Günün İftar Menüsü – 13. Gün
Ramazan ayının 13. gününde sizler için özel bir iftar menüsü hazırladık. Bu menüde, hem lezzetli hem de besleyici seçenekler yer alıyor. Çorba olarak kabak çorbası, ana yemek olarak Hasanpaşa köftesi, ara sıcak olarak patatesli ıspanak graten ve tatlı olarak ise Şam tatlısı tariflerini bulabilirsiniz. İşte detaylı tarifler ve malzemeleri:
Çorba: Kabak Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 2 tane kabak
- 2 tane soğan
- 1 tane domates
- 2 kapya biber
- 2 yemek kaşığı bulgur veya kinoa
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Bir miktar nane, dereotu ve maydanoz
- Tuz, kimyon, karabiber ve sarımsak
Nasıl Yapılır?
Öncelikle tüm sebzeleri iyice yıkayın. Yıkadığınız sebzeleri büyük parçalar halinde kestikten sonra hepsini bir tencereye alın ve üzerine 2-3 su bardağı su ekleyin. Yeterince haşlanan sebzeleri blenderdan geçirin ve dilediğiniz baharatlar ile tatlandırın. Sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Ara Sıcak: Patatesli Ispanak Graten Tarifi
Malzemeler:
- 3 orta boy haşlanmış patates
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1.5 su bardağı süt
- Tuz
Üzeri İçin:
- 2 demet ıspanak
- 1 orta boy soğan
- 1 diş sarımsak
- Kaşar peyniri
- Tuz
Beşamel Sos İçin:
- 2 çorba kaşığı sıvı yağ
- 1.5 su bardağı süt
- 2 çorba kaşığı un
Nasıl Yapılır?
Haşlanmış ve ılık patatesleri bir kabın içerisine rendeliyoruz. Yumuşak tereyağı, tuz ve sütü ekleyip karıştırıyoruz. Yağlanmış borcamın içine bu karışımı yayıp bastırıyoruz. Derin bir tencereye yağı ve yemeklik doğranmış soğanı alıp kavuruyoruz, ardından orta kalınlıkta doğranmış ıspanakları ve tuzu ilave edip ıspanağın suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Ispanağı ocaktan alıyoruz. Ayrı bir tencerede beşamel sos için sıvı yağı ve unu kavuruyoruz. Un pembeleşince sütü ilave ediyoruz ve kaynayana kadar durmadan karıştırıyoruz. Kaynadıktan sonra sosu ıspanaklı karışımın içine döküyoruz ve karıştırıyoruz. Ardından ıspanaklı sosu patates püresinin üzerine yayıyoruz ve üzerine rendelenmiş veya dilimlenmiş kaşar peynirini ekleyip önceden ısıtılmış 180 derece fırında kaşarlar eriyene kadar pişiriyoruz.
Ana Yemek: Hasanpaşa Köftesi Tarifi
Malzemeler:
- 500 gram kıyma
- 1 adet soğan
- 1 su bardağı ufalanmış ekmek
- 1 tane yumurta
- 1 tutam maydanoz
- 2 diş sarımsak
- Tuz, karabiber, kimyon ve kekik
Püresi İçin:
- 4 tane patates
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Yarım su bardağı süt
- Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar
Üzeri İçin:
- 2 tane domates
Sos İçin:
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1.5 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı domates salçası
Nasıl Yapılır?
Derin bir kabın içine kıyma, rendelenmiş soğan, rende sarımsak, ufalanmış ekmek, maydanoz, yumurta ve baharatları ekleyin. Elinizle yoğurarak belirli bir kıvama gelene kadar yoğurun. Ardından köfte şeklini verin. Köfteleri tepsiye dizin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirin. Püre için patatesleri yıkayıp haşlayın. Haşlanan patatesleri ezin, içine süt, tereyağı ve tuzu ekleyip karıştırın. Fırından çıkardığınız köfteleri çıkartın, patates püresini sıkma kabına boşaltıp köftelerin üzerine sıkın. Domatesleri ince dilimleyip köftelerin üstüne ekleyin. Diğer bir tencerede salça, su ve baharatları ekleyip karıştırın. Karışımı fırın tepsisine dökün ve son bir kez daha köfteleri önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika kadar pişirin.
Tatlı: Şam Tatlısı Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı un
- 2.5 su bardağı irmik
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket vanilya
- 1 çay kaşığı tepeleme karbonat
- 1 çay bardağı kavrulmuş tuzsuz fıstık
Şerbeti İçin:
- 2.5 su bardağı şeker
- 2.5 su bardağı su
- 1 dilim limon
Nasıl Yapılır?
Bir kapta şeker, yoğurt ve sıvı yağı pürüzsüz kıvam alıncaya kadar iyice çırpın. Daha sonra irmik, karbonat ve vanilyayı ekleyip tekrar çırpın. Unu kontrollü bir şekilde ilave edip çırpmaya devam edin. Yağlanmış kare borcama hazırlanan harcı dökün ve ikiye ayrılmış fıstıkları üzerine düzenli bir şekilde dizin. Önceden ısıtılmış 180 °C fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin. Şerbeti için şeker ve suyu küçük bir tencerede kaynatın. Kaynadıktan sonra içine limon ekleyip 1-2 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatın. Tatlı fırından alındıktan sonra ilk sıcaklığının çıkması için bekleyin. 5 dakika kadar sonra keskin bir bıçakla dilimlere ayırın. Ilık şerbeti tatlının üzerine gezdirin. Şerbetin çekmesi için üzerine büyük bir tepsi kapatıp 1-2 saat bekletin. Afiyet olsun!