Gıda Etiketleri ve Son Tüketim Tarihleri
Gıdaların üzerindeki etiket bilgilerinden, gıda ile ilgili birçok önemli bilgi edinebiliriz. Bu bilgiler arasında en dikkat çekici olanları ‘son tüketim tarihi’ (STT) ve ‘tavsiye edilen tüketim tarihi’ (TETT) olarak karşımıza çıkar. Ancak bu iki tarih birbirinden oldukça farklıdır. Ne yazık ki, aralarındaki farkı çoğu insan bilmediği için her yıl binlerce ton gıda israfı meydana gelmektedir.
STT ve TETT Arasındaki Farklar
Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’ne göre, Son Tüketim Tarihi (STT); mikrobiyal açıdan kolay bozulabilen ve kısa bir süre zarfında insan sağlığı açısından tehlike oluşturabilecek gıdaların tüketilebileceği son tarihi ifade eder. Bu tür gıdalar arasında süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, yumurta gibi ürünler yer alır. STT’si geçmiş olan gıdalar, sağlığımızı tehlikeye atmamak için hemen atılmalıdır.
Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise; Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’ne göre, uygun koşullar altında saklanması durumunda gıdanın kendine özgü özelliklerini koruyabildiği süreyi belirtir. Etikette belirtilen TETT tarihine kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilir. Ancak bu tarihten sonra gıdanın kalitesi ve besin değeri azalmaya başlayabilir. Genellikle bakliyat, çay, şeker gibi raf ömrü daha uzun olan gıdaların etiketi üzerinde TETT bilgisi yer alır.
TETT geçtikten sonra, gıdanın bazı özellikleri kaybolmuş olabilir; ancak bu durum sağlığımızı olumsuz etkileyecek bir düzeyde değildir. Bu nedenle, TETT tarihi geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü bir koku veya istenmeyen bir lezzet fark edersek, o zaman bu gıdayı tüketmemek ve atmak en doğru karar olacaktır.