1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Gıda Güvenliği: Saklama Yöntemleri ve Riskler

Gıda Güvenliği: Saklama Yöntemleri ve Riskler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gıda Güvenliği ve Saklama Yöntemleri

Gıda Güvenliği ve Saklama Yöntemleri

Öğünlerden arta kalan yemeklerin en kısa sürede buzdolabına alınması gerektiğini vurgulayan Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Merve İşeri Uzunoğlu, özellikle tavuk, dana eti ve yumurta gibi yüksek riskli gıdaların yanı sıra neredeyse tüm gıdaların zehirlenme riski taşıdığını hatırlatmaktadır.

Gıda Güvenliği: Saklama Yöntemleri ve Riskler

Uzun Süre Oda Sıcaklığında Kaldıysa Tüketmeyin!

“Bakterilerin hayatta kalabilmesi için nem gerekmektedir. Tüketilen tüm gıdalar, bakterilerin gelişimi için gerekli nem oranını içerir. Bu durum, gıdaları bakteriler için ideal bir üreme ortamı haline getirir” diyen Uzunoğlu, “Eğer pişirilmiş veya çiğ halde hazırlanan yiyeceklerin artanları uzun süre oda sıcaklığında bekletildiyse, kesinlikle tüketilmemelidir. Buzdolabında saklanan yiyeceklerin ise tüketilmeden önce ısıtılması gerekmektedir. Uzun süre saklanması gereken yiyecekler, derin dondurucuda muhafaza edilerek saklanabilir; ancak çözüldükten sonra ısıtılarak hemen tüketilmelidir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Gıda Güvenliği: Saklama Yöntemleri ve Riskler

Çözdürme İşlemi Doğru Şekilde Nasıl Yapılmalıdır?

Yeniden tüketim için bekletilen gıdalarda çözdürme işleminin oda sıcaklığında yapılmaması gerektiği konusunda da uyarıda bulunan Uzunoğlu, “Oda sıcaklığında bekleyen gıdaların tamamı çözünene kadar, eriyen ve hava ile temas eden kısmında bakteri üretimi başlar. Bu yüzden çözdürme işlemi için buzdolabı kullanılmalı veya mikrodalga fırkanın çözdürme özelliği ile çözülen gıda hemen tüketilmelidir” dedi.

Gıda Güvenliği: Saklama Yöntemleri ve Riskler

Gıda Zehirlenmelerine Yol Açan ‘Çapraz Bulaşma’ Nasıl Önlenir?

Gıda zehirlenmelerinin en yaygın nedenlerinden biri olan çapraz bulaşmaya dikkat çeken Merve İşeri Uzunoğlu, “Çapraz bulaşma, hazırlık veya üretim aşamasında gıdaya etraftaki başka bir kaynaktan zararlı bakterilerin bulaşmasıdır. Bu bakteriler, yapısına bağlı olarak ısı ile pişirme sırasında ölmektedir. Çapraz bulaşmayı önlemek amacıyla, pişmiş gıdaları buzdolabında üzeri kapalı bir şekilde ve özellikle çiğ ürünler olan kıyma ve tavuk gibi gıdalardan ayrı bir bölümde muhafaza etmek son derece önemlidir” şeklinde açıklamalar yaptı.

Gıda Güvenliği: Saklama Yöntemleri ve Riskler

İkinci Kez Isıtıldığında Zehirleme Olasılığı Yüksek Olan Besinler

Özellikle bazı gıdaların, pişirildikten sonra ikinci kez ısıtılarak tüketilmesi, zehirlenme riskini artırmaktadır. Uzmanlara göre ikinci kez ısıtılıp yenildiğinde zehirleme olasılığı yüksek olan besinler şunlardır:

  • Ispanak
  • Mantar
  • Yumurta
  • Tavuk
  • Kereviz
  • Pancar
  • Patates
  • Pirinç

Gıda Güvenliği: Saklama Yöntemleri ve Riskler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin