Reçel Tarifleri
Kayısı Reçeli Tarifi için Malzemeler:
- 2 kilo kayısı
- 8 su bardağı şeker
- 4 su bardağı su
- 1 parça limon tuzu
- Kayısıdan çıkan bademler
Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır?
Öncelikle kayısıları iyice yıkayın ve ortadan ikiye kesin. Çekirdeklerini çıkararak içindeki bademleri de alın ve sıcak su içerisinde bekletin. Bir tencereye şeker ve suyu ekleyerek 10-15 dakika kaynatın, ardından limon tuzunu ilave edin. Bir süre daha kaynadıktan sonra kayısıları tencereye ekleyin.
Kayısılar pişerken sulanırken bir tatlı kaşığı tereyağı eklemeyi unutmayın ve tencereye kaşık değdirmeden pişirmeye bırakın. Ocağı önce yüksek, sonra kısık ateşte açarak pişirin. Reçel pişmeye yakın, sıcak su içinde beklettiğiniz bademleri de ekleyin. Kıvamı yeterli olduğunda ocağın altını kapatın ve sıcakken kavanozlara doldurun.
Beyaz Kiraz Reçeli Tarifi için Malzemeler:
- 1 kilo beyaz kiraz
- 600-700 gram toz şeker
- 2 parça limon tuzu veya 1/2 limonun suyu
- İsteğe bağlı olarak köpürmemesi için fındık büyüklüğünde tereyağı
Beyaz Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?
Kirazların ezik ve çürük olanlarını ayıklayın. İyice yıkadıktan sonra saplarını çıkarın ve çekirdeklerini elinizle veya özel aletle çıkarın. Çekirdekleri ayıklanan kirazları reçel tenceresine alın. 1 kat kiraz, 1 kat şeker olacak şekilde tencereye dizin. Kapağını kapatıp kirazların suyunu salması için birkaç saat bekletin.
Orta ateşte 1 çay kaşığı tereyağını ekleyin, ocağın altını önce kısık, sonra orta ateşte açın. Kirazları zedelemeden ara sıra karıştırarak kaynatın. Reçelin köpürmemesi ve parlak olması için kaynamaya başlamadan önce ufak bir parça tereyağı ekleyebilirsiniz. Tereyağı kullanmak istemiyorsanız, reçelin üzerindeki köpükleri bir kevgirle almayı unutmayın. Kıvam aldığında limon tuzunu ya da limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatın ve ocaktan indirin. Sıcakken kavanozlara koyup kapaklarını sıkıca kapatın, ters çevirip 1 gün bekletin.
Böğürtlen Reçeli Tarifi için Malzemeler:
- 500 gram böğürtlen
- 500 gram toz şeker
- Yarım limonun suyu
- 2 diş karanfil
Böğürtlen Reçeli Nasıl Yapılır?
Böğürtlenleri iyice yıkayıp süzün. Orta boy bir tencereye şekerin yarısını ekleyin ve üzerine böğürtlenleri yayın. Kalan şekeri böğürtlenlerin üzerine dökün. 1 gece kadar böğürtlenlerin suyunu salması için şekerde bekletin. Ocağın orta gözüne tencereyi alın ve karanfilleri ekleyin. Kısık ateşte ara sıra karıştırarak 25 dakika kadar pişirin. Kıvam alan reçele limon suyunu ilave edin, karıştırın ve 1-2 dakika daha kaynatarak ocaktan alın. Sıcakken kavanoza alın, kapağını sıkıca kapatıp ters çevirin. Soğuyup vakumlanana kadar bekletin. Güneş görmeyen bir yerde saklayın.
Çilek Reçeli Tarifi için Malzemeler:
- 2 kilo çilek
- 8 su bardağı toz şeker
- 1 çay kaşığı limon tuzu
- 1 adet limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?
Çilekleri bol suyla yıkayıp saplarını koparın. Eğer çilekleriniz büyükse ikiye veya üçe kesebilirsiniz; ancak orta boylardaysa bütün bırakabilirsiniz. Saplarını kopardığınız çilekleri tekrar yıkayıp kurutun. Geniş bir tencereye çileklerin bir kısmını dizin, üzerine toz şekeri serpin. Bu işlemi çilek ve toz şeker bitene dek tekrarlayın. Tencerenin kapağını kapatıp en az 8 saat, ideal olarak 1 gece boyunca bekletin.
Bekleme süresinin sonunda çilekler oldukça fazla su salmış ve şeker tamamen erimiş olmalıdır. Eğer çilekler yeterince su salmamışsa, 1 çay bardağı su ekleyebilirsiniz. Suyunu salmış çilekleri ocağa alın ve ara ara nazikçe karıştırarak kaynayana dek pişirin. Kaynamaya başlayınca daha az köpürmesi için 1 tatlı kaşığı tereyağını ekleyin ve altını kısarak 30-35 dakika kadar kontrollü şekilde pişirin. Kaynama süresince üstünde biriken köpüğü alıp atmayı unutmayın. Kaynama süresinin sonunda limon tuzu veya limon suyunu ekleyin ve 2 dakika daha pişirip ocaktan alın. Sterilize edilmiş bir kavanoza doldurup kapaklarını kapatıp ters çevirin. Soğuduktan sonra dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz.
Gül Reçeli Tarifi için Malzemeler:
- Gül
- Limon tuzu
- 1 kilo su
- 1 kilo şeker
- Yarım çay kaşığı tereyağı
Gül Reçeli Nasıl Yapılır?
Öncelikle gülleri ayıklayıp güzelce yıkayın ve bir kasenin içine alın. Üzerine tatlı kaşığı limon tuzunu ekleyip iyice ovalayın. Kapağını kapatıp iki gün dolapta bekletin. İki günün sonunda tencereye 1 kilo şeker ve 1 kilo suyu ekleyip kaynatın. Kıvam alan şerbete gülleri ekleyin. Daha sonra limon tuzu ve tereyağını da ekleyin. Renk kaybı olmaması için altını kapatın. Reçel soğuduktan sonra biraz daha koyulaşacaktır. Sıcak sıcak kavanozlara yerleştirin, kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirin.
İncir Reçeli Tarifi için Malzemeler:
- 1 kg taze incir
- 750 g toz şeker
- 200 ml su
- 1 yemek kaşığı limon suyu veya 2-3 tane limon tuzu
İncir Reçeli Nasıl Yapılır?
Kullanacağınız incirleri yıkayıp her birini dörde bölün. O esnada toz şekeri ve suyu tencereye alın. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısarak şerbet hafif koyu bir kıvama gelene kadar kaynatmaya devam edin. Şerbetin içine limon suyu veya limon tuzu ekleyin. Önceden dilimlediğiniz incirleri kaynayan şerbetin içine atın. Arada bir karıştırın ve üzerinde biriken köpüğü alarak, incirler dağılmadan 5-10 dakika pişirin. Pişen incirleri ocaktan alıp, ılındıktan sonra temiz ve kuru bir kavanoza aktarın.
Karadut Reçeli Tarifi için Malzemeler:
- 2 kilo karadut
- 1.5 kilodan biraz az şeker
- 1 çay kaşığı limon tuzu (isteğe bağlı kaynadıktan sonra ekleyebilirsiniz)
Karadut Reçeli Nasıl Yapılır?
Öncelikle dutları güzelce yıkayıp saplarını ayıklayın. Ardından bir tencereye biraz dut, biraz şeker ilave edin. 1 gece boyunca ya da maksimum 3-4 saate kadar bekletin. Bekleyen karadutları ocağa alın ve yavaşça karıştırarak kaynatın. Reçelinizin kıvam aldığını anlamak için bir tabakta biraz koyun. Soğuduktan sonra eğer reçel kıvamına geldiyse ve çok sulu değilse kavanozlara doldurup kapaklarını iyice sıkıp ters çevirin.
Karpuz Reçeli Tarifi için Malzemeler:
- Uzunlamasına kesilmiş 2 dilim karpuz kabuğu
- 3 su bardağı su
- 3 su bardağı şeker
- 7-8 diş karanfil
- Çeyrek limon suyu
Karpuz Reçeli Nasıl Yapılır?
Öncelikle karpuz kabuğunun yeşil kısmını çok ince olarak soyun. Kalan beyaz kısmı ince ince dilimleyin. Tencereye suyu koyup kaynatın. Kaynayan suyun içine karpuz kabuklarını ekleyerek altını kısın. Yaklaşık 40–45 dakika ağzı kapalı olarak kaynatın. Karpuz kabukları yumuşadıktan sonra, tencereye şekeri ve karanfili ilave edin. Ara ara karıştırarak 30–35 dakika kadar daha pişirin. Reçel kıvam almaya başlayınca limon suyunu ekleyin, iki dakika daha pişirip ocaktan alın. Sıcak olarak kavanoza koyun ve ağzını sıkıca kapatıp serin bir yerde saklayın.
Kırmızı Erik Reçeli Tarifi için Malzemeler:
- 1 kg kırmızı erik
- 4 su bardağı şeker
- 1 çay bardağı su
- 1 çay kaşığı dolusu limon tuzu
Kırmızı Erik Reçeli Nasıl Yapılır?
Kırmızı erikleri ikiye bölerek çekirdeklerini çıkartın. Kabuğu soyulmadan yarım ay şeklinde dilimleyin. Tencerenin tabanına doğranmış erikleri ekleyin. Üzerine şeker serpin. Şekerin tabana ulaşması için tencereyi hafif sallayın. Kapağını kapatıp ister bir gece isterseniz 5-6 saat boyunca içinde şeker eriyinceye dek dinlendirin.
Şeker eriyip sıvı hale geldiğinde suyu ekleyip tahta kaşıkla karıştırın ve orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynadığında yaklaşık 25 dakika kadar pişirin. Limon tuzu ekleyerek karıştırın ve 5 dakika daha pişirin. Bu aşamada kıvam kontrolü için küçük bir tabağa iki yemek kaşığı kadar reçelden alıp soğuması için buzdolabına koyun. Reçel soğuduğunda kıvamı istediğiniz gibiyse reçeli ocaktan alın.
Reçelin üzerini kağıt havluyla örtüp oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra eğer reçelin kıvamı istediğiniz gibi değilse ve suluysa yarım çay kaşığı daha limon tuzu ekleyip, 5 dakika daha yüksek ısıda kaynatmak yeterli olacaktır. Soğuduktan sonra kavanozlara bölüp ters çevirin. 1 gün bekledikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
Şeftali Reçeli Tarifi için Malzemeler:
- 2 buçuk kilo sert şeftali
- 5 bardak toz şeker
- 3 çay kaşığı limon suyu
- 1 çay kaşığı tereyağı
Şeftali Reçeli Nasıl Yapılır?
Şeftalilerin her birini güzelce yıkayın ve ikiye bölerek çekirdeklerini çıkarın. Yıkanan şeftalilerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Dilerseniz, soyduğunuz şeftalileri dilim olarak da doğrayabilirsiniz. Şeftalileri derin bir kaseye alıp üzerine toz şeker dökün ve bir gece boyunca buzdolabında bekletin.
Ertesi gün suyunu salan şeftalileri reçel tenceresine aktarın. Kaynama noktasına ulaşana kadar yüksek ateşte arada bir karıştırarak pişirin. Fokurdamaya başlayan şeftali reçelini kısık ateşte pişirmeye devam edin. Reçelin üzerinde biriken köpükleri sıyırmayı ihmal etmeyin. Reçelin taşmaması için kaynarken başından ayrılmayın.
Şeftali reçeli kaynarken yüzeyinde çok fazla köpük birikmesini önlemek istiyorsanız, kaynama noktasına ulaştıktan sonra içerisine bir çay kaşığı kadar tereyağı ilave edebilirsiniz. Reçelin tadında bir değişiklik olmayacaktır. Şeftali reçeliniz yarım saat boyunca kaynadıktan sonra jölemsi kıvamını almış olacaktır. Reçelinizi ocaktan almadan 5 dakika önce içerisine taze limon suyunu ilave edin.
Reçeliniz beş dakika daha kaynadıktan sonra ocaktan alabilirsiniz. Ocaktan aldığınız reçeli sıcaklığı ile kavanozun içerisine doldurun. Kavanozun üzerinde yarım parmak boşluk kalmasına dikkat edin ve çevresini bezle güzelce silip yeni kavanoz kapağı ile ağzını kapatın.