1. Haberler
  2. Bilgi
  3. Gıda Etiketleri: Son Tüketim Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi Arasındaki Farklar

Gıda Etiketleri: Son Tüketim Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi Arasındaki Farklar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gıda Etiketleri ve Son Tüketim Tarihleri

Gıda Etiketleri ve Son Tüketim Tarihleri

Gıdaların üzerindeki etiket bilgilerinden, gıda ile ilgili birçok önemli bilgi edinebiliriz. Bu bilgiler arasında en dikkat çekici olanları ‘son tüketim tarihi’ (STT) ve ‘tavsiye edilen tüketim tarihi’ (TETT) olarak karşımıza çıkar. Ancak bu iki tarih birbirinden oldukça farklıdır. Ne yazık ki, aralarındaki farkı çoğu insan bilmediği için her yıl binlerce ton gıda israfı meydana gelmektedir.

Gıda Etiketleri: Son Tüketim Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi Arasındaki Farklar

STT ve TETT Arasındaki Farklar

STT ve TETT Arasındaki Farklar

Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’ne göre, Son Tüketim Tarihi (STT); mikrobiyal açıdan kolay bozulabilen ve kısa bir süre zarfında insan sağlığı açısından tehlike oluşturabilecek gıdaların tüketilebileceği son tarihi ifade eder. Bu tür gıdalar arasında süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, yumurta gibi ürünler yer alır. STT’si geçmiş olan gıdalar, sağlığımızı tehlikeye atmamak için hemen atılmalıdır.

Gıda Etiketleri: Son Tüketim Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi Arasındaki Farklar

Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise; Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’ne göre, uygun koşullar altında saklanması durumunda gıdanın kendine özgü özelliklerini koruyabildiği süreyi belirtir. Etikette belirtilen TETT tarihine kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilir. Ancak bu tarihten sonra gıdanın kalitesi ve besin değeri azalmaya başlayabilir. Genellikle bakliyat, çay, şeker gibi raf ömrü daha uzun olan gıdaların etiketi üzerinde TETT bilgisi yer alır.

Gıda Etiketleri: Son Tüketim Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi Arasındaki Farklar

TETT geçtikten sonra, gıdanın bazı özellikleri kaybolmuş olabilir; ancak bu durum sağlığımızı olumsuz etkileyecek bir düzeyde değildir. Bu nedenle, TETT tarihi geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü bir koku veya istenmeyen bir lezzet fark edersek, o zaman bu gıdayı tüketmemek ve atmak en doğru karar olacaktır.

Gıda Etiketleri: Son Tüketim Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi Arasındaki Farklar

Gıda Etiketleri: Son Tüketim Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi Arasındaki Farklar

Gıda Etiketleri: Son Tüketim Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi Arasındaki Farklar

Gıda Etiketleri: Son Tüketim Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi Arasındaki Farklar

Gıda Etiketleri: Son Tüketim Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi Arasındaki Farklar
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin