1. Haberler
  2. Bilgi
  3. Hakimlik ve Savcılık Sınavı Sonuçları ve Değerlendirme Süreci

Hakimlik ve Savcılık Sınavı Sonuçları ve Değerlendirme Süreci

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hakimlik ve Savcılık Sınavı Sonuçları

Hakimlik ve Savcılık Sınavı Sonuçları

Adalet Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği hakimlik ve savcılık sınavları, 21-22 Aralık tarihlerinde ÖSYM tarafından başarıyla tamamlandı. Sınav, Adli Yargı, Adli Yargı-Avukat ve İdari Yargı olmak üzere üç ana alanda, toplam dört oturumda gerçekleştirildi. Adaylar, çoktan seçmeli formatta düzenlenen sınavda Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile Ortak Alan Bilgisi Testi, Adli Yargı Testi, Adli Yargı-Avukat Testi ve İdari Yargı Testi gibi çeşitli testlere tabi tutuldu. Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile Ortak Alan Bilgisi Testinde adaylara toplamda 65 soru yöneltildi ve bu testler için 80 dakikalık bir süre verildi. Ayrıca, her biri 35 sorudan oluşan Adli Yargı Testi, Adli Yargı-Avukat Testi ve İdari Yargı Testinde ise adaylara 50’şer dakika süre tanındı. Şimdi gözler, ÖSYM’nin sonuç ekranında. Peki, hakimlik ve savcılık sonuçları ne zaman açıklanacak? Adalet Bakanlığı sınav sonuçlarına nereden ulaşılabilir?

Hakimlik ve Savcılık Sınavı Sonuçları ve Değerlendirme Süreci

Hakimlik ve Savcılık Sınavı Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

Hakimlik ve Savcılık Sınavı Sonuçları ve Değerlendirme Süreci

2024 yılına ait Adalet Bakanlığı Sınavları, 21-22 Aralık tarihlerinde yapılmıştı. Hakimlik ve savcılık sınav sonuçlarının, ÖSYM takvimine göre 22 Ocak’ta erişime açılması bekleniyor. Adaylar sonuç ve puan durumlarını, ÖSYM’nin resmi web sitesi üzerinden öğrenebilecekler.

Hakimlik ve Savcılık Sınavı Sonuçları ve Değerlendirme Süreci

Adalet Bakanlığı Sınavları Değerlendirme Süreci

Her bir sınav, kendi içinde ayrı bir değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Adayların her alt testte verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı değerlendirilecek ve doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Sınav sonrasında, ÖSYM Başkanlığı ya da yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular, değerlendirme dışı bırakılacak ve geçerli soruların puan değerleri yeniden saptanarak puanlama yapılacaktır. Ayrıca, sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı tarafından cevabının değişmesi gerektiği tespit edilen sorular varsa, güncellenen cevap anahtarı esas alınarak puanlama yapılacaktır.

Hakimlik ve Savcılık Sınavı Sonuçları ve Değerlendirme Süreci

Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile Alan Bilgisi Testi, yirmi (20) tam puan üzerinden; Alan Bilgisi Testi ise seksen (80) tam puan üzerinden ayrı ayrı değerlendirilecektir. Bu hesaplamada Alan Bilgisi Testi; Ortak Alan Bilgisi Testi (35 soru) ile Adli Yargı Testi (35 soru) / Adli Yargı Avukat Testi (35 soru) / İdari Yargı Testi (35 soru) toplamını (70 soru) ifade eder. Değerlendirmede Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi konuları ile Alan Bilgisi Testi konuları kendi aralarında eşit olarak puanlandırılacaktır. Bu doğrultuda, Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi’nde bulunan 5 konu ile Alan Bilgisi Testinde bulunan 12 konu ayrı birer alt test olarak değerlendirilecektir. Bu 17 alt test için adayların ham puanları ayrı ayrı hesaplanacaktır.

Her alt test için sınava giren adayların ham puanları kullanılarak ortalama ve standart sapma değerleri belirlenecektir. Bulunan ortalama ve standart sapma değerleri kullanılarak her alt test için adayların ham puanları, ortalaması 50 ve standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi’nde bulunan 5 alt test için hesaplanan standart puanların her biri 1/5 ağırlıklandırma katsayısıyla çarpılarak toplanacak ve Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi Ağırlıklı Puanı elde edilecektir.

İdari Yargı Sınavı, Adli Yargı Sınavı ile Adli Yargı-Avukat Sınavının değerlendirme işlemlerinde, ilgili sınavların her birinin Alan Bilgisi Testinde bulunan 12 alt test için hesaplanan standart puanların her biri 1/12 ağırlık katsayısıyla çarpılarak sonuçlar toplanacaktır. Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi Ağırlıklı Puanı, en büyüğü 20, en küçüğü 0 olacak şekilde puanlara dönüştürülecek ve bu puan Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi Başarı Puanı olarak adlandırılacaktır. Alan Bilgisi Testi Ağırlıklı Puanı ise en büyüğü 80, en küçüğü 0 olacak şekilde puanlara dönüştürülerek Alan Bilgisi Testi Başarı Puanı olarak adlandırılacaktır. Nihayetinde, Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi Başarı Puanı ile Alan Bilgisi Testi Başarı Puanı’nın toplanması ile Genel Başarı Puanı hesaplanacaktır.

Sınav Sonrası Mülakat Süreci

Hakimlik ve Savcılık Sınavı Sonuçları ve Değerlendirme Süreci

Adli Yargı Sınavında; Genel Başarı Puanı sıralamasına göre en yüksek puanı alan adaydan başlanarak, ilan edilen kadronun (850) bir katı fazlası olan 1700 aday mülakata katılmaya hak kazanacaktır. 1700. aday ile aynı puanı alan adaylar da Adalet Bakanlığı tarafından yapılacak mülakata çağrılacaktır. 70 ve üzeri puan alanların sayısı 1700’e ulaşmadığı takdirde, yalnızca 70 ve üzeri puan alan adaylar mülakata çağrılacaktır. Adli Yargı-Avukat Sınavında; Genel Başarı Puanı sıralamasına göre en yüksek puan alan adaydan başlanarak, ilan edilen kadronun (100) bir katı fazlası olan 200 aday mülakata katılmaya hak kazanacaktır. 200. aday ile aynı puanı alan adaylar da Adalet Bakanlığı tarafından yapılacak mülakata çağrılacaktır. 70 ve üzeri puan alanların sayısı 200’e ulaşmadığı takdirde, yalnızca 70 ve üzeri puan alan adaylar mülakata çağrılacaktır. İdari Yargı Sınavında; Genel Başarı Puanı sıralamasına göre en yüksek puan alan adaydan başlanarak, ilan edilen kadronun (50) bir katı fazlası olan 100 aday mülakata katılmaya hak kazanacaktır. 100. aday ile aynı puanı alan adaylar da Adalet Bakanlığı tarafından yapılacak mülakata çağrılacaktır. 70 ve üzeri puan alanların sayısı 100’e ulaşmadığı takdirde, yalnızca 70 ve üzeri puan alan adaylar mülakata çağrılacaktır.

Hakimlik ve Savcılık Sınavı Sonuçları ve Değerlendirme Süreci

Hakimlik ve Savcılık Sınavı Sonuçları ve Değerlendirme Süreci
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin