1. Haberler
  2. Dünya
  3. Hakan Fidan’dan YPG ve Suriye Hükümeti Üzerine Açıklamalar

Hakan Fidan’dan YPG ve Suriye Hükümeti Üzerine Açıklamalar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan Önemli Açıklamalar

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, terör örgütü PKK’nın uzantısı olan YPG’nin Suriye hükümeti ile anlaşamaması durumunda askeri seçeneğin masada olacağı mesajını verdi. Bu gelişmelerin ardından, Suriye’nin kuzeyinde PKK destekli yasadışı yönetim, ABD ve Fransa’nın desteğini çekmek için harekete geçti. 20 Ocak’ta ABD’de göreve başlayacak olan Donald Trump yönetiminden şimdiye kadar olumlu bir sinyal almayan PYD/YPG, geleneksel destekçisi Fransa’yı da işin içine çekmeye çalışıyor.

‘TÜRKİYE’Yİ İKNA EDİN’

PKK/YPG’nin ana bileşeni olduğu SDG ile Türkiye’nin desteklediği Suriyeli muhalifler arasında, Tişrin Barajı ve Karakozak Köprüsü çevresinde yoğun çatışmalar yaşanıyor. Bu bağlamda PYD/YPG’nin dış ilişkiler sorumlusunun, Fransız TV5 Monde kanalına yaptığı açıklamada şu ifadeler dikkat çekti: “ABD ve Fransa, tüm sınırı güvence altına alabilir. Askeri koalisyonun bu sorumluluğu üstlenmesine hazırız. Fransızlardan, silahsızlandırılmış bölgenin güvenliğini sağlamak, bölgeyi korumamıza yardımcı olmak ve Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak amacıyla sınıra asker göndermelerini istiyoruz.” İlham Ahmed, “Fransa Türkiye’yi sınırda varlığını kabul etmeye ikna ederse, barış sürecini başlatabiliriz” dedi ve “Önümüzdeki haftalarda her şeyin çözüme kavuşacağını umuyoruz” şeklinde ekledi.

BLINKEN PARİS’TEYDİ

İlham Ahmed’in açıklamaları, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Paris’e yaptığı son ziyaret sırasında gündeme geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, hafta başında Paris’in Suriye’deki Kürtleri yalnız bırakmayacağını ifade etmişti. Suriyeli Kürtler meselesi, Blinken ve Fransız mevkidaşı Jean-Noel Barrot’un görüşmesinde de ele alındı. Blinken, ortak basın toplantısında Türkiye’nin PKK ile ilgili “meşru kaygıları” bulunduğunu belirterek, SDG’nin içinden yabancı savaşçıların çıkarılması ile birlikte kademeli olarak yenilenmiş bir ulusal orduya entegre edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ABD ve Türkiye’nin, SDG’nin 10 binden fazla tutuklu DEAŞ militanını koruma görevini sürdürmesinin hayati önem taşıdığını belirtti. “Bu geçişi yönetmek için müttefikimiz Türkiye ile çok yakın bir şekilde çalışıyoruz. Ancak bu süreç biraz zaman alacak” dedi.

FRANSA: ONLARA BORÇLUYUZ

Fransız Bakan Barrot, aynı basın toplantısında “Suriyeli Kürtler, bu siyasi geçiş sürecinde kendi yerlerini bulmalıdır. Bunu onlara borçluyuz çünkü onlar DEAŞ’a karşı silah arkadaşlarımızdı” ifadelerini kullandı. Barrot ayrıca, “Türkiye’nin meşru güvenlik endişelerinin güvence altına alınmasının yanı sıra (Suriye) Kürtlerinin güvenlik çıkarlarının ve ülkelerinin geleceğinin inşasına tam katılım haklarının sağlanması için çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi. Öte yandan, SDG’nin lideri Mazlum Abdi, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı yazılı açıklamada, Suriye’nin bütünlüğünü tehdit eden her türlü bölünmeye karşı olduklarını belirterek, Şam yetkililerine Suriye’nin bütünlüğü ve istikrarını desteklediklerini ifade etti.

TİŞRİN CİVARINDA ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Her ne kadar PYD/YPG Batı’ya ılımlı mesajlar vermeye çalışsa da, Suriye’nin kuzeyinde Fırat Nehri üzerindeki Tişrin Barajı’nın kontrolü için Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu ile çatışmalar sürüyor. Tişrin Barajı, önemli bir hidroelektrik santralı olarak dikkat çekerken, SDG’nin SMO’yu bölgeden çıkarmak için çabaladığı, ayrıca Menbiç bölgesinin de bir diğer hedef olduğu anlaşılmaktadır.

TRUMP’IN DANIŞMANI: YABANCI DEAŞ’LILAR ÜLKELERİNE GERİ DÖNMELİ

20 Ocak’ta göreve başlayacak olan ABD’nin seçilmiş Başkanı Donald Trump’ın terörle mücadele şefi olarak atadığı Sebastian Gorka, Suriye’deki DEAŞ kamplarında tutulan yabancı vatandaşların ülkelerine geri dönmelerine izin verilmesi gerektiğini ifade etti. Times’a verdiği mülakatta Gorka, İngiltere’nin DEAŞ üyelerini geri kabul etmeye zorlanıp zorlanmayacağı sorusuna “Dünyanın en güçlü ulusunun ciddi bir müttefiki ve dostu olarak görülmek isteyen her ülke, bu ciddi taahhüdü yansıtacak şekilde hareket etmelidir” yanıtını verdi. Halihazırda Suriye’deki kamplarda 8 bin ile 10 bin arasında DEAŞ militanının tutulduğuna dair tahminler bulunmaktadır.

BİLGİ NOTU

ABD’nin Suriye’de yaklaşık 2 bin askeri bulunuyor ve SDG’ye DEAŞ ile mücadelede destek verdiğini ifade ediyor. Özellikle Suriye’nin petrol bölgelerinde aktif olan ABD, Fransa’nın da silah ve askeri eğitim için Suriye’de özel kuvvet bulundurduğu bilinmektedir.

Hakan Fidan’dan YPG ve Suriye Hükümeti Üzerine Açıklamalar
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin