Günün İftar Menüsü
Bugünün iftar menüsünde, damak çatlatan ve doyurucu yemekler sizlerle buluşuyor. İlk olarak, çorba olarak sunulan Sebzeli Yayla Çorbasıı> ile başlıyoruz. Ardından, ara sıcak olarak lezzetli bir Pastırmalı Humus ve ana yemek olarak da klasikleşmiş bir tarif olan Hünkar Beğendi yer alıyor. İftar sonrası tatlı düşkünleri içinse, hafif ve ferahlatıcı bir Süt Şerbetli Tatlı tarifi hazırladık. İşte 11. günün iftar menüsü:
Çorba: Sebzeli Yayla Çorbası
Malzemeler:
- 1 adet orta boy patates
- 1 adet orta boy kabak
- 1 adet orta boy havuç
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 2 litre kaynar su
- 1 adet tavuk bulyon tablet veya tuz
Terbiyesi için:
- 7 yemek kaşığı yoğurt
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 dolu yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 yemek kaşığı kuru nane
Nasıl yapılır?
- Öncelikle kabak hariç sebzeler soyulur ve rendelenir.
- Rendelenmiş patatesler, nişastasını almak için soğuk suyun altında tutulur ve iyice süzülür.
- Tencereye sıvı yağ eklenir, ardından rendelenmiş sebzeler eklenir ve orta ateşte sotelenir.
- Sebzeler iyice küçüldükten sonra kaynar su eklenir.
- Tuz veya tavuk bulyon eklenerek sebzeler yumuşayana kadar pişirilir.
- Diğer tarafta, yoğurt, yumurta sarısı ve un bir kapta iyice çırpılır.
- Kepçe ile çorba karışımından alınıp terbiyeye eklenir, ardından çorbanın içine dökülerek kaynatılır.
- Blender ile pürüzsüz hale getirilir, kıvamı isteğe göre ayarlanır.
- Tereyağı ve kuru nane küçük bir tavada kızartılır ve çorbanın üzerine dökülerek servis edilir.
Ara Sıcak: Pastırmalı Humus
Malzemeler:
- 1,5 su bardağı haşlanmış nohut
- 1/2 çay bardağından biraz fazla tahin
- 2 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1/2 limonun suyu
- Tuz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Bir miktar ılık su
Üzeri için:
- Pastırma
Nasıl yapılır?
- Tüm malzemeleri mutfak robotuna koyun ve yoğunluğunu su ile ayarlayarak macun kıvamında çekin.
- Hazırlanan humusu servis tabağına alarak, üzerini pastırma dilimleri ile süsleyin.
Ana Yemek: Hünkar Beğendi
Etli kısmı için:
- 4 dolu yemek kaşığı yağ
- 2 adet soğan
- 1 kg kemiksiz kuşbaşı doğranmış kuzu but eti
- 2 diş sarımsak
- 1 adet dolmalık biber
- 2 adet domates
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 3 tutam tuz
- 1 tutam karabiber
- 3 bardak su
Beğendi kısmı için:
- 1 çay bardağı yağ
- 3 yemek kaşığı tepeleme un
- 1,5 kg bostan patlıcanı
- 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
- 1 tutam tuz
- 1 tutam rende muskat
- 2,5 bardak ılık süt
Nasıl yapılır?
- Soğanları küp küp doğrayın ve yağı eriterek soğanları kavurun.
- Etleri ekleyip suyunu çekene kadar pişirin.
- Sarımsak ve doğranmış biberleri ilave edin, ardından domatesleri ekleyin.
- Domates salçası, tuz, karabiber ve suyu ekleyip kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirin.
- Beğendi kısmı için, yağı ve unu tencereye alıp kavurun, ardından közlenmiş patlıcanları ekleyin.
- Kaşar, tuz, muskat ve sütü ekleyip karıştırarak pişirin.
- Servis tabağına önce beğendiyi, ardından etleri koyarak sunun.
Tatlı: Süt Şerbetli Tatlı
Malzemeler:
- Keki için:
- 3 adet yumurta
- Yarım su bardağı toz şeker
- Yarım su bardağı süt
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- Yarım su bardağı irmik
- Yarım su bardağı hindistan cevizi
- 1 avuç ceviz içi
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı un
- Şerbeti için:
- 3 su bardağı süt
- 1 su bardağı toz şeker
Nasıl yapılır?
- Yumurtaları ve şekeri derin bir kapta mikserle çırpın.
- Süt, sıvı yağ, irmik, hindistan cevizi, ceviz, tarçın ve vanilyayı ekleyip karıştırın.
- Un ve kabartma tozunu ekleyerek homojen bir karışım elde edin.
- Hazırlanan hamuru yağlanmış kare borcama dökün ve önceden ısıtılmış 175°C fırında pişirin.
- Şerbet için süt ve şekeri bir kapta karıştırın, şeker eriyene kadar bekleyin.
- Fırından çıkan tatlıyı 5 dakika oda sıcaklığında bekletin ve ardından üzerine şerbeti dökün.
- Tatlı şerbetini çekip soğuduktan sonra dilimleyin ve arzuya göre süsleyerek servis edin.
Afiyet olsun!