Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, 12 Şubat Dünya Epilepsi Günü’ne özel olarak bu hastalığa dair önemli değerlendirmelerde bulundu.
Epilepsinin, tekrarlayan nöbetlerle kendini gösteren bir nörolojik hastalık olduğunu belirten Dr. Şalçini, “Epilepsi nöbetleri, hafif koku nöbetlerinden, ‘status epileptikus’ olarak adlandırılan uzun süreli ve durmayan nöbetlere kadar çok geniş bir yelpazeye yayılmaktadır. Nöbet süresi uzadıkça ve nöbetlerin sıklığı arttıkça, beyin üzerindeki olumsuz etkiler de artmaktadır” şeklinde konuştu.
Epilepsi ve Yaşam Kalitesi
Epilepsi hastalığının, bireylerin yaşamında sadece bir kez meydana gelebileceği gibi, ömür boyu sürebileceğini vurgulayan Dr. Şalçini, bu durumun tamamen epilepsinin türüne, hastanın genel sağlık durumuna ve beyin yapısına bağlı olduğunu ifade etti. Şalçini, “Epilepsi, hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir rahatsızlıktır. Çünkü doğası gereği belirsizlik taşır. Nöbetlerin ne zaman geleceği, ne şiddette olacağı ve ne kadar süreceği belirsiz olduğundan, hasta sürekli bir kaygı ve tedirginlik içinde olabilir. Bu durum ise psikiyatrik ve psikolojik rahatsızlıklara yol açabilir” diye ekledi.
Nöbetleri Tetikleyen Faktörlerden Kaçınma Önerileri
Epilepsi hastalarının özel bir dikkat ve özen göstererek yaşamlarını sürdürmeleri gerektiğini vurgulayan Dr. Celal Şalçini, hastaların yaşam tarzlarına dikkat etmelerinin nöbet geçirme olasılıklarını önemli ölçüde azaltabileceğini belirtti. Dr. Şalçini, şu önerilerde bulundu:
- Öncelikle epilepsi hastalarının hastalıklarını iyi tanımaları ve varsa nöbetlerini tetikleyen faktörlerden uzak durmaları gerekmektedir.
- Yeterli süre uyumak, aç kalmamak ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir.
- İlaçlarını düzenli olarak kullanmaları, düzenli doktor kontrollerine gitmeleri ve hangi ilaçları kullanabilecekleri hakkında bilgi almaları hayati bir öneme sahiptir.
- Bazı ilaçlar nöbetleri tetikleyebileceğinden, özellikle kaçınmaları gereken ilaçlar hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.