1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Gıda Tüketimi ve Sağlık Tehditleri: Bill Marler’dan Öneriler

Gıda Tüketimi ve Sağlık Tehditleri: Bill Marler’dan Öneriler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gıda Tüketimi ve Sağlık Tehditleri

Gıda Tüketimi ve Sağlık Tehditleri

Gıda tüketimine bağlı hastalıklar, sağlığımızı ciddi anlamda tehdit edebiliyor. Netflix’de yayınlanan bir belgesel, tükettiğimiz gıdalarla ilgili “kirli gerçekleri” gözler önüne seriyor. Salmonella, E. Coli (Koli basili) ve Listeria gibi hastalıkların kurbanlarıyla çalışan gıda güvenliği uzmanı avukat Bill Marler, uzak durmamız gereken gıdaları detaylı bir şekilde ele aldı.

Stephanie Ingberg’in Hikayesi

Stephanie Ingberg'in Hikayesi

17 yaşındaki ABD’li Stephanie Ingberg, bahar tatili için Dominik Cumhuriyeti’ne giden uçağa binmeden önce midesinde bir rahatsızlık hissetti ama bunu çok da önemsemedi. Oteline ulaştığında kendini daha iyi hissetti fakat aynı gece durumunu giderek kötüleşti. Kendini hastanede buldu ve ertesi sabah annesini bile tanıyamayacak hale geldi. Böbrekleri artık çalışmıyordu, beyin dokusu şişmişti ve felç geçirmişti. Stephanie’nin ailesi, genç kızın tedavi için acilen ABD’ye geri götürülmesini sağladı. Burada koli basili teşhisi kondu. O gece durumu daha da kötüleşti ve komaya giren Stephanie’nin son duası için bir rahip çağrıldı. Hastanede başında duran rahip duasını okumaya başladığında, Stephanie’nin gözleri açıldı. Hayatta kalmış olmasına rağmen, koli basili ile teması ömrü boyunca sürecek sağlık sorunlarına neden oldu.

Belgeselin Teması

Belgeselin Teması

Stephanie’nin de katkıda bulunduğu Netflix belgeseli “Yemeğimizi Zehir Eden Kirli Gerçekler”, gıda zincirimizdeki hijyen hatalarının, tüketiciler için yıkıcı sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor. Marul gibi yapraklı yeşillikler bile, ölümcül gıda maddeleri taşıyabiliyor. Tarla yakınındaki hayvancılık yapılan çiftliklerden, tarımsal sulama için kullanılan suya bakteri bulaşabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü Raporu

Dünya Sağlık Örgütü Raporu

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, kontamine ya da bozulmuş gıda tüketimi nedeniyle her yıl yaklaşık 600 milyon insan hastalanıyor ve bunun 420 bini ne yazık ki hayatını kaybediyor. Ne yediğimize dikkat ederek hayatımızı kurtarabileceğimizi savunan Avukat Bill Marler’ın sağlıklı kalmak için önerileri şu şekilde sıralanıyor:

  • Pastörize Edilmemiş Süt ve Kutu Meyve Suları: Marler, müvekkillerinden duyduğu vakalar sonrası çiğ ya da pastörize edilmemiş süt ürünlerinden ve pastörize edilmemiş meyve sularından uzak durmaya yemin etmiş. Bu ürünler, Stephanie’yi hasta eden koli basili ile benzer riskler taşıyor. “İnsanlar 19. yüzyıldaki hastalıkları unuttular. Pastörize olmayan sütlerin sağlığa olan faydaları, bu riski almaya değmez” diyor.
  • Çiğ Filizler: Fasulye filizleri, bakteri üremesi için mükemmel bir ortam sağlıyor. Marler, yonca, maş fasülyesi ya da fasulye filizi gibi çiğ filizleri de tüketmiyor. Bu gıdalar, dünya tarihindeki en büyük salgınlardan bazılarıyla ilişkilendirilmişti.
  • İyi Pişirilmemiş Etler: Kıyma, etin yüzeyindeki bakterinin içeriye karışabilmesi nedeniyle riskli olabiliyor. Bu yüzden hamburger etinin iyi pişirilmesi kritik. “Hamburgeri iyice pişirmek tek güvenli yol” diyen Marler, etin iç sıcaklığının 69 dereceye kadar çıkmasını öneriyor.
  • Yıkanmış ya da Hazır Meyve ve Sebzeler: Gıda güvenliği danışmanı Mansour Samadpour’a göre, hamburgerin en tehlikeli kısmı et değil, içindeki soğan, marul ve domates. Bakterinin bulaşmasına sebep olan faktörlerden biri, hayvan dışkılarının bulaştırdığı gıdalar.
  • Çiğ ve Az Pişmiş Yumurtalar: Yumurtalardaki tehlike, salmonella bakterisinden kaynaklanıyor. Bu bakteri, ishal, ateş ve karın ağrısına neden olabiliyor. Marler, çiğ ve az pişmiş yumurta tüketmenin hâlâ ciddi bir salmonella tehdidi yarattığını belirtiyor.
  • Çiğ İstiridye ve Diğer Çiğ Kabuklu Deniz Ürünleri: İstiridyeler, bakteriyel ya da viral enfeksiyon durumunda gıda zincirine geçebiliyor. Küresel ısınma, bu sorunu daha da büyütüyor.
  • Paketlenmiş Sandviçler: Marler, paket sandviçlerin son kullanma tarihine dikkat edilmesini ve tercihen kendi hazırladığımız ya da gözlerimizin önünde hazırlanmış sandviçleri tüketmemizi öneriyor.
  • Suşi Genelde Sorun Yaratmıyor: Sushi ya da suşi, genelde şüpheyle yaklaşılan bir gıda. Marler, iyi bir suşi restoranını tercih etmenin daha güvenli olduğunu vurguluyor.

Bill Marler, yıkanmış hazır salataların risk taşıdığı uyarısında bulunarak, sağlıklı gıda tüketiminin önemine dikkat çekiyor.

Gıda Tüketimi ve Sağlık Tehditleri: Bill Marler’dan Öneriler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin