1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Google’ın Uçuşlardan Kaynaklanan Karbon Salımlarını Hesaplama Yöntemindeki Değişiklikler

Google’ın Uçuşlardan Kaynaklanan Karbon Salımlarını Hesaplama Yöntemindeki Değişiklikler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Justin Rowlatt, BBC İklim Editörü

BBC, Google’ın uçuşlardan kaynaklanan salımları hesaplama yöntemini değiştirdiğini ortaya koydu. Bu değişiklik, uçuşların iklim üzerindeki etkisini öncekine göre çok daha düşük gösteriyor.

Uzmanlar, Google’ın yeni hesaplama yönteminin uçuşların iklime olan etkisini yarı yarıya azalttığını ifade ediyor. Greenpeace’in bilim ekip lideri Dr. Doug Parr, “Google, web sayfalarında havacılık endüstrisinin iklim üzerindeki etkilerini olduğundan çok daha düşük bir şekilde sunuyor” diyor. Şirket, bu değişikliğin arkasında “endüstri paydaşları” ile yapılan görüşmelerin bulunduğunu belirtiyor.

Google'ın Uçuşlardan Kaynaklanan Karbon Salımlarını Hesaplama Yöntemindeki Değişiklikler

Bu yenilik, Temmuz ayında devreye alındı ve Google, Uçuşlar servisine entegre edilen karbon ayak izi hesaplayıcısının çalışma şeklini köklü bir şekilde değiştirdi. Uçuşlar, Google’da bir uçuş araması yaptığınızda en üstte sıralanıyor ve bu uçuşlarla ilgili fiyat, uçuş bilgileri ve trendler karşılaştırmalı olarak gösteriliyor. Artık her bir uçuşa dair “ortalama emisyon” bilgisi de sunuluyor.

Ancak yapılan değişiklikle birlikte hesaplamalara yalnızca karbondioksit salımları dahil ediliyor. Oysa uçuşların iklim etkisi, fosil yakıtların yanmasından kaynaklanan karbon salımlarının çok ötesinde. Örneğin, uçuşların oluşturduğu yoğunlaşma izleri, Dünya’dan yayılan ısıyı hapsederek gezegenimizde net bir ısınma etkisi meydana getiriyor. Bu yoğunlaşma izleri, uçakların ardından oluşan uzun beyaz çizgiler şeklinde gözlemleniyor. Havayolları, tüm karbon salımlarının yalnızca yüzde 2’sinden sorumlu. Ancak karbondioksit dışındaki etkiler göz önüne alındığında, bu oran küresel ısınmadaki payı yüzde 3,5’e kadar çıkıyor.

Google'ın Uçuşlardan Kaynaklanan Karbon Salımlarını Hesaplama Yöntemindeki Değişiklikler

Google’ın açık kaynak kod depolama servisi GitHub’da paylaştığı güncellemeye göre, karbondioksit dışındaki faktörlerin hesaplamalara nasıl ve ne zaman dahil edileceği, “hesaplamaların doğruluğu açısından” paydaşlardan elde edilecek girdilere bağlı olacak. Ancak BBC’nin bu konudaki sorusuna yanıt veren Google, uçuşların karbondioksit salımı dışındaki iklim etkilerinin de hesaplamalara dahil edilmesi gerektiğine inandığını belirtiyor.

İngiltere hükümeti, havayolu salımlarının hesaplanması konusunda Google’dan farklı bir yaklaşım benimsiyor. Havayolu şirketlerine bir uçuşun sebep olduğu karbon salımını 1,9 ile çarpmaları öneriliyor. Bu, uçuşun ek etkilerinin yansıtılmasında karbon salımlarının yaklaşık iki katına çıkarılması anlamına geliyor. Hükümetin şirketlere yönelik rehberinde, 1,9 çarpanının değerinin kesin olmadığı ancak “şu anda bu etkileri hesaba katmanın daha iyi bir yolunun” bulunmadığı vurgulanıyor.

Seyahat endüstrisinin çevresel etkisini azaltmak için kampanya yürüten Transport and Environment grubu da bu konuda hemfikir. Grup, “Mevcut bilimsel bilgi, karbondioksit dışındaki faktörlerin havacılığın toplam iklim etkisinin üçte ikisine sebep olduğu gerçeğini destekliyor. Sektör bu sorunu uzun süre gizledi… Google, Avrupa Parlamentosu’nun önerdiği gibi, kullanıcılara her uçuş için karbondioksit dışındaki etkileri göstermelidir” açıklamasında bulunuyor.

Google’ın internette yapılan 10 aramadan 9’una ev sahipliği yaptığı düşünüldüğünde, bu değişikliğin geniş yankıları olabilir. Bunun yanında, şirketin karbon hesaplama metodolojisi, havacılıkta endüstri standardı olarak geniş çapta kabul görüyor.

Dünyanın En Büyük Çevrimiçi Seyahat Acenteleri Google Metodolojisini İzliyor

Ayda 100 milyondan fazla ziyaretçisiyle dünyanın en büyük çevrimiçi seyahat acentelerinden biri olan Skyscanner, halihazırda Google’ın metodolojisini kullanıyor. Booking.com, Expedia, Tripadvisor ve Visa gibi büyük işletmeler de bu metodolojiyi kullanmayı düşündüklerini belirtiyor.

Google’ın sürdürülebilirlikten sorumlu yürütme kurulu üyesi (CSO) Kate Brandt, şirketin “dünyanın dört bir yanındaki gezginlerin ve iş dünyasının sürdürülebilirliğe öncelik vermesini sağlayacak araçlar geliştirmeyi” hedeflediklerini ifade ediyor.

Ancak endüstri uzmanları, Google’ın metodolojisini değiştirme kararının tam tersi bir etki yaratacağını belirtiyor. İşletmelerin seyahatlerinin iklim etkisini azaltmaları konusunda uzmanlaşmış İngiliz şirketi Thrust Carbon’ın kurucusu Kit Brennan, “Müşteriler için görünmez hale getirilmesi nedeniyle yüz milyonlarca ton eşdeğeri karbondioksit salımının etkisinin göz ardı edileceğinden endişeleniyorum” diyor. Ayrıca tüketicilerin, karbondioksit dışındaki iklim etkisinin uzun vadede önemli olmadığına inanabileceklerinden de korktuğunu belirtiyor. Bu durum, insan faaliyetlerinden kaynaklanan küresel ısınmanın yaklaşık yüzde 1,5’lik bölümünün göz ardı edileceği ve havayollarının emisyonlarını azaltma baskısının azalacağı anlamına geliyor.

Büyümeye devam eden havayolu endüstrisinin iklim etkisinin de kötüleşmesi bekleniyor. Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre, 2000 yılından bu yana havayollarının salımları yüzde 50 artmış durumda ve endüstrinin önümüzdeki yirmi yıl boyunca her yıl yüzde 4’ten fazla büyümesi öngörülüyor.

Google’ın Uçuşlardan Kaynaklanan Karbon Salımlarını Hesaplama Yöntemindeki Değişiklikler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin