Geleneksel lezzetlerin vazgeçilmezleri arasında yer alan ekmek, özellikle evde yapılanın tadı bir başka. Fırınlardan mis gibi yayılan o çıtır çıtır ekmeklerin yerini almak için, birçok kişi evde ekmek yapma yöntemlerine yöneliyor. Fırınlarda bulduğumuz o eşsiz lezzeti evimizde de yakalayabilmek için detaylı bir ekmek tarifi arayışına girenler için, işte evde ekmek yapımının tüm aşamaları ve gerekli malzemeleri!
Gerekli Malzemeler
- 2.5 su bardağı ılık su
- 1.5 yemek kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Aldığı kadar un
Evde Ekmek Nasıl Yapılır?
Evde ekmek yapımına başlamadan önce, öncelikle malzemelerinizi hazırladığınızdan emin olun. Şimdi, adım adım ekmek yapımına geçelim:
- İlk olarak, yoğurma kabınıza ılık suyu dökün.
- Üzerine kuru mayayı ve şekeri ekleyin. Karıştırdıktan sonra, mayanın aktif hale gelmesi için birkaç dakika bekleyin.
- Tuz, sıvı yağ ve un ekleyerek yoğurmaya başlayın. Hamurunuzun kıvamı ele yapışmayacak şekilde olmalıdır.
- Hamuru yoğurduktan sonra, üzerini bir bezle örtüp 1 saat kadar dinlenmeye bırakın. Bu süre zarfında hamurunuz kabaracaktır.
- Kabarmış hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparın. Bu parçaları tepsiye yerleştirin ve üzerlerine bıçak yardımıyla birkaç çizik atın.
- Kestiğiniz yerlerin üzerine biraz un serpin. Tepsinin üzerini tekrar örtüp yarım saat daha dinlenmeye bırakın.
- Fırınınızı 200 dereceye ayarlayın. Fırının alt kısmına, fırın ısısına dayanıklı bir kabın içinde su koyarak ısıtın. Bu, ekmeğin daha nemli ve lezzetli olmasını sağlayacaktır.
- Önceden ısıtılmış fırında, ekmeğinizin üzeri kızarana kadar, yaklaşık 30 dakika pişirin.
Fırından çıkan sıcak ekmeğinizin kokusu evinizi saracak. Afiyetle tüketin!