Süt Reçeli Tarifi
- Ocakta
- 6+ Kişilik
- 10 dk (Hazırlanma Süresi)
- 60+ dk (Pişirme Süresi)
Yapımı için malzemeler:
- 1 litre tam yağlı inek sütü
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 1 tatlı kaşığı karbonat ya da kabartma tozu
- 1 paket krema
Hazırlanışı:
Süt reçeli, diğer reçel tariflerinden farklı olarak süt ile yapılan bir lezzet olup, aniden gelen tatlı krizlerinizi gidermek için mükemmel bir seçenektir. Evde kolayca hazırlayabileceğiniz bu tarif, kemik sağlığınıza kalsiyum desteği sağlarken, aynı zamanda damak zevkinize de hitap eder. Ancak, her besinde olduğu gibi süt reçelini de ölçülü tüketmekte fayda vardır.
1. Adım: Sütü, vanilyayı ve şekeri derin bir tencereye koyup kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra, karbonatı ekleyin ve ardından kremayı ilave ederek karıştırın.
2. Adım: Bu aşamada dikkatli olmalısınız; çünkü karbonat ya da kabartma tozu eklediğinizde süt kabarabilir. Orta ateşte, ara ara karıştırarak yaklaşık 2 saat pişirin.
3. Adım: Reçel kıvamına geldiğinde ocaktan alın ve temiz, kuru kavanozlara boşaltarak soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Süt reçelinin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Aşağıda, süt reçelinin vitamin ve mineral değerlerini gösteren bir beslenme tablosu yer almaktadır.
İşte süt reçeli beslenme tablosu:
100 gr süt reçelinde;
- Kalori (kcal): 315
- Toplam yağ: 7 g (Trans yağ: 0,4 g)
- Kolesterol: 29 mg
- Sodyum: 129 mg
- Potasyum: 350 mg
- Karbonhidrat: 55 g
- Diyet Lifi: 0
- Şeker: 50 g
- Protein: 7 g
- A Vitamini: 267 IU
- C Vitamini: 2,6 mg
- Kalsiyum: 251 mg
- D Vitamini: 6 IU
- B6 Vitamini: 0 mg
- B12 vitamini: 0,3 µg
- Magnezyum: 22 mg
Süt reçeli nerelerde kullanılır?
Süt reçelini yalnızca kahvaltılarda değil, aynı zamanda çeşitli tatlı tariflerinde de kullanabilirsiniz. Misafirleriniz için hazırladığınız ikramlıkların üzerinde, pastalarda, kek sosu olarak, dondurma yapımında veya dondurma sosu olarak rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
Süt reçeli yapmanın püf noktaları:
Süt reçelini istediğiniz kıvamda hazırlayabilirsiniz; isterseniz sulu, isterseniz koyu bir kıvamda elde edebilirsiniz. Ancak, koyu kıvamda hazırladıysanız sonradan kıvamını açmak mümkün olabilir, fakat aşırı sıvı kıvamda olduğunda sonradan koyulaştırmak zor olacaktır. Bu nedenle genellikle koyu kıvamda yapılması önerilir. İşte tam kıvamında süt reçeli elde etmek için dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları:
- Tam yağlı inek sütü kullanmalısınız.
- Buram buram vanilya kokusu için bir miktar vanilya ekleyebilirsiniz.
- Reçeli yaparken geniş ve derin bir tencere tercih edin.
- Karamel tadı vermek ve renginin daha koyu olması için daha uzun süre kaynatmayı deneyebilirsiniz.
- Reçellerinizi ışık almayan bir kavanozda 10 gün boyunca saklayabilirsiniz.