Ocakta: 6+ Kişilik
Hazırlama Süresi: 20 dk
Pişirme Süresi: 20 dk
Malzemeler:
- 3 su bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı un
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Tuz
- Kıvam alana kadar azar azar su
Fellah köftesini haşlamak için malzemeler:
- 3 litre kaynar su
- 2 yemek kaşığı tuz
Fellah köftesi sosu için malzemeler:
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 2 diş sarımsak (arzuya göre artırabilirsiniz)
- 1 kavanoz (800 gr) yazdan yapılmış domates konservesi veya 1.5 kg taze domates rendesi
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Karabiber ve tuz
Hazırlanışı:
Fellah köftesi, Adana yöresine ait olan ve damakları şenlendiren bir lezzet. Bulgur, salça ve sarımsağın enfes uyumu ile hazırlanan bu tarifi, herkes kolaylıkla deneyebilir. Eğer daha önce denediyseniz fakat kıvamını tutturamadıysanız, aşağıdaki tarife ve ölçülere dikkat ederek mükemmel fellah köftesi hazırlayabilirsiniz. Peki, fellah köftesi nasıl yapılır? İşte detaylı tarifi:
Fellah köftesi yapımı:
1. adım: Öncelikle geniş bir tepsiye bulguru, irmiği, yumurtayı, salçayı, kimyonu ve tuzu ekleyin. Üzerine bir bardak ılık su dökerek çiğ köfte kıvamına gelene kadar yoğurun.
2. adım: Yoğurma işlemi sırasında azar azar su ekleyerek yaklaşık 15 dakika boyunca yoğurmaya devam edin. Ardından unu ekleyin ve biraz daha su ilave ederek yoğurun. Hamur, orta yumuşaklıkta olması gerekmektedir.
3. adım: Hamur macun kıvamına geldiğinde, küçük toplar oluşturun. Her bir topun ortasına serçe parmağınızla bastırarak bir çukur açın. Hazırladığınız köfteleri un serpilmiş bir tepsiye dizin.
Fellah köftesi nasıl haşlanır?
4. adım: Hazırladığınız köfteleri kaynar tuzlu suya atın. Su kaynadıktan sonra 3-5 dakika kadar haşlayın ve ardından süzgeç yardımıyla süzün. Servis kabına alarak üzerlerine domates sosunu dökün. Karıştırırken fazla hırpalamamaya dikkat edin ve üzerine kıyılmış maydanoz serpiştirerek servis edin.
Fellah köftesi sosu nasıl yapılır?
5. adım: Sos için zeytinyağını ve rendelenmiş sarımsakları bir tencereye alın. Sarımsaklar hafifçe kavrulduktan sonra, biber salçasını ekleyin ve birkaç dakika daha çevirin. Son olarak, domates rendesini, karabiberi ve tuzu ekleyerek sos kıvamına gelene kadar pişirin.
Afiyet olsun!