ESO’dan Heyecan Verici Kara Delik Keşfi
Avrupa Güney Gözlemevi (ESO) tarafından elde edilen yeni veriler, Güneş’in bir milyar katı büyüklüğündeki devasa bir kara deliğin varlığını ortaya koydu. Bu önemli bulgu, “Astronomy & Astrophysics” dergisinde yayımlandı. Araştırma sırasında, evrenin henüz bir milyar yaşında bile olmadığı sırada gözlemlenen süper kütleli kara deliğin etrafında “örümcek ağı” olarak adlandırılan bir yapı tespit edildi; bu yapının içinde 6 farklı galaksinin yer aldığı keşfedildi.
Bu bulgunun, Samanyolu’nun merkezindeki süper kütleli kara deliklerle ilgili var olan bir dizi soru işaretini aydınlatmaya yardımcı olacağı ifade ediliyor. Gök bilimciler, evren tarihinin ilk dönemlerinde kara deliklerin, ilk yıldızların sönmesiyle oluştuğunu düşünüyor. Ancak, bu kara deliklerin nasıl bu kadar devasa bir boyuta ulaştığını anlamakta zorluk çekiyorlar.
Bilim insanları, galaksi kümesini tuzağa düşüren ipliksi yapının, kara deliği “besleyecek” ve onun büyümesine olanak tanıyacak kadar gaz içerebileceğine inanıyor. Ayrıca, örümcek ağına benzeyen bu yapının, karanlık maddenin etkisiyle şekillendiği düşünülüyor.
ESO’dan yapılan açıklamalarda, kara deliğin çevresindeki bu ağın, Samanyolu’nun 300 katı kadar büyük olduğu belirtiliyor. İtalya’da Ulusal Astrofizik Enstitüsü’nde (INAF) görevli olan gök bilimci Barbara Balmaverde, “Buz dağının görünen kısmını gözlemlediğimize inanıyoruz. Süper kütleli kara deliğin etrafında şimdiye kadar keşfettiğimiz birkaç galaksi sadece en parlak olanları.” ifadelerini kullanarak, bu keşfin evrenin yapısını anlama çabalarına önemli bir katkı sağladığını vurguladı.