- Fırında
- 6+ Kişilik
- 40 dk (Hazırlanma Süresi)
- 40 dk (Pişirme Süresi)
Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
- 500 gram mısır nişastası
- 200 gram tereyağı
- 250 gram robotta çekilmiş ceviz veya fındık
- Aldığı kadar un
- Yarım çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 1 adet kabartma tozu
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı süt
- 3 adet yumurta
Şerbeti İçin;
- 4 su bardağı şeker
- 5 su bardağı su
- 2-3 damla limon suyu
Hazırlanışı
Ev Baklavası Püf Noktaları:
- Baklava yufkasının çok ince açılması gerekir. Genellikle 40 kat yufka açılması idealdir. Yufkanın bu kadar ince olması için yeterli miktarda yumurta kullanmalısınız.
- Baklavanızın kıtır olmasını istiyorsanız hamuruna yarım limon suyu eklemeyi unutmayın.
- Tereyağı, baklavanın lezzetini artıran önemli bir malzemedir. Tereyağı kullanmak istemezseniz, süt oranı yüksek margarin de tercih edebilirsiniz.
- İç harcı ve üzeri için kullanacağınız Antep fıstığı ve cevizin taze olmasına özen gösterin. Mümkünse yeni hasat ürünler kullanmalısınız.
- Şerbetin içine katacağınız çeyrek limon, şerbetin şekerlenmesini önler. Şerbeti yufkalar soğuduktan sonra dökmeniz önerilir.
- Yufkalar sıcakken dökülürse hamurlaşabilir; bu yüzden soğukken dökmeniz baklavanın tam kıvamında olmasını sağlar.
Kolay Ev Baklavası Nasıl Yapılır?
1. adım: Geniş bir kabın içine 3 adet yumurtayı kırın. Üzerine 1 su bardağı süt, 1 su bardağı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı sirke ve yarım çay kaşığı tuzu ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırın ve ardından üzerine aldığı kadar un ilave edin.
2. adım: Malzemeleri güzelce yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
3. adım: Hamuru 30 eşit parçaya ayırın. Her bir parçayı ceviz büyüklüğünde yuvarlayın.
4. adım: Yuvarladığınız hamurlardan birini alıp üzerine mısır nişastası serpin. Oklava yardımıyla, küçük bir tabak büyüklüğünde açın ve kenarda bekletin.
5. adım: Kalan hamurları da aynı şekilde, oklava ve mısır nişastası yardımıyla açarak biriktirin.
6. adım: İlk on parçayı nişasta ve oklava yardımı ile bir fırın tepsisi büyüklüğünde yufka şeklinde açın.
7. adım: Tepsinin içine açtığınız ilk on parçayı yerleştirin ve üzerine robottan çektiğiniz ceviz veya fındığı serpiştirin.
8. adım: Diğer on parçayı da oklava ve mısır nişastası ile açarak tepsiye yerleştirin.
9. adım: Tekrar robottan çektiğiniz ceviz veya fındığı serpiştirerek baklavanın ikinci katını oluşturun.
10. adım: Kalan on parçayı da aynı şekilde açarak tepsiye yerleştirin.
11. adım: Baklavayı istediğiniz dilimlerde kesin. 200 gram tereyağını eritip, baklavanın üzerine eşit şekilde dökün. Önceden ısıtılmış fırında, altın rengi alana kadar pişirin.
Son adım: Hazırladığınız şerbeti baklavanın üzerine dökün ve servise hazırlayın. Afiyet olsun!