Glutensiz Lezzetlerle Sahur Menüsü
Günün sahur menüsünde, glutensiz tariflere yer vererek sağlıklı ve lezzetli bir başlangıç yapmayı hedefledik. Glutene alerjisi olanlar veya gluten tüketmeyi tercih etmeyenler için bu tarifler son derece pratik ve besleyici. Karabuğday ekmeği, poşe yumurta ve altın süt ile hem enerjik kalabilir hem de gün boyunca tok hissedebilirsiniz. İşte 2. gün sahur menüsü ve yapım aşamaları:
Karabuğday Ekmeği
Malzemeler:
- 500 gr kavrulmamış karabuğday unu
- 350 ml ılık su
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 2 tatlı kaşığı toz kuru maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 2 orta boy yumurta
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle, cam bir kasede ılık su ve toz mayayı çırparak homojen bir karışım elde edin. Bu karışımı 10 dakika kadar bekletin, böylece maya aktive olacaktır.
- Ayrı bir kasede yumurta ve zeytinyağını köpük köpük olana kadar çırpın ve bir kenarda bekletin.
- Geniş bir kaseye karabuğday ununu koyun ve ortasında bir havuz açın. Yumurtalı karışımı, mayalı karışımı, sirkeyi ve tuzu ekleyin. Bir kaşık yardımıyla tüm malzemeleri homojen bir hamur elde edinceye kadar karıştırın.
- Hazırladığınız hamuru, pişirme kağıdı serili bir kalıba dökün ve kapalı fırında 1 saat mayalanmaya bırakın.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 40-45 dakika pişirin.
Karabuğday Ekmeğinde Avokadolu Poşe Yumurta
Malzemeler:
- İki dilim karabuğday ekmeği
- 20 gram krem peynir
- 1 adet avokado
- 2 adet yumurta
- 10 gram frenk soğanı
- 30 gram domates
- 1 tutam tuz
- 1 dilim büyük karabuğday ekmeği
- 1 çorba kaşığı sirke
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle, ısıtılmış karabuğday ekmeği diliminin üzerine krem peyniri sürün.
- Avokadoyu dilimleyerek, krem peynirin üzerine yerleştirin. Avokadonun yumuşak olmasına özen gösterin.
- Sirkeli su içinde poşe yöntemiyle pişirdiğiniz yumurtaları, hazırladığınız ekmeğin üzerine yerleştirin.
- Domatesleri küp şeklinde doğrayarak, üzerine serpiştirin.
- Son olarak, frenk soğanını da ekleyerek avokadolu poşe yumurtayı tamamlayın. Sıcak servis yapmanız önerilir.
Altın Süt
Malzemeler:
- 1 su bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- 1 çay kaşığı zencefil
- 1 çay kaşığı tarçın
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1-2 tane karanfil
- 1 çay kaşığı öğütülmüş kakule
- 1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı ya da tercih ettiğiniz başka bir yağ
- 1 tatlı kaşığı ham bal
Nasıl Yapılır?
- Tüm baharatları kısık ateşte bir tencereye alın. Üzerine sütü ilave edin ve arada karıştırarak karışımın ısınmasını sağlayın. Amaç, baharatların sütle daha iyi özdeşleşmesini sağlamaktır.
- Karışımı kaynatmanıza gerek yoktur; buharlaşmaya başladığında ocağı kapatabilirsiniz. Ocağı kapattıktan sonra yağınızı ekleyin.
- Eğer altın süte bal eklemek istiyorsanız, karışımın bir süre ılınmasını bekleyin. Aksi takdirde, sıcaklık balın besin değerlerini olumsuz etkileyebilir.
- Altın sütü, bal eklemeden sıcak ya da soğuk olarak tüketebilirsiniz.