1. Haberler
  2. Bilgi
  3. Eylülde Balık Mevsimi: Levrek Balığının Faydaları ve Tarifi

Eylülde Balık Mevsimi: Levrek Balığının Faydaları ve Tarifi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Lezzet Dolu Eylül: Balık Mevsimi Başlıyor

Balık çeşitliliği açısından oldukça zengin bir ülke olan Türkiye’de, eylül ayının gelişiyle birlikte balık yasağı sona eriyor. Balıklar, taze ve lezzetli halleriyle tezgahtaki yerlerini almaya başlarken, ekim ayı itibarıyla levrek balığı ön plana çıkıyor. İçeriğindeki vitamin ve mineral zenginliği sayesinde son derece besleyici bir seçenek olan levrek, sağlıklı tuz yapısı sayesinde eklem bağlarını ve kemik yapısını güçlendiriyor. Çocukların zihinsel gelişimi için de düzenli olarak tüketilmesi gereken bu lezzet, mevsimi geldiğinde sofralardan eksik edilmemeli.

Levrek Balığının Faydaları

Kalp sağlığını koruyan balık: Levrek

Sonbaharın gözde lezzetlerinden biri olan levrek, 50-60 cm uzunluğu ile oldukça lezzetli bir balıktır. Denizlerimizde “benekli” ve “bayağı” olmak üzere iki farklı türü bulunan levrek, iri pulları ve beyaz gövdesi ile kolaylıkla tanınır. Saymakla bitmeyen faydaları arasında, kalp hastalıklarını önlemesi ve kolesterolü dengelemesi de bulunmaktadır. Ayrıca, içerdiği tuzlar sayesinde kemikleri güçlendirirken, fosforu ile göz sağlığını korur ve bol vitamin içeriği ile vücudu kış mevsiminin hastalıklarına karşı savunur. Soğumaya başlayan havalarda en lezzetli halini alan levrek, yılın her döneminde tüketilebilir ve farklı tariflerle sofraları zenginleştirir.

Levrek Oturtma Tarifi

Levrek Oturtma Tarifi

Malzemeler:

  • 4 adet levrek fileto
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 3 adet sarımsak
  • 3 ince dilim zencefil
  • 1 tutam taze kekik
  • 5 adet küçük turp
  • 6 adet kuşkonmaz
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • Bir tutam tuz

Sosu için:

  • 1 adet limon
  • 1 tatlı kaşığı Dijon hardalı
  • Bir tutam karabiber
  • Bir tutam kekik
  • Bir tutam tuz

Levrek Oturtma Nasıl Yapılır?

Levrek oturtma yapmak için öncelikle bir tavada zeytinyağı ve tereyağını kızdırın. Şeritler halinde doğranmış sarımsak ve soğanları ekleyerek kavurun. Tarifin önemli bir püf noktası olan zencefili 3 ince dilim halinde kesip, aroma katması için tavaya ekledikten sonra kavurmaya devam edin. Levreğin lezzetini artıracak sebzeler olan patates ve havucu da tavaya ekleyin; üzerine taze kekik ve tuz serpin. Malzemeler kavrulduktan sonra ocaktan alın.

Balığın damaklarda yaratacağı lezzet şölenini artırmak için bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve yıkanan kuşkonmazları dizin. Üzerine kavrulan malzemeleri ekleyin. Fileto haline getirilmiş levrekleri iyice yıkayıp, tepsideki kuşkonmazların arasına yerleştirin. Son olarak, üzerine turpları yerleştirerek sosun hazırlık aşamasına geçin.

Sırrı Sosunda Saklı

Levreğin tadını can alıcı bir hale getirmek için en önemli püf noktası sosundadır. Bir limonun suyunu sıkıp, içerisine Dijon hardalı, karabiber, tuz ve kekik ekleyerek sos karışımını hazırlayın. Bu sos, balığın lezzetini katlarken, yumuşak bir şekilde pişmesini sağlayacaktır. Levrek, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık yarım saat pişirilerek servis için hazır hale getirilir.

Taze Balığı Tanımanın Sırları

Balığın taze olup olmadığını anlamanın en iyi yolu, onu koklamaktır. Eğer balık bayatsa, taze balıktan farklı bir koku yayarak kendini belli eder. Taze balığın gözleri daha parlak ve bombeli bir yapıya sahipken, bayat balığın gözleri matlaşır ve düzleşir. Ayrıca, balığın gövdesine hafifçe bastırdığınızda, eğer eti kolayca eski haline dönüyorsa balığın taze olduğunu anlayabilirsiniz. Gövde eski haline dönmüyorsa, balığın bayat olduğunu kesinlikle söyleyebilirsiniz.

Eylülde Balık Mevsimi: Levrek Balığının Faydaları ve Tarifi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin