Firik Pilavı: Gelenekten Sofralara
Daha önce hiç firik pilavı yediniz mi? Bu lezzetli ve tarihi yemek, sizi firik bulguru ile tanıştırmak için burada. Firik pilavı, firik bulguru kullanılarak hazırlanmakta ve kökleri M.Ö. 2000 yıllarına kadar uzanarak Ortadoğu mutfağının zenginliklerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Peki, firik bulguru nasıl ortaya çıktı?
Tarihsel olarak, şehirlerine saldırı bekleyen antik uygarlıklar, tahıllarını kaybetme korkusuyla hareket ederek, buğdayı henüz tarlada tam olgunlaşmadan, yeşilken depolamaya karar vermişlerdir. Savaş sırasında şehir yanarken, depodaki yeşil buğdaylar da alevler içinde kalır. Savaş sonrası, yangın içinde kalmış buğdayı elleriyle sürterek kabuklarından temizlediklerinde, bu tahılın yenilebilir olduğunu keşfederler. Böylece firik bulguru ortaya çıkmış olur ve firik pilavı da bu eşsiz lezzetlerin arasına katılır.
Hasat zamanından erken toplanan ve ateş üzerinde nemi alınan firik bulguru, kendine özgü isli bir tada sahiptir. İşte firik bulguru ile hazırlayabileceğiniz enfes firik pilavı tarifi:
Malzemeler:
- 1 su bardağı bulgur
- Yarım su bardağı firik bulguru
- Yarım su bardağı haşlanmış mercimek
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
- Karabiber
- Kırmızı biber
- Kuru nane
Firik pilavı nasıl yapılır?
- Öncelikle soğanı küçük küpler halinde doğrayın.
- Zeytinyağı ve tereyağını bir tavaya alarak, soğanları kavurmaya başlayın.
- Salçaları ilave edin ve ardından firik ile bulguru ekleyerek karıştırmaya devam edin.
- Daha sonra, 2,5 su bardağı sıcak su, tuz, kırmızı biber, nane ve karabiberi ekleyin ve pişirmeye başlayın.
- Pilavınız suyunun yarısını çekince, haşlanmış mercimekleri de ekleyin.
Afiyet olsun!