Türk mutfağında çok sevilen revani severek tüketilen şerbetli tatlılarımızdan. Bir sefer deneyeceklerin çok seveceği haşhaşlı revani tatlısını sizinle paylaşıyoruz. Pekala, konutta haşhaşlı revani tatlısı nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir?
Malzemeler:
Hamuru için;
-4 adet yumurta
-3/4 su bardağı toz şeker
-1/2 su bardağı sıvı yağ
-1/2 su bardağı yoğurt
-1 adet orta uzunluk rendelenmiş portakal kabuğu
-3/4 su bardağı haşhaş tohumu
-1/2 su bardağı irmik
-2 su bardağı un
-1 paket kabartma tozu
Şerbeti için;
-2 su bardağı toz şeker
-2 su bardağı su
-4 damla taze sıkılmış limon suyu
Nasıl yapılır?
-Tatlı sıcak, şerbet soğuğa yakın kıvamda olacağından şerbet hazırlığı için; ölçülü toz şeker ve suyu tencereye alın.
-Şeker taneleri eriyene kadar tahta bir kaşıkla karıştırdığınız şerbet karışımını, kısık ateşte şurup kıvamına gelene kadar kaynatın.
-Kaynayıp yoğunlaşan şerbet karışımına birkaç damla limon suyu ekleyip ocaktan alın. Soğuması için bir kenarda bekletin.
-Revani hamurunu hazırlamak için; oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurtaları karıştırma kabına alın. Toz şeker ilavesiyle, pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.
-Sıvı yağ, yoğurt ve rendelenmiş portakal kabuğu eklediğiniz tatlı hamurunu karıştırma sürecini sürdürün.
-Haşhaş tohumu ve irmik ekleyip elenmiş un ve kabartma tozunu katın.
-Pürüzsüz bir kıvam alan tatlı hamurunu ısıya güçlü ve yağlanmış bir kalıba dökün. Evvelden ısıtılmış 170 derece fırında, 40-45 dakika pişirin.
-Fırından çıkan revaninin birinci sıcaklığı geçtikten sonra ılımış şerbeti üzerine dökün ve şerbeti çekene kadar bekleyin.
-Ardından dilimleyip servis edin.
Püf noktası: Şerbetin soğuğa yakın ılık ve kıvamlı, tatlının sıcak olmasına itina gösterin. Şerbeti yaparken kaynayan şekerli sulu karışıma limonu en son ekleyerek şerbetinizin daha kıvamlı olmasını sağlarsınız.
Afiyet olsun.