Kafein Tüketimi ve Gebelikteki Riskler
British Medical Journal – Evidence-Based Medicine dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, hamilelik döneminde kafein tüketiminin olumsuz gebelik sonuçları ile ilişkilendirildiğini ortaya koydu. Bu çalışma, kafein alımının; düşük, ölü doğum, çocukluk çağı akut lenfoblastik lösemi, düşük kilolu doğum ve çocukluk obezitesi riskini artırdığını vurguladı.
Her Bardakta Risk Yükseliyor
İzlanda’daki Reykjavik Üniversitesi’nden Prof. Jack James’in liderliğinde gerçekleştirilen araştırma, 1200’den fazla çalışma analiz edilerek oluşturuldu. James, bu araştırmaların yaklaşık sekiz tanesinin kafein tüketimi ile düşük yapma arasında önemli bir bağ olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Bazı çalışmalar, kafein alımının düşük yapma riskini üçte bir oranında artırdığını gösterirken, diğerlerinde her bir bardak kahve ile birlikte riskin arttığına dikkat çekildi.
Yüksek Dozda Risk Beş Kat Artıyor
Ölü doğum ile ilgili yapılan her beş araştırmadan dördünde, kafein tüketiminin bu riski artırdığı bildirildi. Yüksek miktarda kafein tüketen kadınlarda, bu riskin beş kat daha fazla olduğu gözlemlendi. Ayrıca, on çalışmadan yedisinde düşük kilolu doğum ile kafein tüketimi arasında bir bağ olduğu ifade edildi.
Kafeinden Uzak Durulmalı
Prof. James, hamilelikte kafein alımı ile ilgili mevcut tıbbi tavsiyelerin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Ortaya çıkan kanıtlar değerlendirildiğinde, hamile kadınların kafein alımından uzak durmalarının önerilmesi gerektiğini destekledi. ABD, Britanya ve Avrupa Birliği’ndeki sağlık otoriteleri, hamilelik döneminde 200 miligrama (yaklaşık iki fincan kahve) kadar kafein tüketimini güvenli olarak değerlendiriyor.
Kaynak: Diken