1. Haberler
  2. Bilgi
  3. Gıda Etiketlerinde Son Tüketim Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi

Gıda Etiketlerinde Son Tüketim Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gıda Etiketleri: Son Tüketim Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi

Gıda Etiketleri: Son Tüketim Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi

Gıdaların üzerindeki etiket bilgilerinden gıda ile ilgili pek çok şey öğrenebiliriz. Bu bilgilerden en önemlileri arasında gıdanın ‘son tüketim tarihi’ (STT) ve ‘tavsiye edilen tüketim tarihi’ (TETT) bulunmaktadır. Ancak, bu iki tarih arasındaki farkları çoğu insan bilmediği için her yıl binlerce ton gıda israf edilmektedir.

Gıda Etiketlerinde Son Tüketim Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi

STT ve TETT Arasındaki Fark Nedir?

STT ve TETT Arasındaki Fark Nedir?

Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’ne göre, Son Tüketim Tarihi (STT), mikrobiyal açıdan kolay bozulabilen ve kısa bir süre içinde insan sağlığı açısından tehlike teşkil edebilecek gıdaların tüketilebileceği son tarihi belirtir. Bu tür gıdalar arasında süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, yumurta gibi ürünler yer alır. STT’si dolan gıdalar, sağlığa zarar verebileceğinden, hemen atılmalıdır.

Gıda Etiketlerinde Son Tüketim Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi

Diğer yandan, Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT), Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’ne göre, uygun koşullar altında saklandığında gıdanın kendine özgü özelliklerini koruyabileceği süreyi gösterir. Etikette belirtilen TETT tarihine kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilir. Ancak bu tarihten sonra gıdanın kalitesi ve besin değeri azalmaya başlayabilir.

Gıda Etiketlerinde Son Tüketim Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi

Özellikle bakliyat, çay, şeker gibi raf ömrü daha uzun olan gıdaların etiketlerinde TETT bulunur. Bir gıdanın TETT’si geçtiyse, bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir; fakat bu durum, sağlık açısından ciddi bir tehlike oluşturmaz.

Gıda Etiketlerinde Son Tüketim Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi

Bu nedenle, TETT tarihi geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamak önemlidir. Eğer gıda, kötü koku veya istenmeyen bir tat geliştirmişse, o zaman tüketilmemesi ve atılması gerektiği unutulmamalıdır.

Gıda Etiketlerinde Son Tüketim Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi

  • STT: Son Tüketim Tarihi, sağlık açısından risk taşıyan gıdalar için geçerlidir.
  • TETT: Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi, gıdanın kalitesini koruyabileceği süreyi belirtir.
  • STT dolan gıdalar hemen atılmalıdır.
  • TETT geçmiş gıdalar, kötü koku ve tat varsa atılmalıdır.

Gıda Etiketlerinde Son Tüketim Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi

Gıda Etiketlerinde Son Tüketim Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi

Gıda Etiketlerinde Son Tüketim Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin