Haşlanmış Yumurta Nasıl Saklanır?
Haşlanmış yumurtalar, çiğ yumurtalara göre daha hızlı bozulma eğilimi gösterir. Artan ya da bekleyen yumurtalar, soğumaya başladıkça tadını kaybetmeye ve kalitesizleşmeye başlar. Yumurta, buzdolabında maksimum 3 gün süreyle saklanabilir ve bu sayede tazeliğini koruyabilirsiniz. Bu süreyi uzatmanın birkaç basit yolunu sizlerle paylaşıyoruz.
Buzlu Su Yöntemi
Haşladığınız yumurtaları kabuklarıyla birlikte çıkarın ve buz dolu bir kabın içine yerleştirin. Yumurtalar soğuduktan sonra, kağıt havluyla nazikçe silin; bu, bakteri gelişimini önlemeye yardımcı olacaktır. Buz dolu kabın içinden aldığınız yumurtaları, hava almayan kapaklı bir kabın içine yerleştirin. Bu şekilde buzdolabında 2 gün boyunca bayatlamadan saklayabilirsiniz.
Yumurtaları buzdolabına koymadan önce mutlaka en az 2 saat boyunca buzlu suda bekletin. Soğumayan yumurtalar, bakterilere karşı daha savunmasız hale gelebilir ve bu durum sağlık açısından tehlikeli olabilir. Pişirdikten sonra, soğutulmamış yumurtaları saklamaktan kaçının.
Kabuğu Soyulmuş Yumurta Nasıl Saklanır?
Eğer haşlanmış yumurtaların kabuklarını soyduysanız, mümkün olan en kısa sürede tüketmeniz önemlidir. Haşlanmış ve soyulmuş yumurtalar, buzdolabında en fazla 12 saat boyunca kalabilir. Bu nedenle, 12 saat içinde haşlanmış yumurtalarda küflenme veya kararma gibi durumlar meydana gelmediyse, rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Yumurtalar Buzdolabı Olmadan Nasıl Soğutulur?
Haşlanmış yumurtaları buzdolabı olmadan da saklamak mümkündür, ancak dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Haşladığınız yumurtaları yeniden buz dolu soğuk suya yerleştirip soğutmaya başlayın. Ürünü taze tutmak ve bakteri üremesini önlemek için günde iki kez bu suyu değiştirin. Yumurtaları mutfağın en soğuk yerinde saklayarak, maksimum üç gün boyunca taze kalmalarını sağlayabilirsiniz.
Alternatif Yöntem
Yumurtalarınızı suyun içinde bekletmek yerine, bir kabın içine alarak üzerini ıslak havlularla örtüp kapağını kapatabilirsiniz. Bu yöntem de yumurtaların taze ve soğuk kalmasına yardımcı olacaktır. Havlunun nemini korumak için düzenli olarak değiştirmek önemlidir. Ancak, bu gibi yöntemlerde yumurtaları 3 günden fazla saklamaktan kaçınmalısınız.
Artan Haşlanmış Yumurta ile Ne Yapılır?
Gün içinde fazladan haşladığınız veya saklamak istemediğiniz yumurtaları, çeşitli lezzetler hazırlayarak değerlendirebilirsiniz. İşte yumurta ile yapılan birbirinden farklı ve lezzetli tarifler:
Öğle Yemeğini Hafif Geçirmek İsteyenlere: Yumurta Dolması
Malzemeler: 4 adet yumurta, 2 dal taze soğan, 8 dilim pastırma, zeytinyağı, tuz ve karabiber.
Haşlanmış yumurtaları ortadan ikiye bölerek içlerini bir kaseye çıkarın. Üzerine tuz, karabiber ve zeytinyağı ekleyip karıştırın. Ardından, pastırmaları minik minik doğrayarak zeytinyağı ile soteleyin ve yumurtalı karışıma ilave edin. Yumurtaların içlerini bu karışım ile doldurduktan sonra, üzerine kıyılmış soğanları ekleyerek servis edin.
Akşam Yemeği İçin Farklı Başlangıçlar: Karidesli Yumurta
Malzemeler: 4 adet yumurta, 1 dal taze soğan, maydanoz, hardal, zeytinyağı, tuz, karabiber, pul biber ve 4 adet karides.
Haşlanmış yumurtaları ikiye bölüp içlerini bir kaseye çıkarın. Üzerine tuz, karabiber, hardal ve zeytinyağı ekleyip karıştırın. İnce kıyılmış maydanoz ve taze soğanı da ekleyin. Ayrı bir tavada sıvı yağ ile 5-6 dakika karidesleri soteledikten sonra, yumurtaların içlerini hardallı karışım ile doldurun. En üste karidesleri ekleyip servis edin.
Meşhur Haşlanmış Yumurtalı Dalyan Köfte
Malzemeler: Yarım kilo dana kıyma (köftelik), küçük çay bardaklarından 1 parmak eksik galeta unu, 1 adet orta boy soğan, 1 çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı tuz, yarım çay bardağı su.
İçi için: 4 adet haşlanmış yumurta, 1 su bardağı garnitür.
Üzeri için: 1 adet yumurta beyazı. Salçalı sos için; 2 yemek kaşığı salça ve 2 su bardağı sıcak su. Püresi için; 3 orta boy patates, 1 yemek kaşığı tereyağı, biraz kaşar peyniri rendesi ve tuz.
Nasıl Yapılır?
Köfte harcı için olan tüm malzemeleri yoğurma kabına alın ve yaklaşık 10 dakika kadar yoğurun. Streç film üzerinde köfteyi rulo yapacak şekilde açın. Ortasına garnitürü ve haşlanmış yumurtaları yerleştirip streç film yardımıyla rulo yapın. Fırın kabına alıp üzerine yumurta beyazı sürün. 180 derecede önceden ısıtılan fırında 1 saat kadar, üzeri kızarana kadar pişirin.
Salça, tuz ve suyu kaynatıp köftenin üzerine dökün. Bu şekilde de 20 dakika daha fırında pişirin. Püresi için patatesleri haşlayıp ezin. İçine tereyağı, kaşar peyniri rendesi ve tuz ekleyip güzelce karıştırarak ocakta hafif pişirin. Servis için tabağa püreyi yayın, üzerine dilimlediğiniz dalyan köfteleri dizin. Üzerine biraz salçalı sos gezdirip servis edin.