Gluten hassasiyeti olanlar veya glutensiz beslenmeyi tercih edenler için “gerçekten lezzetli” tatlı tarifleri arıyorsanız, doğru yerdesiniz! Özellikle sağlıksız tatlıları lezzetsiz bulanlar, bu 3 tarifle tatlı krizlerini doyuracak. İşte, hem sağlıklı hem de damak çatlatan glutensiz tatlı tarifleri:
Antep Fıstıklı Kayısılı Tart
Malzemeler:
- Hamuru için:
- 8 yemek kaşığı oda sıcaklığında tuzsuz tereyağı
- 1/4 fincan toz şeker
- 1 yumurta sarısı
- 1 su bardağı glutensiz un
- 1 çay kaşığı deniz tuzu
- Dolgusu için:
- 8 adet çekirdeksiz orta boy kayısı
- 1/3 fincan krema
- 1/3 fincan toz şeker
- 1/4 fincan süt
- 3 yumurta
- 1 yumurta sarısı
- Yarım çay kaşığı vanilya özü
- Süslemek için:
- Kıyılmış antep fıstığı
Nasıl yapılır?
Öncelikle fırınınızı 180 dereceye ayarlayın ve ısınırken hamurunu hazırlamaya başlayın. Bir kabın içine tereyağı ve şekeri ekleyip, kabarıncaya kadar yaklaşık 4 dakika boyunca karıştırın. Ardından yumurta sarısını ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Son olarak, glutensiz unu ve tuzu ekleyerek iyice karıştırın. Hamur yapışkan bir kıvam aldıktan sonra, 1 çorba kaşığı soğuk su ekleyin ve tart kalıbına bastırarak yerleştirin. Kenarlarının hafif kahverengi olana kadar 10-12 dakika pişirin. Fırından çıkardığınızda soğumasını bekleyin.
Dolgusu için kayısının kabuklarını soyun ve bir kenara ayırın. Orta boy bir kaba; krema, şeker, süt, yumurtalar, yumurta sarısı ve vanilya özütünü ekleyip iyice çırpın. Karışımı yavaşça tartın üzerine dökün. Krema pişene kadar ve kayısılar yumuşayıncaya kadar fırında 30-35 dakika pişirin. Fırından çıkan tartı, kıyılmış antep fıstığı ile süsleyerek servis edin.
Yulaflı Elmalı Crumble
Malzemeler:
- Elma harcı için:
- 4 adet yeşil elma
- Yarım limonun suyu
- Yarım tatlı kaşığı tarçın
- 1,5 çay kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı vanilya özütü
- Hamuru için:
- 125 gram tereyağı (küp doğranmış)
- 1+1/4 su bardağı yulaf
- Yarım çay bardağı beyaz şeker
- Yarım çay bardağı esmer şeker
- 1 tutam tuz
Nasıl yapılır?
Öncelikle yeşil elmaları küp küp doğrayın ve limon suyu ile harmanlayın. Ardından tarçını, 1,5 çay kaşığı toz şekeri ve vanilyayı ekleyin. Hamur kısmı için tereyağını eritin ve ılıtın. Yulafın içerisine tereyağını, beyaz ve esmer şekeri, tuzu ekleyin ve spatula yardımıyla karıştırın. Elmaları fırın kabına yerleştirin ve hamur kırıntılarını üzerine serpiştirin. 190 derece fırında üzeri altın rengi olana kadar pişirin. Sıcak olarak, vanilyalı dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz.
Kaju Kremalı Havuçlu Kek
Malzemeler:
- Kreması için:
- 2 bardak bir gece öncesinde ıslatılmış kaju fıstığı
- 1 çorba kaşığı limon suyu
- 2 çorba kaşığı hindistan cevizi yağı
- 1/3 bardak bal ve su
- Keki için:
- 2 adet soyulmuş havuç
- 1-1/2 fincan yulaf unu
- 1 fincan kurutulmuş ananas
- 1/2 fincan kurutulmuş hindistan cevizi
- 1/2 tatlı kaşığı tarçın
Nasıl yapılır?
Kreması için önce kajuları, limon suyunu ve suyu pürüzsüz olana kadar blenderda çırpın ve bir kenara koyun. Keki için havuçları küçük parçalara doğrayın. Ardından yulaf ununu, kurutulmuş hindistan cevizini, tarçını ve ananası mutfak robotuna ekleyin ve iyice karıştırın. Kek karışımının yarısını yuvarlak kek kalıbına bastırarak yerleştirin ve üzerine kremanın yarısını sürün. Buz dolabına koyarak en az 1 gece bekletin. Daha sonra kalan kek karışımını tekrar üzerine bastırın ve son olarak kalan kremayı da üzerine sürün. Tekrar 1 gece buz dolabında bekletin. Üzerini ceviz veya antep fıstığı ile süslemeyi unutmayın!
Afiyet olsun!