmış olan Hatay, aynı zamanda farklı dinlerin ve inançların bir arada yaşadığı hoşgörü şehri olarak da bilinir. Sadece künefesi ile tanıdığım bu şehre haksızlık ettiğimi fark ettim.
Hatay mı, Antakya mı?
Yazımda şehri anlatırken hem Antakya hem de Hatay terimlerini kullandığımı fark etmişsinizdir. Peki, bu şehir için doğru terim hangisi? Antakya, Hatay ilinin en büyük ilçesidir ve aynı zamanda Hatay’ın büyük şehir olmadan önceki merkezidir.
Hatay’ın Kültürel Mirası ve Lezzetleri
Hatay’a ayak bastığımızda, ilk durağımız sadece öğle yemekleri sunan, tabelası bile bulunmayan Ali Mürdün Lokantası oldu. Tabelası olmadan da Antakya’nın en meşhur yemeklerini sunan bu lokantada enfes lezzetleri tatma şansını yakaladık.
Antakya Arkeoloji Müzesi
Yemek sonrası kültürel bir tura çıktık ve ilk durak olarak Antakya Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret ettik. Müze, ‘Ortaçağ ve İslami Eserler Bölümü’ ile zenginleştirilmiştir. Mozaik eserler açısından dünyada Tunus’tan sonra ikinci sırada olan bu müzede, Büyük İskender’in Hatay’a gelişi ve ardından kurulan devletlerin eserleri sergilenmektedir.
St. Pierre Kilisesi
St. Pierre Kilisesi’nin kesin inşa tarihi bilinmemekle birlikte, İsa’nın on iki havarisinden biri olan Aziz Petrus’un burada ilk vaazını verdiğine inanılmaktadır. Bu nedenle, St. Pierre Kilisesi Hıristiyanlığın ilk kilisesi olarak kabul edilir.
Mısırlı Döner: Lezzet Deneyimi
Alt tarafı bir döner dediğinizi duyar gibiyim. Ancak bu döneri tattıktan sonra bu ifadenizden utanacağınızı garanti edebilirim. Hatay’a gittiğinizde Mısırlı Döner’e mutlaka uğramalısınız.
Liwan Otel Terası
Liwan Otel Terasında, ‘Humusçu Nedim Usta’nın Yeri’nin ünlü ustası Semir Yoğurtçu ve Thermomix şefi Zeynep Ağaoğulları’nın humus challenge’na tanıklık ettik. Semir Yoğurtçu’nun yaptığı humus da Thermomix’le hazırlanan humus da birbirinden lezzetliydi.
Vakıflı Köyü: Garbis’in Yeri
Gezimin ikinci gününde, tamamı Ermeni vatandaşlardan oluşan Vakıflı köyünü ziyaret ettik ve burada Garbis’in Yeri’nde kahvaltı yaptık. Bu yerin muhteşem kahvaltısında sade yağlı yumurtası, enfes tandır ekmeği ve çeşitli peynirleri tatma fırsatı buldum. Antakya’ya yolu düşen herkesin Garbis’in Yeri’nde bu kahvaltıyı mutlaka deneyimlemesini tavsiye ediyorum.
Zeynep Ağaoğulları’nın Thermomix ile hazırladığı özel lezzetleri (baş biber kreması, fıstıklı beyaz çikolata soslu baş biberli brownie, tuzlu yoğurt, tarator, acı biber reçeli) karadut smoothie ve Kırkhan havucu & turunçlu smoothie ile birlikte burada tatma şansı buldum. Her birinin lezzeti bambaşkaydı. Teşekkürler Thermomix ve Zeynep Ağaoğulları!
Musa Ağacı Ziyareti
Hatay’ın Samandağ ilçesinde yer alan Hıdırbey Musa Ağacı, Hz. Musa’nın toprağa diktiği asanın ölümsüzlük suyu sayesinde yeşerdiği söylenmektedir. Bu ağacın 3 bin yıllık bir geçmişi olduğuna inanılır ve doğal heybetiyle ülkenin dört bir yanından gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Halk arasında Abı Hayat olarak bilinen ölümsüzlük suyundan beslenen ağacın şimdiki heybetli hali dikkat çekicidir.
Konak Restoran’da Öğle Yemeği
Nezih, ferah ve zevkli bir şekilde dekore edilmiş Konak Restoran, keyifli bir ortam sunuyor. Mezeleri başarılı, yemekleri ise tek kelimeyle muhteşemdi. Konak Restoran’da Thermomix’in hazırlamış olduğu karadutlu dondurmanın tadı hala damağımda! Teşekkürler Thermomix!