Günün Sahur Menüsü – 13. Gün
Ramazan ayının 13. gününde sahurda tüketebileceğiniz lezzetli ve doyurucu bir menü hazırladık. Bu menüde, pratik yapımıyla dikkat çeken peynirli tava keki, özlenen kahvaltılık cevizli ezme ve taze çileklerin eşsiz tadını sunan çilek suyu tarifi yer alıyor. İşte sahurda enerjinizi artıracak olan bu özel tarifler:
Peynirli Tava Keki
Malzemeler:
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
- 1 su bardağından 1 parmak az yoğurt
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı un
- 2 tutam maydanoz
- 2 tutam dereotu
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı tuz
Nasıl Yapılır?
Derin bir kapta 3 adet yumurtayı kırın ve mikserle 3 dakika kadar çırpın. Üzerine 1 su bardağından 1 parmak az yoğurt ve 3 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyip tekrar çırpın. Ardından, 1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir, 1 çay kaşığı tuz, 1 paket kabartma tozu, ince doğranmış maydanoz ve dereotunu ekleyin ve spatula yardımıyla karıştırın. Son olarak ununu azar azar ekleyerek karıştırmaya devam edin.
Diğer taraftan, 24 cm’lik bir tava ya da tencerenin içini yağlayın ve tavayı ısıtın. Hazırladığınız karışımı tavaya döküp yayın. Tavanın kapağını kapatın. Öncelikle 1 dakika yüksek ateşte, ardından kısık ateşte pişirin. Ara ara kapaktaki buharı bir bezle silin. Kekiniz kabarıp, kenarları kızarmaya başladığında bir tabak üzerine ters çevirin ve diğer tarafını da kısık ateşte pişirin. Peynirli tava kekiniz piştikten sonra ocaktan alın ve dilimleyerek sıcak ya da ılık olarak servis edin.
Kahvaltılık Cevizli Ezme
Malzemeler:
- 5 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı acı biber salçası
- 3 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1.5 çay kaşığı acı pul biber
- 1/2 çay bardağı lor peyniri (veya az tuzlu beyaz peynir)
- 1 su bardağı ceviz içi
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı kekik
Nasıl Yapılır?
Cevizleri rondodan geçirin ve hafif iri parçalar halinde kalacak şekilde bir kaba aktarın. Üzerine salçaları ekleyin ve zeytinyağını ilave ederek karıştırmaya başlayın. Sonrasında lor peyniri ve baharatları ekleyerek tüm malzemeleri iyice karıştırın. Gerekirse zeytinyağı da ekleyebilirsiniz. Bu işlemi isterseniz mutfak robotunda da gerçekleştirebilirsiniz. Karışımı bir servis tabağına alın, üzerine bolca zeytinyağı gezdirin ve afiyetle servis edin.
Çilek Suyu
Malzemeler:
- 1 kilo çilek
- 5 bardak su
- 3 su bardağı şeker
Nasıl Yapılır?
Öncelikle suyu kaynatın. Çilekleri bol suyla yıkayıp ayıkladıktan sonra kaynar suyun içine atın. Yaklaşık 5 dakika daha kaynattıktan sonra ateşten alın ve tencerenin ağzını kapatıp 1 saat dinlendirin. 1 saatin sonunda ince bir tülbent yardımıyla çileklerin suyunu süzün. Süzülen suyu tekrar ocağa alın, şeker ekleyin ve kıvamı pekmez gibi olana kadar kaynatmaya devam edin. Hazırladığınız çilek konsantresinden bir sürahiye iki kepçe dökün ve üzerine soğuk su ekleyerek karıştırın. İşte bu kadar! Serinletici çilek suyunuz hazır. Afiyet olsun!