1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Göz Seğirmesi: Nedenleri, Belirtileri ve Çözüm Yolları

Göz Seğirmesi: Nedenleri, Belirtileri ve Çözüm Yolları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Göz Seğirmesi: Nedenleri ve Çözüm Yolları

Göz Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Serkan Güreser, göz seğirmesinin, göz kapağının ince kaslarının istemsiz ve kendiliğinden kasılması şeklinde tanımlandığını belirtti. Dr. Güreser, “Göz seğirmesi, birçok insanın yaşamı boyunca karşılaştığı yaygın bir durumdur. Genellikle stres, yorgunluk veya göz yorgunluğundan kaynaklanmaktadır. Vücudumuz, bu durumları çeşitli şekillerde ifade edebilir. Göz seğirmesi çoğu zaman herhangi bir hastalığın belirtisi değildir ve genellikle göz hastalıkları ya da nörolojik sorunlarla ilişkilendirilmez. Ancak göz yorgunluğu, aşırı kafein veya alkol tüketimi, göz seğirmesinin en yaygın nedenleri arasında yer almaktadır” diye ifade etti.

‘Göz Seğirmesi: Geçici Bir Durumdan Daha Fazlası Olabilir’

Göz seğirmesinin bazen geçici bir rahatsızlıktan daha fazla anlam taşıyabileceğine dikkat çeken Dr. Güreser, şunları ekledi: “Kuru göz sendromu gibi göz hastalıklarının belirtisi olabilir. Ayrıca, blefarit adı verilen kirpik dibi iltihabı da rahatsız edici seğirmelere neden olabilir ve göz kapağının kronik bir iltihaplanmasıdır. Işık hassasiyeti, göz yüzeyinde irritasyon, göz kuruluğu, vücuttaki mineral dengesizlikleri ve nadiren kansızlık, göz kırpıştırma ve göz seğirmesine yol açabilir. Bu durumlar, seğirmeyi andırsa da gerçek bir seğirme ile karıştırılmamalıdır. Göz seğirmesi yaşayan bireylerin küçük bir yüzdesinde ise iyi huylu ‘blefarospazm’ görülebilir. Bu, göz kapaklarının istemsiz olarak kasılması sonucu gözlerin açılmasını zorlaştıran bir durumdur. Üst ve alt kapaklar birlikte etkilenebilir ve bu, görüşü ciddi şekilde engelleyebilir. ‘Hemifasiyal spazm’ durumunda ise yalnızca göz kapağı değil, yüzün yarısı da kasılabilir. Ancak seğirme, göz kapaklarıyla sınırlı kalır ve hemifasiyal spazm ile karşılaştırıldığında daha hafif bir durumdur.”

Göz Seğirmesini Durdurmak İçin Yapılması Gerekenler

Dr. Güreser, rahatsız edici göz seğirmelerinin düzelmesi için atılabilecek adımlar ve hekime başvurma zamanını belirterek, şunları söyledi: “Çoğu göz kapağı seğirmesi vakası stresle ilişkilidir ve genellikle ciddi bir sorun oluşturmaz; ancak bu durum odaklanma ve üretkenliği olumsuz etkileyebilir. Göz hastalıklarında altta yatan sebep belirlendikten sonra, tedavi süreci kas gevşetici ilaçlar, suni gözyaşı, dirençli vakalarda ise cerrahi yöntemler gibi çeşitli seçenekleri içerebilir. Eğer hem ruhsal hem de bedensel olarak kendinizi dinlendiremezseniz, seğirme günler, haftalar, hatta aylarca sürebilir. Özetle, seğirmenin en etkili tedavisi dinlenmektir. Seğirmenin geçmesi için bolca dinlenmeli ve stresten uzak durmaya çalışmalısınız. Çay, kahve ve gazlı içeceklerin tüketimini azaltmak faydalı olabilir. Ayrıca, seğirme geçene kadar B vitamin kompleksi içeren bir multivitamin desteği almanız önerilir. Göz seğirmelerini durdurmak için yeterli uyku almalı, kafein alımını azaltmalı, stresi yönetmeli ve düzenli egzersiz yapmalısınız. Eğer tüm bunlara rağmen göz kapağı seğirmesi devam ediyorsa, tıbbi yardım alma zamanı gelmiş demektir. Ayrıca, 3 günden fazla süren seğirmeler yaşıyorsanız, yüzünüzde veya vücudunuzun diğer bölgelerinde seğirme başladıysa, göz kapağı sarkması ya da çift görme gibi sorunlar yaşıyorsanız, mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.”

‘Botoks: Şiddetli Spazmları Hafifletebilir’

Botoks uygulamasının, şiddetli göz spazmlarını birkaç aylığına hafifletebileceğini vurgulayan Dr. Güreser, “Botulinum toksini (botoks) enjeksiyonları, iyi huylu blefarospazm tedavisinde kullanılabilir. Botoks, şiddetli spazmları birkaç ay boyunca hafifletebilir; ancak enjeksiyonun etkileri azaldıkça, yeniden enjeksiyon yapılması gerekebilir. Ayrıca, göz kapaklarındaki bazı kasların ve sinirlerin çıkarılmasını içeren cerrahi işlem (miyektomi) daha ciddi iyi huylu esansiyel blefarospazm vakalarını tedavi edebilir. Göz seğirmeleri genellikle basit bir problemdir. Çoğu durumda, stresin azaltılması ve yönetilmesi yeterli olabilir. Eğer göz kapağı seğirmesi rahatsız edici ya da endişe verici hale gelirse, nadiren de olsa ciddi bir durumu işaret ediyorsa, tıbbi yardım almak için hekiminize başvurmalısınız” şeklinde ifadelerde bulundu.

Göz Seğirmesi: Nedenleri, Belirtileri ve Çözüm Yolları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin