1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Dünya Sağlık Örgütü’nün Görme Raporu ve Pandeminin Göz Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Dünya Sağlık Örgütü’nün Görme Raporu ve Pandeminin Göz Sağlığı Üzerindeki Etkileri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Sağlık Örgütü’nün Görme Raporu

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2019 yılında yayınladığı Dünya Görme Raporu’nda küresel ölçekte en az 2,2 milyar insanın görme bozukluğu veya kaybı yaşadığını belirtmiştir. Bu rapora göre, 1 milyardan fazla görme engelli insanın tedavi ile sağlığına kavuşabileceği, diğer 1 milyar insanın ise henüz müdahale edilmediği ortaya konmuştur.

Pandemi Döneminin Göz Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Pandeminin ardından göz hastalıklarındaki artışa dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tülay Arıcı, pandemi sürecinin herkes üzerinde olumsuz etkiler yarattığını, ancak bu etkinin çocuklar için okulların online eğitime geçmesiyle birlikte farklı bir boyut kazandığını vurguladı. Dr. Arıcı, “Miyop hastalığında önemli bir artış gözlemleniyor,” şeklinde ifade etti.

Miyop Hastalığındaki Artış

Online eğitim sürecinin çocukların göz sağlığı üzerinde ciddi etkileri olduğunu belirten Op. Dr. Tülay Arıcı, dijital cihazlara yakın çalışmanın ve aşırı kullanımının miyop hastalığının yaygınlaşmasına neden olduğunu söyledi. Ayrıca, bu süreçte göz kaymaları, gizli kaymalar ve şaşılıkların da olumsuz yönde etkilendiğini aktardı. “Uzun süre bir noktaya dikkatle bakmak, gözyaşlarının buharlaşmasına yol açmakta ve bu da gözde kuruluk, yanma ve batma hissine neden olmaktadır,” diye ekledi.

Çocukların Görme Bozukluklarını Fark Etmesi

Dr. Arıcı, çocukların görme bozukluklarını fark edemeyebileceklerini ve bu nedenle ailelerin dikkatli olması gerektiğini belirtti: “Çocuklar, net görmenin ne demek olduğunu tam olarak anlayamayabiliyorlar; bu yüzden, herkesin kendisi gibi gördüğünü düşünebilirler. Bu durum, başlarını kısarak bakma, baş ağrısı, göz ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Çocukların çok çabuk sıkılmaları da aileler için bir ipucu olmalıdır.”

Göz Muayenesinin Önemi

Dr. Arıcı, bebeklikten itibaren çocukların düzenli göz muayenesine tabi tutulmasının büyük önem taşıdığını belirtti. “Eğer çocukta bir göz hastalığı varsa, 3 ya da 6 ayda bir muayene yapılmasını öneriyoruz. Hiçbir sorun yoksa, 1 yaşından itibaren her yıl göz muayenesinin yapılması gerektiğini vurguluyoruz,” dedi. Kırma kusurları olarak bilinen hipermetrop, astigmat ve miyop hastalıklarının önlenmesinin her zaman mümkün olmadığını, ancak tedavi şemasının belirlenebileceğini ifade etti.

Teknolojik Cihazların Kullanımı

Dr. Arıcı, teknolojik cihazların sadece çocuklar için değil, yetişkinler için de göz sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti: “Rutin göz muayeneleri son derece önemli. Çocuklar, kendilerindeki bir sorunun farkında olmayabilirler. Dijital cihazlarla olan teması olabildiğince kısıtlamak gerekiyor. Biz, ‘hiç kullanmasınlar’ demiyoruz; fakat bu cihazlarla tanışmalarını mümkün olduğunca geç yapmalarını öneriyoruz. Gün içerisinde 1-1,5 saati geçirmemeleri gerektiğini düşünüyoruz.”

Erişkinler için Göz Sağlığı Önerileri

Dr. Arıcı, erişkinler için de bazı önerilerde bulundu: “Örneğin, bilgisayar başında çalışan bir kişi, 30 dakikada bir gözlerini uzak bir noktaya 30 saniye odaklayarak dinlendirebilir. Bu, hem göz kaslarının dinlenmesine yardımcı olur hem de gözyaşlarının buharlaşmasını azaltarak kuruluk sorunlarının önüne geçer.”

Öğrenci Mehmet Veysel Ata’nın Göz Sağlığına Dair Deneyimleri

Rutin göz muayenesine gelen 6’ncı sınıf öğrencisi Mehmet Veysel Ata (11), göz sağlığını korumak için bazı kurallara uyduğunu belirtti. Ata, “Her gün bir saat ders çalışıyorum, ardından yarım saat oyun oynuyorum. Derslerde tahtayı iyi görebiliyorum çünkü ikinci sırada oturuyorum. Gözleri bozuk arkadaşlarımın görebilmesi için öğretmenimiz onları ön sıraya alıyor. Gözlerimin yorulduğunu hissettiğimde tableti bırakıp ara veriyorum. Elimi yüzümü yıkayıp yürüyüş yapıyorum. Arkadaşlarım da benim yaptığım gibi yapsın; tablet ya da bilgisayar oynadıktan sonra yürüyüşe çıksınlar,” diye ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Görme Raporu ve Pandeminin Göz Sağlığı Üzerindeki Etkileri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin