Yeşil ve kırmızı renkleriyle göz alıcı bir meyve olan elma, lezzetiyle de damakları şenlendiriyor. Özellikle tatlılarda kullanıldığında, anın tadını tamamen değiştiren elmayı, sizler için derlediğimiz 5 farklı tarifte bulabilirsiniz. İşte elmanın tatlılara ne kadar yakıştığını kanıtlayan tarifler:
1. Elmalı Milföy
Malzemeler:
- 1 paket milföy hamuru
- 3-4 adet elma
- 1 yemek kaşığı tarçın
- 2-3 yemek kaşığı şeker
- Küçük bir kase ufalanmış ceviz
Üzeri İçin:
- Pudra şekeri
- 1 adet yumurtanın sarısı
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
Nasıl Yapılır?
Elmaların kabuklarını soyup küp küp doğrayın ve bir tavaya alın. Üzerine şeker ve tarçını ekleyerek suyunu çekene kadar kavurun. Pişen elmayı kenara alıp ılımasını bekleyin. Milföy hamuruna bıçakla yukarıdan aşağıya doğru çizikler atın, bir tarafına elmalı karışımı koyup sarın. Yumurta sarısını sıvıyağ ile çırpın ve milföyün üzerine fırça yardımıyla sürün. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında, alt üst renk alana kadar 25-30 dakika pişirin. Son olarak pudra şekerini üzerine serpiştirerek servis yapın.
2. Elmalı Tahinli Muffin
Malzemeler:
- 2 adet orta boy elma
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 2,5 su bardağı tam buğday unu
- 3/4 su bardağı toz şeker
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı tahin
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1/2 çay kaşığı muskat cevizi rendesi
- 1 paket kabartma tozu
Nasıl Yapılır?
Fırınınızı 180 derecede ısıtarak başlayın. Tereyağını küçük bir kapta eritin ve ılıması için kenara alın. Derin bir kapta un, kabartma tozu, tarçın ve muskat cevizi rendesini karıştırın. Elmaları soyup rendeleyin ve fazla suyunu süzün. Ayrı bir kapta yumurtayı çırpın, üzerine şekeri ekleyip mikserle çırpmaya devam edin. Bu karışımın üzerine süt, erimiş tereyağı ve tahini ekleyip iyice karıştırın. Son olarak rendelenmiş elmaları ekleyip hafifçe karıştırın. Muffin harcını muffin kaplarına dökün ve önceden ısıtılmış fırında pişirin. Bir kürdan ile pişip pişmediğini kontrol edin. Piştikten sonra dinlendirin ve afiyetle tüketin.
3. Ballı Tarçınlı Elma Cipsi
Malzemeler:
- 4 adet orta boy elma
- 2 yemek kaşığı bal
- 1 çay kaşığı tarçın
Nasıl Yapılır?
Elmaları iyice yıkayıp kuruladıktan sonra ince dilimler halinde kesin. Pişirme kağıdı serdiğiniz tepsiye elma dilimlerini yerleştirin. Dilimlerin üzerine fırça ile bal sürün ve tarçını küçük bir süzgeç yardımıyla tüm dilimlerin üzerine serpin. Önceden ısıtılmış 120 derece fırında fanlı programda 1 saat pişirin. Ilıdıktan sonra afiyetle tüketin.
4. Elmalı Tart
Malzemeler:
- 125 gram oda sıcaklığında tereyağı
- 1 adet yumurta
- Yarım su bardağı toz şeker
- Yarım paket kabartma tozu
- Aldığı kadar un
Elmalı Harç İçin:
- 4 adet orta boy elma
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tarçın
Üzerine:
- Pudra şekeri
Nasıl Yapılır?
Elmaların kabuklarını soyup rendeleyin. Tarçın ve şekeri ekleyerek pişirin, ardından soğumaya bırakın. Bir kapta yumurta, tereyağı ve şekeri iyice karıştırın. Kabartma tozu ve unu azar azar ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamuru 15 dakika dinlendirin. Hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça ayırın. Kalan hamuru açarak yağlanmış tepsiye yerleştirin, elmalı harcı ekleyin. Ayırdığınız hamuru da açıp şeritler keserek üzerine koyun. Önceden ısıtılmış 185 derece fırında kızarana kadar pişirin. Üzerine pudra şekeri serpip servis edin.
5. Tarçınlı Elma Topları
Malzemeler:
- 1 adet yeşil elma
- 1 adet kırmızı elma
- 7-8 yemek kaşığı yulaf ezmesi
- 2 yemek kaşığı bal
- 1/4 bardak badem sütü
Nasıl Yapılır?
Elmaları yıkayıp kabuklarını soyun. Rendeleyip suyunu sıkın. Yulaf ezmesini ve sütü ekleyip karıştırın. Gerekirse yulaf ekleyin ve elinize ufak parçalar alarak yuvarlayın. Tarçını bir tabağa koyup elma toplarını içine atıp tarçına bulayın. Servis tabağına alın ve afiyetle tüketin.