Ev Yapımı Çökelek Peyniri Tarifi
Öncelikle ekşimiş yoğurdu bir tencereye aktarın. Yoğurdunuz çok suluysa su eklemenize gerek yok; ancak eğer yoğurdunuz katıysa, üzerini biraz geçecek kadar su ilave edin. Örneğin, 1 kilo kadar yoğurt kullanıyorsanız ve yoğurdunuz çok katı değilse, 2-2,5 su bardağı su eklemeniz yeterli olacaktır. Yoğurdunuz katıysa bu miktarı artırabilirsiniz.
Ardından yoğurdunuzu ocağın üzerine koyun ve kısık ateşte kaynamaya bırakın. İlk kaynama sonrası içerisine 1 çay kaşığı kadar tuz ekleyin. Bu süreçte yoğurdunuz kaynadıkça içinde tortular oluşmaya başlayacaktır. Yoğurdunuzu yaklaşık 15 dakika kadar kaynatmaya devam edin.
Yoğurdun suyu ayrıldıysa yani kesildiyse, ocaktan alın ve bir süzgecin içerisine temiz bir tülbent sarın. Altına bir kap koyarak yoğurdunuzu bu tülbentin içerisine boşaltın. Daha sonra ağız kısmını sıkıp güzelce sarın. Tülbentin üzerine dilerseniz ağırlık koyabilir ya da tülbenti taşıyabilecek bir yere asarak süzdürmeye başlayın. En az 4-5 saat bu şekilde süzdürmek idealdir.
Tüm suyunun süzüldüğünden emin olduktan sonra tülbenti açın ve içerisindeki peyniri tahta kaşık yardımıyla dağıtın. Dilerseniz hemen bu şekilde de tüketebilirsiniz. Eğer şekil vermek istiyorsanız, peynir hafif ılıdığında tüm peynirleri elinizle sıkı sıkı bir şekilde tülbentin içerisinde toparlayın ve yayvan bir şekil verin. Tülbenti üzerine koyun.
Daha sonra peynirin üzerine birkaç tane ağırlık koyun ve bu şekilde 4-5 saat kadar bekletin. Ardından açın ve peyniriniz tüketilmeye hazır olacaktır. Peynirinizi üzerine ağırlık koymadan çökelek peyniri şeklinde de yiyebileceğiniz gibi, kesilebilir bir şekle sokarak da tüketebilirsiniz. Son olarak peynirinizi çökelek haldeyken veya şekil verdikten sonra kapaklı bir kabın içerisine aktarın. Buzdolabında hava almayacak şekilde 1 haftaya kadar saklayabilirsiniz. Enfes hamur işlerinde kullanabilir ya da kahvaltılarda tüketebilirsiniz.
Peynir Altı Suyunun Değerlendirilmesi
Peynirden elde edilen suyu, yani peynir altı suyunu asla çöpe atmayın. Bu suyu, yemeklerinizin birçok alanında değerlendirebilirsiniz. Özellikle, peynir altı suyunu bir sonraki peynir mayalama işleminizde sütü kesmek için kullanabilirsiniz. Ayrıca fermente sebze ve meyvelerin yapımında bu suyu kullanmak oldukça faydalıdır.
- Çorbaların içerisinde kıvam artırıcı olarak kullanabilirsiniz.
- İyice süzdürüp klasik bir içecek gibi tüketerek birçok faydasından yararlanabilirsiniz.
- Etinizi marine etmede kullanarak etinizin yumuşacık olmasına katkı sağlayabilirsiniz.
- Poğaça, açma, ekmek gibi ürünlerin hamurlarının içerisine ilave edebilirsiniz; bu sayede mükemmel kabaran ve lezzeti harika olan hamur işleri elde edersiniz.
Bu su, çabuk bozulan bir yapıya sahip olduğu için buzluk kaplarının içerisinde dondurarak daha uzun süre saklayabilirsiniz.