
Son aylarda gözlük numaranız süratle artıyor mu? Gözlük kullanmanıza karşın sık sık net görememekten yakınıyorsunuz musunuz? Cevabınız ‘evet’ ise probleminizin nedeni, çoğunlukla her iki gözü de etkileyen keratokonus hastalığı olabilir. Keratokonus gözün en dış ortamında bulunan saydam tabakanın incelmesi, bombeleşmesi yahut dikleşmesi halinde tanımlanan bir hastalık.Genellikle ergenlik periyodunda başladığı düşünülen keratokonus 20 ila 40 yaşlar ortasında ilerleme gösteriyor ve bu ilerleme birçok hastada süratli bir biçimde gerçekleşiyor. Oluşum nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, ergenlik devrinde ağır alerji şikayeti olanlarda gözü ovalamanın bu hastalığın gelişimine yol açtığı düşünülüyor. Ayrıyeten bilhassa uzun vadeli bilgisayar kullanımında sık görülen kuru göz sendromunda gözleri çok ovalamak da riski artırıyor. Erken evrelerde şikayet oluşturmaması nedeniyle çoklukla geç teşhis edilen keratokonus ilerlemesi durdurulmazsa gözlük numarasında önemli artışlar, ileri hadiselerde kornea nakli gereksinimi ve şayet bu gereksinim giderilemezse körlükle sonuçlanabiliyor.

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr. Ali İstek Cenk Çelebi bu nedenle bilhassa 2 dereceden yüksek astigmatı olan ve sorunu gözlükle tam düzeltilemeyen hastaların erken teşhis için her yıl görme sertliği muayenelerini yaptırmaları gerektiğine dikkat çekti.

Bu belirtileri asla gözden kaçırmayın!
Hastanın günlük işlerini yapamaz hale gelmesine neden olan keratokonusun en tipik belirtisi, ortalama 6 ayda bir artan gözlük numarası. “Gözlük numarası için muayene olduğunuzda kornea kalınlığınıza kesinlikle baktırın” diyen Göz Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr. Ali İstek Cenk Çelebi, hastalığın öteki belirtilerini şöyle sıraladı:
-Görüşte hafif bulanıklık
-Işığa ve parlamaya karşı hassasiyet
-Düz çizgilerin bükülmüş yahut dalgalı görünmesi
-Gözde kızarıklık ve şişme
-Hastalığın ilerlemiş olması halinde yüksek astigmata bağlı ileri derecede görme kaybı, araç kullanırken ve yakın aralıkta kitap okurken zorluk yaşama.

Tedavi hastalığın evresine nazaran belirleniyor
Keratokonus hastalığının tedavisi bulunduğu etaba nazaran planlanıyor. Erken evrelerde sert kontakt lens kullanılırken orta evrede yeni teknoloji olan çapraz bağlama (cross- linking) tedavisi tercih ediliyor. İleri evrelerde ise tek tedavi tahlili kornea nakli oluyor’ diyen Doç.Dr. Ali İstek Cenk Çelebi, çapraz bağlama tedavisinin hastalığı ameliyatsız 4 yıla kadar birebir seviyede tutabildiğini ve bu sayede nakle gidiş mühletini uzatabildiğini söyledi.

Çapraz bağlama nedir?
Günümüzde bu hastalığın konforlu bir tedavi seçeneği var: Çapraz bağlama yöntemi! ultraviyole lazerle gerçekleştirilen bu sistem göze dokunulmadan, yalnızca ışın gönderilerek uygulanıyor. Doç.Dr. Ali İstek Cenk Çelebi son yıllarda giderek yaygınlaşan çapraz bağlama metodunda verilen vitamin takviyesiyle kornea katmanının güçlendiğini, bunun sonucunda hastalığın 4 yıla kadar durdurulabileceğini belirtti.

Tedavide evvel incelmiş ve dış bükeyliği artmış kornea katmanına ‘riboflavin’ damlatılıyor. Daha sonra problemli göze yaklaşık bir saat boyunca UV-A ışını gönderiliyor. Hasta birebir gün konutuna dönebiliyor. Lakin hastalığın çok süratli ilerlediği durumlarda ikinci bir çapraz bağlama tedavisi gerekebiliyor. Doç.Dr. Ali İstek Cenk Çelebi, süreç sırasında göze uygulanan UV ölçüsünün deniz kenarında bir saat güneşlenmekle maruz kalınan UV ölçüsünden daha az olduğunun altını çizerek, “Bu dozda kornea endoteli, lens ve retina üzere gözün değerli katmanları değerli bir hasar kalacak seviyede UV’ye maruz kalmıyor” dedi.