Yeni Yılı Karşılarken: Fırında Sebzeli Bütün Tavuk Tarifi
Yeni yılı karşıladığımız gecenin özel olması için her zaman itina gösteririz. İster ailemizle ister arkadaşlarımızla bir araya geliyoruz, mutlaka en lezzetli yemekleri hazırlamak isteriz. Bu özel gecede ana yemeğin ne olacağı ise büyük önem taşır. İşte, tavuk etinden vazgeçemeyenler için Yemek Stilisti İnci Bak’tan hem pratik hem de ekonomik bir tarif: “Fırında Sebzeli Bütün Tavuk”.
Malzemeler:
- 1 adet bütün tavuk
- 1-2 adet havuç
- 1 adet kırmızı soğan
- 30 g tereyağı
- 1 çay bardağı kayısı marmeladı
- 1 yemek kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
Baharatlı karışım için:
- 1 dal taze biberiye
- 1 dal kuru ada çayı
- 1 çay yemek kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı tane karabiber
- 1 çay kaşığı zerdeçal
- 1/2 bardak sızma zeytinyağı
Nasıl yapılır?
- Adım 1: Havucu ve kabuğunu soyduğunuz soğanları iri parçalar halinde doğrayarak fırın tepsisine yayın. Ardından taze biberiyeyi, ada çayını, tuzu, tane karabiberleri, zerdeçalı ve sızma zeytinyağını bir havanda ezerek krem haline getirin.
- Adım 2: Hazırladığınız baharat karışımını tavuk etinin içine ve dış yüzeyine iyice yedirin. Bütün tavuk etini sebzelerle kaplı tepsiye yerleştirin.
- Adım 3: Önceden 180 dereceye ayarlanmış fırında, 50-60 dakika boyunca pişirin. Pişirme sırasında arada tepsinin içinde biriken yağı tavuk etinin üzerine dökün ki lezzeti artsın.
- Adım 4: Tavuk piştiğinde, oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını kayısı marmeladı ile karıştırın. Bu karışımı tavuk etinin her tarafına sürün ve tavuk etini tekrar sıcak fırına verin. 10-15 dakika daha pişirerek üzerinin güzelce kızarmasını sağlayın.
- Adım 5: Tavuk pişince, tepsinin içindeki suyu süzerek tavuk suyunu bir kenara ayırın. Tavuk suyunu ve sebzeleri sos tenceresine alın. Üzerine unu ve 1 tatlı kaşığı kadar tuzu ekleyin. Orta ateşte 15 dakika boyunca kaynatın.
- Adım 6: En son nar ekşisini ekleyin ve birkaç taşım daha kaynatıp ocaktan alın. İşte, tavuğunuzun yanında servis yapacağınız sebzeli sos hazır!
Afiyet olsun!