Glutensiz Kraker Tarifleri
Glutensiz beslenenler ya da bu beslenme biçimini tercih edenler için kahvaltıda tüketilebilecek lezzetli ve sağlıklı glutensiz kraker tarifleri hazırladık. Bu krakerler hem doyurucu hem de düşük kalorili olmalarıyla dikkat çekiyor. Ayrıca vitamin ve lif açısından oldukça zengin bir seçenek sunuyorlar! Sadece iki dilimi bile gün boyunca sizi tok tutmaya yeter. Böylece hızlı kilo vermek isteyenler için de oldukça destekleyici bir seçenek haline geliyor. Üstelik, yapımları son derece pratik olan bu krakerleri evde mutlaka denemelisiniz.
Püf noktası: Krakerler piştikten sonra, dışarıda yarım saat kadar üstü açık bir şekilde bekletin ve soğumadan tüketmeyin. Soğudukça ve bekledikçe krakerlerinizin kıtırlığı artacaktır. Ayrıca, hamurunuzu ne kadar ince yayarsanız, krakerlerin kıtırlık oranı da o kadar yükselecektir.
Glutensiz Tohum Kraker Tarifi
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı çiğ kabak çekirdeği
- 1 yemek kaşığı beyaz susam
- 1 yemek kaşığı çörek otu
- 2 yemek kaşığı çiğ ay çekirdeği içi
- 1 yemek kaşığı organik haş haş tohumu
- 1 yumurta akı (isteğe bağlı)
- 2 yemek kaşığı chia (suda yumuşamış)
- Çok az kaya tuzu veya deniz tuzu
Nasıl yapılır?
- Öncelikle chia tohumlarını, 5 yemek kaşığı suda yaklaşık 15 dakika bekletin ve şişince kenara alın.
- Daha sonra, robota yumurta hariç tüm malzemeleri ekleyin ve 2-3 dakika kadar çekin.
- Son olarak, içerisine yumurta akını ve şişmiş chia tohumlarını ekleyin, tahta kaşık yardımıyla karıştırın.
- Yağlı kağıt serili fırın tepsinize karışımı dökün ve ellerinizi ıslatarak hamuru yaymaya başlayın.
- Hamurunuz ne kadar ince olursa, krakerleriniz de o kadar ince olacaktır.
- Yayma işleminden sonra, bıçakla krakerlerinizi pişirmeden önce kesin.
- 150 derece fırında 25-30 dakika pişirin ve soğuması için dışarıda 30 dakika bekletin.
Nohut Unlu Kraker
Malzemeler:
- 4 yemek kaşığı nohut unu
- 2 tam yumurta ve 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı çörek otu
- 1 çay kaşığı deniz tuzu
Nasıl yapılır?
- Öncelikle yumurtaları mikserde iyice çırpın, ardından nohut ununu ekleyerek kremsi bir kıvam elde edene kadar çırpmaya devam edin.
- Deniz tuzu ve çörek otunu ekleyip karıştırın.
- Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve karışımı incecik olacak şekilde ister elinizle ister spatula yardımı ile yayın.
- Pişirmeden önce dilimleyip 150 derecelik fırına yerleştirin.
- 30 dakika boyunca pişirin ve soğuduktan sonra servis yapın.
Badem Unlu Kraker
Malzemeler:
- 1,5 su bardağı badem unu
- 1/4 su bardağı chia tohumu
- 2 çorba kaşığı keten tohumu
- 1 yumurta
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
Nasıl yapılır?
- Öncelikle chia tohumlarını bol su ile ıslatıp şişirin.
- Diğer tüm malzemeleri karıştırarak hamur haline getirin ve şişen chia tohumlarını ekleyin.
- Hamurunuzu iki eşit parçaya bölün.
- Her parçayı 2 adet yağlı kağıdın arasına koyup ince bir şekilde açın.
- Kurabiye kalıbı veya çay bardağı ile şekil verin.
- Arta kalan hamuru tekrar birleştirip açarak şekil vermeye devam edin.
- 150 derece fırında 12 dakika kadar, altın sarısı olana kadar pişirin. Afiyet olsun!