Abone Ol
Mantarlı Et Güveç
Malzemeler:
- 3/4 çay bardağı sıvı yağ
- 350 gram bonfilelik et
- 1 adet soğan
- 350 gram mantar
- 1 adet haşlanmış havuç
- 100 gram haşlanmış bezelye
- Tuz, karabiber
- 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Nasıl Yapılır?
Bir tavaya sıvı yağın yarısını alıp, jülyen doğranmış etleri suyunu bırakıp çekene dek kavurun. Etlerin üzerini hafifçe aşacak kadar sıcak su ekleyerek, etler yumuşayana dek pişirin. Bu arada, ayrı bir tavada kalan yağı ısıtın ve küp doğranmış soğanı pembeleşene dek kavurun. Ardından dilimlenmiş mantarları ekleyin ve suyunu bırakıp çekene dek kavurmaya devam edin. Pişen etleri mantarların bulunduğu tava ile birleştirin. Haşlayıp tavla zarı iriliğinde doğradığınız havuçları ve bezelyeleri ekleyin. Tuz ve karabiber ile tatlandırıp birkaç kez karıştırdıktan sonra tavayı ateşten alın. Sebzeli harcı tek kişilik güveç kaplarına paylaştırın ve üzerlerine rendelenmiş kaşar ile doğranmış kırmızı biber serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, kaşar peyniri eriyene dek yaklaşık 10-15 dakika pişirin.
Karides Güveç
Malzemeler:
- 12 adet jumbo karides
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- 2 diş sarımsak
- 200 gram mantar
- 1 çay bardağı krema
- Tuz, karabiber
Üzeri İçin:
- 1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
- 1 su bardağı ekmek kırıntısı
- 2 diş sarımsak
- 2-3 dal maydanoz
Nasıl Yapılır?
Karideslerin kabuklarını soyun ve içlerini temizleyin. Tereyağı, zeytinyağı, doğranmış sarımsak ve ikiye bölünmüş mantarları bir tavaya alarak 2-3 dakika soteleyin. Karidesleri ekleyerek pişirmeye devam edin. Sonrasında krema, karabiber ve tuzu ekleyip karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Karışımı porsiyonluk güveç kaplarına pay edin. Üzeri için tereyağı, ekmek kırıntısı, ezilmiş sarımsak ve kıyılmış maydanozu bir kapta harmanlayın. Bu karışımı güveç kaplarının üzerine paylaştırın ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri pembeleşene dek pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Güveçte Kuru Fasulye
Malzemeler:
- 3 su bardağı kuru fasulye (1 gece önceden suda bekletilmiş)
- 1 adet büyük boy soğan
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 5-6 adet kurutulmuş biber
- Tuz
- Sıcak su
Nasıl Yapılır?
Fasulyeyi biraz yumuşayıncaya kadar haşlayın. Güveçte sıvı yağ ile yemeklik doğranmış soğanı kavurun. Salçaları ekleyip biraz daha kavurun. Haşlanmış fasulyeyi ve birkaç parçaya bölünmüş kurutulmuş biberleri ekleyin. Tuz ve yeterli miktarda sıcak su ilave ettikten sonra güvecin üzerini folyo ile kapatıp, yaklaşık 20 dakika daha kısık ateşte pişirin.
Kuzu Güveç
Malzemeler:
- 400 gram kuşbaşı kuzu eti
- 1 soğan
- 3 domates
- 2 sivri biber
- 1 sarı dolmalık biber
- 3 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı su
Nasıl Yapılır?
Soğanların kabuklarını soyup küp doğrayın. Domatesleri, sarı biberi de küp şeklinde doğrayın. Sarımsakların kabuklarını soyun ve eti yıkayıp suyunu süzdürün. Üzerine kekik serperek bir süre bekletin. Güvecin içini zeytinyağı ile iyice yağlayın. Etleri güvecin tabanına yayın, ardından üzerine soğan, sarımsak ve sarı biberleri yerleştirin. En üste domatesleri ve sivri biberleri dizin. Tuz, karabiber ve kekik serpip, son olarak 1 su bardağı su ekleyin. Güvecin üzerini alüminyum folyo ile kapatıp ağır ateşte 40 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
Güveçte Mantı
Malzemeler:
- 1 yumurta
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı süt
- 3 su bardağı un
- 1 çay kaşığı tuz
İçi İçin:
- 100 gram kıyma
- 1 soğan
Üzeri İçin:
- 3 adet domates
- Sarımsaklı yoğurt
Nasıl Yapılır?
Hamur için un, süt ve yumurtayı bir kabın içinde karıştırarak yoğurun. Tuzunu ekleyip sert bir hamur elde edin. Hamuru açıp büyük kareler halinde kesin. İç harcı için kıyma ve rendelenmiş soğanı tuz ve karabiberle tatlandırıp içine paylaştırın. Kareleri dikdörtgen olacak şekilde yan kenarlarını düz olacak şekilde yapıştırın. Tepsiye yerleştirin ve üzerine erimiş tereyağı gezdirin. 200 derecedeki fırında 35 dakika kızartın. Fırından çıkınca isterseniz üzerine salçalı et sulu bir sos yapın dökün ya da sadece et suyuyla ıslatıp sarımsaklı yoğurtla birlikte servis yapın. Domatesli sosu dökünce fırın tepsinde 10 dakika pişirin ki içine işlesin. Servis tabağına alıp sıcak olarak ikram edin.
Güveçte Şehzade Kebabı
Malzemeler:
- 1 kg kuşbaşı dana eti
- 5 adet patlıcan
- 2 adet kuru soğan
- 4-5 adet yeşil biber
- 5-6 diş sarımsak
- Karabiber, pul biber
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 adet domates
- Sıvı yağ, tuz
Nasıl Yapılır?
Kuşbaşı doğranmış dana etini düdüklü tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su doldurun. Tencerenin kapağını kapatmadan bir süre kaynatın ve üzerinde biriken köpükleri alın. Ardından kapağı kapatarak 10 dakika pişirin. Patlıcanları çizgili soyup doğrayın ve 20 dakika kadar tuzlu suda bekletin. Suyu süzülen patlıcanları havlu kağıt ile kurulayarak bol kızgın yağda kızartın. Ayrı bir tencereye 3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ alarak 2 adet yemeklik doğranmış kuru soğanı kavurun. Bir süre sonra doğranmış yeşil biberleri ekleyin ve sarımsakları da ilave ederek kavrulmaya devam edin. Karabiber, pul biber ve tuz ekleyin. Son olarak haşlanan etleri ekleyerek karıştırın. Toprak kabınıza kızartılan patlıcanları ve hazırlanan etli karışımı koyarak karıştırın. Üzerini domates dilimleri ve biberle süsleyin. 1 yemek kaşığı domates salçasını 1 su bardağı et suyunda ezerek yemeğin üzerine gezdirin. 200 derece fırında domates ve biberler pişinceye kadar pişirin.
Tavuklu Sebzeli Güveç
Malzemeler:
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 400 gram tavuk göğsü (küp şeklinde doğranmış)
- 1 avuç arpacık soğan
- 2 adet havuç
- 1 adet kırmızı biber
- 1 adet sarı biber
- 1 adet yeşil biber
- 1 adet kabak
- 2 adet küp küp doğranmış domates
- 3 diş sarımsak
- 1 su bardağı salçalı su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Nasıl Yapılır?
Tavaya sıvı yağını ekleyin ve tavukları soteleyin. Tüm sebzeleri eşit küpler halinde doğrayın. Sotelenen tavukları ve sebzeleri güveç kaplarına kat kat dizin. Tuz, karabiber, sıvı yağ ve salçalı suyu da üzerlerine ekleyin. Güvecin ağzını pişirme kağıdıyla kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 40 dakika pişirin.
Güveçte Helva
Malzemeler:
- 250 gram tahin helvası
- 5 çorba kaşığı süt
- 4-5 damla limon suyu
Nasıl Yapılır?
Helvayı bir kaba alıp çatalla ezerek pürüzsüz hale getirin. İçerisine süt ve limon suyu ekleyip karıştırın. Karışımı güveç kaplarına paylaştırın ve 200 derecelik fırında üzeri hafif kızarana kadar bekletin. Sıcak olarak servis yapın.