Günün İftar Menüsü
Bugün, iftar sofralarınızı renklendirecek ve damak tadınıza hitap edecek lezzetli tariflerle karşınızdayız. Tavuk etinin öne çıktığı bu menüde; nefis bir arabaşı çorbası, fırında kaşarlı mantar, şık bir piliç topkapı ve tatlı olarak bayat pide tatlısı tariflerini sizlerle paylaşıyoruz. Yapımı oldukça basit olan bu tarifler, özellikle Ramazan ayının ruhuna uygun olarak hazırlanmıştır. İşte, 8. gün iftar menüsü:
Çorba: Arabaşı Çorbası
Malzemeler:
- 1 tane bütün tavuk
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı tuz
Nasıl yapılır?
- Tavuğu haşlayarak didikleyin ve suyunu çorba için ayırın.
- Tereyağında unu kavurun. Salçayı ekleyip kavurmaya devam edin.
- Ayırdığınız tavuk suyunu ekleyip karıştırarak kaynamaya bırakın.
- Tavukları ve tuzu ilave edin, kısık ateşte bir süre kaynatın.
- Kaynayan çorbanızı sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Ara Sıcak: Fırında Kaşarlı Mantar
Malzemeler:
- 1,5 yemek kaşığı tereyağı
- 8 adet mantar
- 2 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 dal taze kekik
- 80 gram kaşar peyniri (dilimlenmiş)
Nasıl yapılır?
- Tereyağını bir tavada eritin ve doğradığınız mantar saplarını ekleyip soteleyin.
- Halka halka doğranmış sarımsakları da ekleyerek 3-4 dakika daha sotelemeye devam edin.
- Tuz, karabiber ve kekikleri ekleyip ocaktan alın.
- Sotelenen karışımı mantarların içine yerleştirerek üzerine dilimlenmiş kaşar peynirlerini koyun.
- Önceden 180 dereceye ayarlanmış fırında, kaşar peynirleri eriyene kadar yaklaşık 15 dakika pişirin. Sıcak servis edin.
Ana Yemek: Piliç Topkapı Tarifi
Malzemeler:
İç Pilav İçin:
- 1 su bardağı pirinç
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- Karabiber, kimyon, kırmızı toz biber, tarçın
- Tuz, şeker
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1,5 su bardağı su
Sosu İçin:
- 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
- 2 su bardağına yakın su
- Tuz, karabiber, kimyon, toz biber, köri
Üzeri İçin:
- Kaşar peyniri rendesi
Nasıl yapılır?
- Öncelikle iç pilav için tereyağı ve sıvı yağda küp doğranmış soğanları pembeleşene kadar kavurun.
- Pirinçleri ekleyip kavurmaya devam edin, ardından sıcak suda beklettiğiniz kuş üzümlerini süzüp ilave edin.
- Baharatlar, tuz ve şeker ile lezzetlendirdikten sonra suyu ekleyip pişmeye bırakın.
- Tavuk göğüslerini enine 3 kat olacak şekilde dilimleyin ve streç film arasında et döveceği ile inceltin.
- İç pilavdan koyup dikkatlice rulo yapın ve bir tavaya dizin. Üzerine az miktarda sıvı yağ gezdirip önlü arkalı hafif kızartın.
- Tüm sos malzemelerini kaynatıp tavukların üzerine gezdirin, kapağını kapatıp kısık ateşte 30 dakika kadar pişirin.
- Son olarak rendelenmiş kaşar peynirini ekleyip fırında 10 dakika kadar gratinleyin.
Salata: Çoban Salatası Tarifi
Malzemeler:
- 1 orta boy kuru soğan
- 2 adet salatalık (veya 4 küçük boy)
- 4 adet domates
- 2 adet sivri biber
- 1 adet limon
- Maydanoz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
Nasıl yapılır?
- Tüm malzemeleri ince ince doğrayın ve üzerine zeytinyağı, limon suyu ve tuzu ekleyin.
- İyice harmanladıktan sonra salatanızı servis edebilirsiniz.
Tatlı: Bayat Pide Tatlısı Tarifi
Malzemeler:
- 2 adet ramazan pidesi (bayatlamış)
- 100 gram kaymak
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 2 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- 3 damla limon suyu
- 1 tatlı kaşığı toz antep fıstığı
Nasıl yapılır?
- Şerbeti için bir tencereye su ve toz şekeri koyun. Ocağın altını açarak şeker eriyip kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu ekleyin.
- 5 dakika daha kaynatıp altını kapatın.
- Pideleri tezgaha alın ve yuvarlak bir kalıpla kesin, kenarları yüksek bir tepsiye dizin.
- Tereyağını eritip pidelerin üzerine gezdirin, ardından sıcak şerbeti de üstüne dökün ve şerbetin çekmesi için bir kenara alın.
- Pideler şerbeti çektiğinde, servis tabağına bir yuvarlak alıp üzerine kaymak koyun.
- Üstüne bir yuvarlak daha koyun ve tekrar kaymak ekleyin. Afiyet olsun!