Sağlıklı meyveler ortasında yer alan greyfurtun yararları da hayli fazla. Kış aylarında soğuk algınlığına güzel gelen greyfurtu yarım tüketmek de bedene yarar sağlıyor. Ama dikkat edilmesi gereken kimi noktalar var
HER GÜN GREYFURT TÜKETMENİN ETKİLERİ
Greyfurt, C vitamini açısından güçlü bir meyve. Bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminler sayesinde düzgün tüketildiğinde öbür enfeksiyonlara karşısı da direnci artırıyor.
Antioksidanlar içeren greyfurt, bu bileşenler sayesinde hücre hasarını önleyip yaşlanmayı yavaşlatıyor. Ve kronik hastalıklar riskini azaltıyor.
Düşük kalorili ve yüksek su içeriğinden ötürü tok tutan greyfurt, ayrıyeten metabolizmayı hızlandırıcı tesirlere sahip.
Yoğun lif içeriğinden ötürü bağırsak hareketlerini düzenleyen greyfurt sindirimi de takviyeler ve kolaylaştırır.
Greyfurt, düşül glimesik indeksli meyvelerden olduğu için kan şekeri düzeyini birdenbire yükseltmez. Bu durum da diyabeti önler ve idaresine katkı sağlar.
Kalp sıhhatini koruyan greyfurt, içeriğindeki potasyumdan ötürü kan basıncını düzenler ve makûs kolesterol düzeylerini düşürür.
GREYFURTUN FAZLASI ZARAR
Faka tüm bu yararlarının yanı sıra greyfurtun kimi durumlarda tüketilmesi ziyanlı olabiliyor. Uzmanlar, greyfurtun kimi ilaçlarla -kolesterol, tansiyon, anti depresanlar- tüketilmesini önermiyor. Çünkü greyfurtun, tesirleri bu ilaçların bedendeki tesirini artırabilir ya da azaltabilir. Sistemli ilaç kullananlar bilhassa öncelikle tabiplerine başvurmalıdır.
Asidik meyveler ortasında yer alan greyfurt, mide asidini artırabilir. Ayrıyeten reflü ya da mide hassasiyeti olan şahıslar bu duruma dikkat etmelidir. Ve greyfurtun çok tüketimi diş minesine de ziyan verebilir.