Dünya Sağlık Örgütü’nden HMPV Virüsü Açıklamaları
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, Çin’de Aralık 2024’ten bu yana HMPV virüsü vakalarında görülen artışın dünya genelinde paniğe yol açmasına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Harris, HMPV’nin yeni bir virüs olmadığını belirterek, “Bu virüs, soğuk algınlığına yol açan yaygın virüslerden biridir. İlk olarak 2001 yılında Hollanda’da tanımlandı, ancak insan nüfusunda uzun yıllardır var olduğuna inanıyoruz. Aslında, çoğu insan 5 yaşına geldiğinde bu virüse karşı antikor geliştirmiş oluyor. Özellikle kış aylarında dolaşan ve soğuk algınlığına neden olan virüsler arasında yer almakta.” ifadelerini kullandı.
Çin’in, halk arasında ortaya çıkan tüm farklı solunum yolu enfeksiyonlarını çok sıkı bir gözetim altında tuttuğunu belirten Harris, “Çin’de tespit edilen solunum yolu ile ilgili vakaların yalnızca yaklaşık %5’inin HMPV virüsüne bağlı olduğunu ve vakaların çoğunun mevsimsel gripten kaynaklandığını gözlemliyoruz. (Yeni bir salgın oluşturma açısından) Bu virüsle ilgili özel bir sorun görmüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Harris, Çin’in, nüfusundaki tüm farklı virüsleri tespit ederek bunlar hakkında rapor vermesinin çok olumlu bir durum olduğunu vurguladı. HMPV ile ilgili endişe verici bir durumun olmadığını belirten Harris, “Çin’de acil bir durum söz konusu değil ve oradaki hastanelerde de kritik bir durum yok. Ancak kış aylarını geçiren ve soğuk iklimlerde yaşayan her ülkede, solunum yolu virüsü vakalarının artışı beklenmektedir. Özellikle yaşlılar, bebekler ve kronik hastalıkları bulunan savunmasız kişiler, solunum yolu enfeksiyonlarından çok daha fazla etkilenme riski taşımaktadır. Bu gruplar, HMPV ve diğer yaygın soğuk algınlığı virüsleri, Kovid-19 ve mevsimsel grip gibi hastalıklara karşı önlem almalıdır.” dedi.
Hazırlık ve Önlemler
Harris, tüm ülkelerin solunum yolu virüsleri ve yeni virüslere karşı hazırlıklı olmasının önemine dikkat çekti. “Dünya genelindeki gözetim sisteminin sürekli aktif olması çok kritik. Çünkü herhangi bir salgını durdurmanın en etkili yolu, vakalardaki artışı en başından tespit edebilmektir. Şu anda HMPV virüsünde böyle bir durumu gözlemlemiyoruz.” şeklinde konuştu.
Harris, hayvanlarda kuş gribi kaynaklı birçok enfeksiyon görüldüğünü ve milyonlarca hayvanın bu virüs yüzünden hayatını kaybettiğini de aktardı. Kuş gribinin bazen insan nüfusuna da sıçrayarak yayıldığını belirten Harris, bu durumu yakından izlediklerini ifade etti.
Risk Gruplarına Dikkat
HMPV’nin büyük sağlık sorunlarına yol açmadığını, çoğu kişinin bunun üstesinden birkaç gün içinde burun akıntısı ve tıkanıklığıyla gelebileceğini belirten Harris, “Zayıf bağışıklık sistemine sahip yaşlı bireyler, kronik hastalıkları olanlar, kalp rahatsızlığı veya diyabeti bulunanlar, kanser tedavisi görenler ve 5 yaş altı çocuklar, daha ağır seyirli hastalıklara maruz kalabilirler. Bu nedenle, bu grupların her zaman daha ağır hasta olmaktan korunmaları gerekiyor. Eğer soğuk algınlığınız varsa, küçük çocukları veya yaşlı bireyleri enfeksiyonunuza maruz bırakmamalısınız. Risk altındaki kişiler, virüsün dolaşımda olduğunu bildiklerinde kalabalık ortamlarda maske takarak kendilerini korumalıdır. Uygun bir aşı mevcutsa, mutlaka yaptırmalıdırlar.” dedi.
Aşı ve Tedavi Durumu
Harris, ülkeler tarafından tespit edilen solunum yolu virüsleriyle mücadele konusunda Kovid-19 döneminden çok daha hazırlıklı olunduğunu dile getirdi. “Dünya, her yeni virüs tespit edildiğinde paniğe kapılmamalıdır.” diyen Harris, Çin’den alınan verilerin düzenli olarak tartışıldığını ve bu konuda sürekli toplantılar yapıldığını belirtti.
HMPV virüsüne ilişkin tedavi ve aşılamaya dair bilgiler veren Harris, “Bu virüs için henüz bir aşı geliştirilmemiştir. Aşının olmamasının nedeni, geçmişte insan nüfusunda önemli bir hastalığa sebep olmamış olmasıdır. Aşılar, önemli hastalıklara yol açan patojenler veya virüsler için geliştirilir. Dolayısıyla HMPV için bir aşı henüz mevcut değildir. Aynı zamanda bu virüs için belirli bir antiviral tedavi de bulunmamaktadır. Tedavi, genel semptomatik tedavi yöntemleri ile sınırlıdır. Boğaz ağrınız varsa sıcak içecekler tüketin, dinlenin ve diğer insanları enfeksiyonunuza maruz bırakmamaya özen gösterin. Evde kalın ve dinlenin.” şeklinde konuştu.