- Fırında
- 6+ Kişilik
- 20 dk (Hazırlanma Süresi)
- 40 dk (Pişirme Süresi)
Gerekli Malzemeler
- 1 paket baklavalık yufka
- 80 gram tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ veya zeytinyağı
- 1 su bardağı süt
- Yarım şişe maden suyu
İç Harcı İçin:
- 4 adet orta boy patates
- 250 gram kıyma
- 3 adet orta boy soğan
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- Karabiber
- Kırmızı pul biber
- Tuz
Hazırlanış
Baklava yufkasından yapılan börek, normal böreklere göre daha çıtır ve lezzetli bir alternatiftir. Dışarıda satılan çıtır böreklerin tadını evde de yakalamak için bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Pratik ve oldukça lezzetli olan bu börek tarifini denedikten sonra, her seferinde bu tarife dönmek isteyeceksiniz. İşte, çıtır çıtır tadıyla damakları şenlendirecek baklava yufkasından kol böreği tarifi…
- 1. Adım: Patatesleri kabukları ile birlikte haşlayın. Haşlama işlemi sonrasında, patatesleri çatal yardımıyla ezin.
- 2. Adım: Kıymayı, öncelikle tavada suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çektikten sonra, üzerine 2 kaşık yağ ekleyip az kavurun. Ardından küçük doğranmış soğanları ekleyip, soğanlar pembeleşene kadar kavurmaya devam edin.
- 3. Adım: Kalan yağı, ezilmiş patatesleri ve baharatları ekleyin. Tüm malzemeleri güzelce karıştırarak ocaktan alın. Bunun yanı sıra, tereyağı, zeytinyağı, süt, soda ve yumurtayı çırpıp bir sos hazırlayın.
- 4. Adım: Yufkaları 5’er adet gruplar halinde alın. Bir yufkayı açın ve üzerine hazırladığınız sosu fırça yardımıyla ince bir tabaka halinde sürün. Bu işlemi 5 kat yufkaya tekrarlayın. Yufkanın uzun kenarına patatesli iç harcı yerleştirin.
- 5. Adım: Yufkayı kol böreği şeklinde, fazla sıkmadan sarın. Her bir uzun böreği 4 parçaya keserek toplamda 32 adet kol böreği elde edebilirsiniz.
- 6. Adım: Tüm yufkaları kullanana kadar bu işlemi devam ettirin. Yağlanmış fırın tepsisine kol böreklerini yerleştirin ve kalan sosu da üzerine dökün.
- 7. Adım: Bıçakla her parçayı 4 veya 5’e kesin. Önceden ısıtılmış fırında 170-175 °C’de pişirin. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra, 10 dakika dinlendirin ve sıcak halde servis yapın.
Not: İsterseniz, üzerlerine çörek otu serpiştirerek farklı bir lezzet katabilirsiniz. Afiyet olsun!