- Fırında
- 4 – 6 Kişilik
- 20 dk (Hazırlanma Süresi)
- 40 dk (Pişirme Süresi)
Gerekli Malzemeler
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı haşhaş
1 su bardağı irmik
2 paket vanilin
1 paket kabartma tozu
1,5 su bardağı un
Şerbet için:
2 su bardağı su
1,5 su bardağı toz şeker
Birkaç damla limon suyu
(Eğer daha şerbetli bir kek istiyorsanız, ölçüleri 3-2 yapabilirsiniz.)
Üzeri için:
1 paket krem şanti
Kivi – portakal
Hazırlanışı
Haşhaş, hem tatlılarda hem de tuzlu yemeklerde kullanılabilen çok yönlü bir malzemedir. Çay saatlerinizi renklendirmek ve misafirlerinize farklı bir lezzet sunmak için haşhaşlı kek harika bir tercih olabilir. Ancak haşhaşlı kekin yoğun yapısı nedeniyle, bu lezzeti tükettikten sonra ağır yemekler yemek zorlaşabilir. Bu yüzden, haşhaşlı kekinizi tükettiğiniz zamana dikkat etmenizi öneririz. Besleyici değeri yüksek olan haşhaşlı kek, bir dilim yemeniz durumunda bile sizi doyuracak bir alternatif sunar.
Eğer haşhaşlı keki nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız endişelenmeyin! Aşağıda yer alan haşhaşlı kek tarifimiz ile bu lezzetten hem kendinizi hem de sevdiklerinizi mahrum bırakmayacaksınız. Biz tarifimizde üzerini kivi ile süsledik, ancak dilerseniz farklı meyvelerle de bu keki zenginleştirebilirsiniz. İşte adım adım haşhaşlı kek tarifi:
1. Adım:
İlk olarak şerbetimizi hazırlıyoruz. Bir tencereye su ve şekeri ekleyin, şeker eriyene kadar karıştırın.
2. Adım:
Karışım kaynamaya başlayınca, kısık ateşte beş dakika kadar pişirin. Ardından limon suyu ekleyerek ocaktan alıp, şerbetin soğumasını bekleyin.
3. Adım:
Kek için yumurtaları ve şekeri, krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. Daha sonra sıvı yağ ve sütü ekleyip, çırpmaya devam edin.
4. Adım:
İrmik ve haşhaşı ekleyin. Ardından, kuru malzemeleri (un, kabartma tozu, vanilin) eleyerek karışıma ilave edin. Hazırladığınız kek hamurunu yağlanmış bir kek kalıbına dökün.
5. Adım:
Önceden ısıtılmış 150 derece fırında pişirin. Pişirme süresi yaklaşık 30 dakika olacaktır, ancak fırınınıza göre değişiklik gösterebilir. Kürdan testi yaparak kekin pişip pişmediğini kontrol edin ve pişen keki fırından çıkarıp, soğumaya bırakın.
6. Adım:
Kek ılıdıktan sonra, soğuyan şerbeti kekin üzerine dökün ve şerbetin çekmesini bekleyin. Bu esnada krem şantinizi hazırlayıp, soğutun.
7. Adım:
Kekin üzerine krem şantiyi istediğiniz gibi sürün ve dilimlenmiş kivilerle süsleyin. (Kivi yerine başka meyveler de kullanabilirsiniz.)
Son Adım:
Haşhaşlı kekiniz artık hazır! Afiyetle tüketin!