Elma Sirkesi Tarifi
- Çiğ
- 6+ Kişilik
- Hazırlanma Süresi: 20 dk
- Pişirme Süresi: 60+ dk
Gerekli Malzemeler
2 kg büyük boy organik kırmızı elma
4,5 litre içme suyu
6 yemek kaşığı bal
Hazırlanışı
Elma sirkesi, sağlıklı yaşamın vazgeçilmezlerinden biri olarak bilinir. Salatalara ve soslara lezzet katma özelliği ile dikkat çekerken, aynı zamanda etkili bir dezenfektandır. Mikrop öldürücü özelliği sayesinde, çeşitli sağlık sorunları için de kullanılmaktadır. Elma sirkesi, potasyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum gibi pek çok faydalı mineralin yanı sıra A, B, C ve E vitaminleri içerir. Zayıflama, kolesterolü düşürme ve diyabetle mücadelede son derece faydalıdır. Evde sağlıklı elma sirkesi yapmaya ne dersiniz? İşte evde elma sirkesi tarifi ve yapım aşamaları!
Elma Sirkesinin Faydaları:
- Bakterileri yok eder, akne oluşumunu engeller ve doğal bir cilt toniği olarak işlev görür.
- Kan şekerini düşürerek diyabetle mücadele eder ve kansere karşı olumlu etkiler sağlar.
- Tokluk hissi vererek kilo vermeye yardımcı olur.
- Kolesterolü düşürür, kalp hastalıkları riskini azaltır ve migreni hafifletir.
- Vücudu toksinlerden arındırmada etkilidir; saçların canlanmasına ve parlak görünmesine yardımcı olur.
- Dişlerin beyazlamasına katkıda bulunur, reflü sorununu hafifletir ve vücudun pH dengesini düzenler.
- Güneş yanıkları ve cilt tahrişlerini iyileştirir; meyve ve sebzeleri mikroorganizmalardan arındırır.
- Boğaz ağrısını dindirir, gıdaların hızlı bir şekilde bozulmasını engeller.
- Ağız kokusunu önler, ayak ve ter kokusunu giderir.
- Yorgunluğu azaltır, morlukları hafifletir ve soğuk algınlığını önler.
- Kaşıntıyı dindirir, hıçkırığı geçirir ve uykusuzluk sorununa çözüm olur.
- Ev temizliğinde kullanılabilir ve oda kokularını giderir.
Elma Sirkesi Püf Noktaları:
- Elmaları kabukları ile birlikte kullanmaya özen gösterin; organik ve ilaçsız yetiştirilmiş elmalar tercih edin.
- Mayalanma sürecinin sağlıklı ilerlemesi için elmaların sağlam ve sulu olmasına dikkat edin.
- Kavanozun yarısını elma dilimleri ile doldurmalısınız. Doğru sıcaklık ve ortamda bekletilen elma sirkesi, daha keskin ve etkili olacaktır.
- Ev yapımı elma sirkesinin üzerinde oluşan sirke anasını, bir sonraki sirke yapımında maya olarak kullanabilirsiniz.
- Hazır elma sirkesini tülbentle süzdükten sonra kullanabilirsiniz; renginin çok berrak olmaması sizi yanıltmasın.
Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?
1. adım: Elmalarınızı iyice yıkayın ve küçük parçalara doğrayın. Çekirdekli kısımlarını çıkarın.
2. adım: Önceden temizlenmiş ve içi kuru büyük bir cam kavanoza elma dilimlerini yerleştirin.
3. adım: Elma dilimlerinin üzerine içme suyunu ekleyin. Üst kısmında bir parça boşluk bırakmayı unutmayın. Her kavanoza 2 yemek kaşığı kıvamlı bal ekleyip tahta kaşık ile karıştırın.
4. adım: Kavanozun üzerini hava alacak şekilde pamuklu bir tülbentle kapatın ve iple ya da lastikle sabitleyin.
5. adım: Güneş görmeyen karanlık bir ortamda yaklaşık 1,5 ay bekletin. İlk günlerde her gün, sonrasında haftada bir kez tahta kaşıkla karıştırın.
6. adım: Zamanla, kavanozun üst kısmına çıkan elma dilimlerinin çürümeye başladığını ve sirke sineklerinin oluştuğunu göreceksiniz.
7. adım: Bu belirtiler ortaya çıktığında sirkeyi süzüp elma posalarını atın.
8. adım: Süzdüğünüz sirkeyi yeniden cam kavanoza alıp kalan bal ve tuzu ekledikten sonra karıştırın. Kapağını kapalı şekilde, serin bir yerde saklayın.
9. adım: Sirke kavanozu üzerinde sirke anası denilen beyaz şeffaf bir yuvarlak oluşmaya başladığında, sirkeniz kullanıma hazır demektir. Sirke anasını metal değdirmeden çıkarıp sirkenizi süzdürüp kullanabilirsiniz. Afiyet olsun!